Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Drakić: Dobri izgledi za snažan oporavak crnogorske ekonomije

euro-6547061_960_720
pixabay.com
  • Autor onogost.me
  • 09.01.2022. u 08:38

Crnogorska ekonomija ima dobre izglede za snažan oporavak od duboke recesije izazvane pandemijom Covid-19, ocijenila je predsjednica Privredne komore Crne Gore (PKCG) Nina Drakić. Govoreći o programu "Evropa sad", Drakić je u intervjuu za Portal RTCG istakla da će smanjenje poreskog opterećanja na rad i povećanje minimalne zarade najvećem dijelu privrednih subjekata donijeti smanjenje troškova. 

Drakić kaže da ipak ima rezervu kada su u pitanju mikro i mala preduzeća iz manje razvijenih opština, a koja posluju u nisko profitabilnim djelatnostima u sjevernoj regiji.

Uvjerena je da će poslodavci, kako je kazala, u potpunosti uskladiti poslovanje shodno novim zakonskim propisima koje donosi program Evropa sad.

"Pozivam članice da nam se obrate ukoliko imaju bilo kakvih nejasnoća ili poteškoća u implementaciji propisa kako bi im u saradnji sa nadležnim institucijama pružili podršku", rekla je Drakić.

Upitana da li su realna očekivanja predstavnika resornih ministarstava da se turistička privreda u 2022. oporavi i vrati na rekornu 2019. godinu, Drakić kaže da značaj turizma za crnogorsku ekonomiju najbolje ilustruju podaci Svjetskog savjeta za turizam i putovanja (WTTC), koji pokazuju da je ukupan doprinos turizma i putovanja na kraju 2019. godine iznosio 1,58 milijardi eura što čini 32,1% BDP-a.

Dodaje da turizam i putovanja doprinose ekonomiji Crne Gore sa 66.900 radnih mjesta, što je trećina ukupnih radnih mjesta, a gotovo polovina u privatnom sektoru.

"Turistička privreda je pretrpjela ogromne gubitke uzrokovane pandemijom, što se u konačnom odrazilo i na ekonomiju cijele države. Ljetnja turistička sezona u 2021. godini je protekla uspješno. Naime, turistički promet u kolektivnom i individualanom smještaju tokom devet mjeseci 2021.godine ima ostvarenje od 65% dolazaka i 68% noćenja u odnosu na isti period rekordne 2019. Istovremeno, ostvareni prihodi od turizma iznose 699,7 mil. eura i na nivou su od 69% u odnosu na 2019", kazala je Drakić.

Mišljenja je da će oporavku turističkog sektora u 2022. godini značajno doprinijeti donošenje zakonskog rješenja kojim je vraćena snižena stopa PDV-a od 7% na promet usluga pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, na čemu je Komora insistirala u prethodnom periodu.

"Imajuću u vidu sezonalnost crnogorskog turizma i sa ciljem produženja turističke sezone, treba raditi na osmišljavanju podsticajnih mjera koje će privući goste u periodu van glavne turističke sezone. Evidentno je da će poslovanje u turizmu i u 2022. godini biti ograničeno i zavisiće od epidemiološke situacije i uslova za ulazak turista u zemlju. U tom smislu, važno je da se prilikom donošenja epidemioloških mjera, koje mogu imati negativan uticaj na tok sezona, konsultuje turistička privreda", kazala je Drakić.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Fond penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore obavještava korisnike prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja da će isplata redovnog mjesečnog primanja za avgust 2024. godine početi danas, 19. septembra.