Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Uprava za gazdovanje šumama: Nabavljeno 275 feromonskih klopki protiv potkornjaka

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima
  • Autor onogost.me
  • 25.05.2024. u 17:03
Uprava za gazdovanje šumama i lovištima nabavila je 275 novih klopki, koje će u predstojećim danima biti postavljene na terenu u zavisnosti od potreba, a u cilju što intenzivnije i aktivnije borbe protiv potkornjaka, saopštili su iz te insitucije.

''Obzirom da napad potkornjaka nije istog intenziteta u svim područnim jedinicama, u skladu sa procijenjenom situacijom do sada je postavljeno 622 feromonske klopke, dok će u narednom periodu, na osnovu podataka sa terena i praćenja situacije, biti postavljene i nove količine klopki na onim mjestima koja to budu zahtijevala'', objasnili su iz Uprave.

Na osnovu dosadašnjih izvještaja, najozbiljnija situacija sa širenjem potkornjaka je u Područnoj jedinici Plav.

''Bez obzira na sve do sada preduzete mjere od strane Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, situaciju u toj područnoj jedinici dodatno pogoršava činjenica da se državna šuma sa kojom Uprava gazduje, graniči sa teritorijom NP Prokletije. Poznato je da je u tom području potkornjak uzeo maha, a nacionalni parkovi ne sprovode sanitarne sječe, koje su urgentne'', upozorili su iz Uprave za šume ovim povodom.

Kako su rekli, potkornjak ne poznaje granice i pravne barijere, zbog čega ova situacija prijeti većem širenju i sušenju stabala i u državnim šumama.

''Iz tih razloga, Uprava je u toj područnoj jedinici na svim jezgrima postavila feromonske klopke, pa je samo u mjesecu aprilu ulovljeno preko dva miliona jedinki potkornjaka na smrči. U narednim danima u tom području će biti postavljene i dodatne količine feromonskih klopki, a očekujemo i da će se nacionalni parkovi ozbiljnije aktivirati po ovom pitanju obzirom na alarmantno stanje u NP Prokletije'', stoji u saopštenju.

Upravo zahvaljujući nabavci novih klopki, očekuju da će spriječiti pogoršanje situacije na terenu.

''Situacija sa potkornjakom je veoma teška, što je n aveo i vd direktora Miloš Rajković, ali očekujemo da će Uprava kroz postavljanje dodatnih klopki koje smo nabavili i njihovo redovno pražnjenje i urgentne sanitarne sječe uspjeti da spriječi da se situacija na terenu dodatno pogorša'', zaključuje se u saopštenju Uprave za gazdovanje šumama i lovištima.

 

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    U Crnoj Gori jutros se saobraća po suvim putevima i vidljivost je dobra, saopšteno je iz Auto moto saveza (AMSCG) i savjetovali opreznu vožnju prilagođenu vremenskim i saobraćajnim uslovima.
    U Plužinama i Šavniku tokom prošle godine nije zabilježen nijedan razvedeni brak, podaci su Monstata u koje je Portal RTCG imao uvid.