Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Pandemija zbog delta soja daleko od kraja

face-mask-4986596_640
pixabay.com
  • Autor onogost.me
  • 05.07.2021. u 06:20

Priča o Covid-19 pandemiji je daleko od kraja, jer novi Delta soj, čini se, crta novu epidemijsku krivu u značajnom broju zemalja, kazala je Dnevnim novinama šefica Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović.

Ako smo i na trenutak pomislili da se pandemiji nazire kraj, budući da su brojke kako u Crnoj Gori, tako i u svijetu neko vrijeme bile u padu, situacija na terenu je posve drugačija.

Naime, prema riječima Brajović, raspoloživi podaci pokazuju da se prenos virusa ubrzava u Engleskoj, Škotskoj, djelovima Ruske federacije, Njemačkoj i drugim djelovima regiona, uključujući centralnu Aziju.

“Nakon deset nedjelja tokom kojih smo bilježili trend opadanja broja novooboljelih u regionu Evrope, u prošloj sedmici registrovali smo rast broja inficiranih slučajeva od 10%. Ova ‘smjena’ trendova dešava se kao posljedica intenzivne socijalne interakcije i okupljanja, putničkog saobraćaja, i popuštanja restriktivnih mjera. Situaciju čini dodatno kompleksnom novi, opasni soj virusa – Delta soj, koji je prvi put registrovan u Indiji, kao i činjenica da uprkos naporima zemalja EURO Regiona nivo obuhvata vakcinacijom nije optimalan i milioni stanovnika Evrope su i dalje nevakcinisani”, upozorila je Brajović.

Delta soj ozbiljan izazov

Napominje da Delta soj, kao najzarazniji u konstelaciji ostalih sojeva, nosi ozbiljan potencijal za intenzivnom transmisijom u populaciji nevakcinisanih osoba.

“Realno je očekivati da će se do avgusta Delta soj uspostaviti kao dominantni soj u cirkulaciji u čitavom regionu Evrope. Dakle, priča o Covid-19 pandemiji je daleko od kraja. Čini se izvjesnim da će novi soj virusa biti ozbiljan izazov za globalni i nacionalni odgovor na pandemiju”, istakla je Brajović.

Ohrabrujuće je, ipak, što su vakcine učinkovite i protiv novih sojeva, ali, kako je upozorila, treba imati na umu da “samo poptuna vakcinacija sa dvije doze nudi zaštitu visokog nivoa od Delta soja virusa”.

“Svako odlaganje vakcinacije skupo košta: nosi živote i urušava ekonomiju. Svako usporavanje vakcinacije znači više prostora za transmisiju i nove mutacije”, kazala je Brajović.

Putanja Covid-19 u narednim sedmicama i mjesecima, te pitanja da li ćemo svjedočiti novom talasu, da li će škole otvoriti vrata đacima ili ne – opredijeliće naše odluke i ponašanja na nivou pojedinca, društva i čitavog sistema.

Vakcina moćno oružje

“Vakcine su moćno oružje u borbi protiv pandemije, ali ne i dovoljno. Neophodno je da se insistira posebno na podizanju obuhvata vakcinacijom u populaciji zdravstvenih radnika, starih lica, kao i osoba koje pate od hroničnih oboljenja”, rekla je Brajović.

Napominje kako podaci pokazuju da je nivo obuhvata vakcinacijom u regionu Evrope svega 24 odsto.

“Ono što je posebno zabrinjavajuće je što je polovina starih lica i 40% zdravstvenih radnika i dalje nevakcinisamo u Evropi. Ovo je neprihvatljivo i daleko od preporučenih 80% obuhvata u populaciji odraslih. Sa ovakvim brojkama pandemiju je nemoguće zaustaviti”, upozorila je Brajović.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević danas je uručio donaciju od 40.000 eura Domu zdravlja u Nikšiću, sve u cilju, kako je rekao, poboljšanja primarne zadravstvene zaštite.
Prvi put u našem zdravstvenom sistemu primijenjena je inovativna genska terapija, koja predstavlja revolucionarno otkriće u liječenju spinalne mišićne atrofije tip 1.