Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Potvrđen drugi slučaj majmunskih boginja

IJZ
  • Autor onogost.me
  • 19.08.2022. u 12:12
Institut za javno zdravlje (IJZ) saopštio je da je u Crnoj Gori potvrđen drugi slučaj majmunskih boginja.

Laboratorija Odjeljenja za molekularnu dijagnostiku Centra za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje Crne Gore potvrdila je još jedan (drugi slučaj) obolijevanja od Majmunskih boginja. Ovaj slučaj nije u epidemiološkoj vezi sa prethodnim (prvim) slučajem", kazali su iz IJZ-a.

Sprovedene su, kažu, sve neophodne protivepidemijske mjere prema oboljelom i kontaktima, u cilju spriječavanja i suzbijanja širenja pomenute zarazne bolesti.

"Takođe, obaviještene su sve nadležne institucije u skladu sa nacionalnim i međunarodnim protokolima. Registrovani slučaj je crnogorski državljanin i dobrog je opšteg stanja", kazali su iz IJZ-a.

Podsjećaju da Majmunske boginje obično počinju povišenom tjelesnom temperaturom, bolovima u mišićima, umorom i glavoboljom, može se javiti bol u grlu i kašalj.

"Takođe, može doći do uvećanja limfnih čvorova (limfadenopatija). U periodu od 1 do 3 dana (ponekad i duže) nakon pojave groznice, kod pacijenta se razvija ospa koja prolazi kroz faze makule, papule, vezikule, pustule i kraste koje na kraju otpadnu. Bolest obično traje 2-4 nedjelje", kazali su iz IJZ-a.

Apeluju na građane da se pridržavaju preventivnih higijensko-epidemioloških mjera i poštuju preporuke zdravstvenih institucija.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Za dvije godine, od početka vakcinacije protiv Humanog papiloma virusa (HPV) uzročnika raka grlića materice, imunizovano je 9.544 djece, saopštila je Radiju Crne Gore epidemiološkinja u Institutu za javno zdravlje dr Marija Božović.
U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) u Podgorici od danas su dozvoljene posjete pacijentima koji se nalaze na bolničkom liječenju.