Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Popović Samardžić: Najmanje novooboljelih u CG od juna 2020.

ppp
screenshot
  • Autor onogost.me
  • 02.07.2021. u 10:27

Broj novoregistrovanih slučajeva najniži je u Crnoj Gori od juna prošle godine, saopštila je epidemiološkinja Milena Popović Samardžić.

Ona je na današnjoj konferenciji za medije ponovila nove mjere koje važe do 16. jula.

Kako je saopštila, krivulja pokazuje kontinuirani pad broja novooboljelih u našoj zemlji.

“Oboliljevanje je na najnižem nivou, u posljednjih nedjelju dana prosječan broj novoregistrovanih bio je 16”, saopštila je Popović Samardžić.

 

Crna Gora, kako je rekla, ima nižu incidencu od Španije, Kipra, Turske i Grčke. Prvo dozom, kako je rekla, vakcinisano je 24,4 odsto, dok je revakcinisano 22,5 odsto.

“Udio vakcinisanih u stanovništvu bolji je u odnosu na Albaniju, BiH, Sjevernu Makedoniju i Kosovo, a što se tiče zemalja EU bolji smo nego Bugarska”, istakla je Popović Samardžić.

Još nije registrovan delta soj virusa

Popović Samardžić je kazala da u Crnoj Gori još nije registrovan delta soj virusa.

Ona je upozorila da će on u svijetu još u avgustu biti dominantan.

“Od jedne osobe sa delta sojem, može se zaraziti pet do osam osoba”, kazala je Popović Samardžić.

Podaci o detla soju pokazuju da je on transmisivan, čak 40 do 60 odsto efikasnija, kazala je ona.

Na festivale i manifestacije uz negativne testove ili potvrdu o vakcinaciji

Govoreći o predstojećim muzičkim događajima, epidemiološkinja Marija Božović je rekla da posjetioci mogu ući uz negativan PCR test koji nije straiji od 72, sata ili brzi test koji nije stariji od 48 sat. 

“Na pojedinim festivalima biće omogućeno direktno brzo testiranje u zavisnosti od organizarora”, kazala je ona, dodajući da je potrebna potvrda da je od vakcinacije prošlo 14 dana.

“Organizatori mogu da nam se direktno obrate, kako bismo omogućili da se manifestacije održe na što bezbjedniji način”, rekla je Božović.

 Dodala je da preporučuju organizatorima da obezbijede više ulaza i izlaza, kako se ne bi stavarala gužva, a da distanca mora biti dva metra.

“Ako se organizuju neki vidovi prevoza za te manifestacije i tu ne poštujemo mjere opet smo u riziku nastanka infekcije. Apelujemo na prevoznike da vode računa o putnicima koje prevoze, da se sve mjere poštuju kako bi se rizik smanjio na minimum. Obavezno je nošenje maske u autobusima, vozovima, da putnici budu organizovani u smislu da sjedi samo jedan u redu i da budu unakrsno postavljeni”, rekla je Božović.

Direktor Uprave za inspekcijske poslove Ilir Harasani rekao je da će nadzor poštovanja mjera biti pojačan u toku sezone.

On je kazao da će 70 inspektora vršiti nadzor do septembra, te da će biti prisutni u primorskim gradovima i planinskim turističkim mjestima.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević danas je uručio donaciju od 40.000 eura Domu zdravlja u Nikšiću, sve u cilju, kako je rekao, poboljšanja primarne zadravstvene zaštite.
Prvi put u našem zdravstvenom sistemu primijenjena je inovativna genska terapija, koja predstavlja revolucionarno otkriće u liječenju spinalne mišićne atrofije tip 1.