Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Demokrate predložile paket socio-ekonomskih mjera za stanovnike Plužina

pluzine
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 28.04.2021. u 18:11

Klub odbornika Demokratske Crne Gore u Plužinama predložio je predsjedniku Opštine paket socio-ekonomskih mjera u cilju olakšavanja života i rada njihovih sugrađana u toku pandemije. 

Paket podrazumijeva isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 100 eura  svim  nezaposlenim  licima na teritoriji opštine Plužine, koja se nalaze na evidenciji ZZZCG – Biro rada Plužine .

Jedna od devet mjera je da se mala i srednja preduzeća iz sektora poljoprivrede, turizma i drugih djelatnosti, koja su obustavila rad usljed primjene mjera Vlade, a koja egzistiraju na teritoriji opštine Plužine, oslobode od plaćanja poreza na imovinu za 2021. godinu.

“Registrovanim preduzećima iz oblasti turizma, ugostiteljstva i preduzetništva, refundirati  zakupnine za poslovne prostore za period februar, mart i april 2021. godine, po dostavljenim  zahtjevima uz koje je priložen ugovor o zakupu i dokaz o uplati  zakupnine”, navodi se u saopštenju.

Jedna od mjera pomoći je i isplata  jednokratne novčane pomoći u visini od 50 eura korisnicima staračke nakanade u poljoprivredi, kao i penzionerima čija su primanja niža od 200 eura.

Demokrate predlažu i jednokratnu novčanu pomoć u visini od 100 eura korisnicima socijalne pomoći, te svim samohranim roditeljima, koji imaju minimalna mjesečna primanja u iznosu od 222 eura ili su bez ikakvih primanja, uz podnošenje zahtjeva i dokaza o primanjima.

Predložene mjere obuhvataju oslobađanje lokalnih  komunalnih i administrativnih  taksi  za period  do 31.decembra 2021. godine.

“U  iščekivanju da  lokalna vlast  Opštine Plužine pokaže razumijevanje za ekonomsku krizu  u kojoj su se našli naši sugrađani usled pandemije  COVID-19, njihov materijalni  položaj  svakim danom je sve teži, lična egzistencija i opstanak u poslovanju dovedeni su pod znak pitanja. Veći dio godine rad privrednih subjekata bio je obustavljen, zbog Vladinih mjera za suzbijanje i širenje pandemije virusa COVID-19, pa i u našoj Opštini bila je prekinuta mogučnost  radne aktivnosti za većinu stanovništva”, navodi se u saopštenju.

Iz te partije su kazali da mjere predlažu kako vrijeme neumitno teče i po tom pitanju se ništa ne preduzima, a imajući u vidu da je ovogodišnji budžet Opštine Plužine planiran u iznosu od 5,26 miliona eura.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Premijer Milojko Spajić odgovaraće sjutra u Skupštini na pitanja predstavnika poslaničkih klubova, na posebnoj sjednici posvećenoj premijerskom satu.
Primjer Dragove Luke, gdje stanovnici revnosno mapiraju probleme, ali odgovor nadležnih uporno izostaje, najbolje svjedoči koliko je lokalna uprava u Nikšiću nesposobna i neznavena, kazao je Rajko Perović, odbornik Evropskog tima za Nikšić.