Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

NVO CAREP: Mladi iz RE populacije unaprijedili vještine u traženju posla

NVO CAREP
  • Autor onogost.me
  • 27.03.2024. u 10:55
Nevladina organizacija Centar za afirmaciju romsko-egipćanske populacije (CAREP) organizovala je trodnevni trening za nezaposlene mlade ljude iz Berana, Bijelog Polja, Nikšića i Pljevalja.

„Na treningu, koji je održan u Beranama, 22 mladih iz romsko-egipćanske i većinske populacije unaprijedili su konkretne vještine koje će im pomoći u pronalaženju zaposlenja i pri ulasku na tržište rada. Svi učesnici/e imali su priliku upoznati se sa programima Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, platformama za zapošljavanje, izradom biografije te su naučili kako razgovarati na intervjuu sa poslodavcem i koja su njihova radna prava i obaveze”, navodi se u saopštenju CAREP-a.

Nardi Ahmetović, izvršni direktor CAREP-a, naglasio je da je romsko-egipćanska zajednica jedna od najsiromašnijih zajednica u Crnoj Gori.

„Ali, nadamo se da ćemo za 12 lica koja imaju veliku želju za sticanjem novih radnih vještina obezbijediti posao putem organizovanja plaćene obuke na radu u trajanju od tri mjeseci kod privatnih ili javnih poslodavaca. Organizacija će 100 % snositi troškove, a poslodavci će  biti pozvani u svojstvu mentora, sa mogućnošću da produže ugovore mladima koji se dobro pokažu”, rekao je Ahmetović i dodao da je izuzetno je važno da se mladi bore za ispunjenje prava na dostojanstven rad.

Sanija Beriša, jedna od učesnica, smatra da joj je trening pomogao u vezi pisanja prijave za posao i razgovora sa poslodavcem.

„Kad moram da se prijavim na neki posao, moram da idem na razgovor sa poslodavcem. Tada me uhvati trema i ja se izgubim, često su mi poslodavci postavljali pitanje da li imam iskustvo i CV. Iskrena da budem, nisam do sada znala šta je CV”, navela je ova učesnica.

Alen Šalja, srednjoškolac iz Nikšića, rekao je da je dobio smjernicama o sajtovima na kojima može potražiti posao, zatim kako funkcioniše Zavod za zapošljavanje Crne Gore i koje prilike nudi ta ustanova.

„Ono što mi je naročito značilo je najljepši i najstresniji dio treninga – simulacija razgovora sa poslodavcem. Ni meni ni drugima nije bilo svejedno, ali zahvalan sam da mogu barem da pokušam da napišem CV, naučio sam trikove za neverbalnu komunikaciju i poboljšao samopouzdanje”, rekao je Šalja nakon održane obuke.

Za Violetu Selimović, osamnaestogodišnjakinju iz Bijelog Polja, ovo je bilo prvo učešće na treningu.

„Ranije nisam znala kako i gdje da tražim posao a sada znam. Moja braća i sestre su stariji, uvijek su sami nalazili posao, a često su bili odbijeni na poslovima za održavanje higijene u gradu i za rad u kuhinji zbog nacionalnosti. Ovaj trening mi je potvrdio ono što sam i sumnjala, da poslodavci imaju sterotipe o Romima i Egipćanima. Ipak se nadam da će i za mene biti posla. Planiram raditi sezonski… Znam da to nije dugoročno, ali barem na taj način mogu pomoći svojoj porodici”, rekla je ona, stoji u saopštenju CAREP-a.

Trening je jedna u nizu aktivnosti projekta “Karijerna karta za mlade Rome/kinje – #OdEdukacijeDoZapošljavanja”, koji je podržan u okviru projekta “Jačanje civilnog društva za podršku održivom socio-ekonomskom razvoju Crne Gore”, a koji sprovode Help – Hilfe zur Selbsthilfe i Juventas. Projekat finansira Delegacija Evropske unije a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Projekat je osmišljen na osnovu rada NVO “CAREP” sa mladim Romima/Romkinjama i Egipćanima/Egipćankama u prethodnih pet godina, gdje se pokazalo da mladi obrazovani pripadnici RE zajednice imaju manje prilika za zapošljavanje u poređenju sa vršnjacima, pripadnicima većinske zajednice. Ova činjenica ukazuje na to da je potrebno ekonomski osnažiti mlade nezaposlene Rome i Egipćane kroz podsticaj zapošljavanja – sprovođenjem mjera aktivnog zapošljavanja.

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.
    Shodno Zakonu o državnim i drugim praznicima, državni praznik Dan nezavisnosti praznuje se 21. i 22. maja, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.