Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

U Crnoj Gori posla nema za 16 doktora nauka i 259 magistara

diploma1
pixabay.com
  • Autor onogost.me
  • 07.07.2024. u 18:38
Da u Crnoj Gori često ne pomažu diplome, kao ni doktorska i magistarska zvanja, pokazuju podaci o nezaposlenosti u našoj državi.
Tako u Crnoj Gori posao traži 16 doktora nauka i 259 magistara.

Sagovornici "Dana" upozoravaju da je i dalje, nažalost, partijska podobnost ključna za dobijanje posla u državnoj upravi u Crnoj Gori, te da ne pomažu ni znanje ni zvanje.

''Na evidenciji nezaposlenih nalazi se 16 doktora nauka, što je u odnosu na isti period prošle godine smanjenje za 15,79 odsto, kada ih je bilo 19. Na evidenciji nezaposlenih se nalazi 259 magistara i mastera, što je u odnosu na isti period prošle godine, kada ih je bilo 272, smanjenje za 4, 78 odsto. Od 16, 14 doktora nauka je na evidenciji duže od godinu'', navodi se u podacima koje su "Danu" dostavili iz Zavoda za zapošljavanje.

Podaci pokazuju da posao traže tri doktora bioloških nauka, dva doktora ekonomskih nauka, te po jedan doktor tehničkih nauka za elkektrotrehniku i elektroniku, doktor menadžmenta, doktor psihologije i pedagogije, biotehnike, doktor filoloških nauka, naučni istraživač filozofije, doktor političkih nauka, doktor ekološke nauke, doktor nauka – farmacet, doktor nauka – zaštita životne sredine.

''Od 259 magistara na evidenciji je duže od godinu njih 122, a 137 kraće od godinu. Na evidenciji je devet žena doktora nauka i 174 žene magistara i mastera. Po tri doktora nauka nalaze se na evidenciji biroa rada Podgorica, Nikšić i Budva, a dva u Ulcinju'', kažu u Zavodu za zapošljavanje.

Najviše magistara je na evidenciji u Podgorici i to 72, zatim Nikšiću 51, Ulcinju 28, Rožajama 21, dok u Pližinama i Šavniku nema nijedan magistar koji čeka na posao.

Predsjednica Fondacije Banka hrane Marina Medojević kaže da u Crnoj Gori, nažalost, vrijednost legalno dobijenih diploma sa kredibilnih (naših i stranih) univerziteta malo vrijedi, ukoliko nijeste član partije ili koalicije na vlasti.

''I nije to odskora. Decenijama unazad podobni su bili iznad obrazovanih i moralnih. Što je kičma savitljivija, a glava praznija, poželjniji si kandidat za zaposlenje u državnim i organima lokalne samouprave. Većina želi raditi u državnoj upravi jer su plate veće, uslovi rada bolji, pravo na plaćen odmor, bolovanje u slučaju bolesti se lakše ostvaruje. A i naša privreda je uništena, pa su mnoga radna mjesta nestala'', istakla je Medojević.

Navodi da se integritet i glasno izgovoren stav skupo plaćaju u Crnoj Gori.

''Generacije mladih svršenih akademskih građana Crne Gore su bili samo broj na ZZZ bez šansi na zaposlenje ukoliko nijesu spremni za kompromise. A zna se šta oni podrazumijevaju. Svojevremeno su i meni, diplomiranom ekonomisti, decenijama na evidenciji ZZZ kazali, ‘a što Vam se suprug (Nebojša Medojević) ne potrudi oko zaposlenja‘ (imaju uvid u kartonu o članovima porodice). Na moj odgovor da sam ja individua za sebe (i zato se prijavljujem na ZZZ) i ne želim, niti moj suprug želi da pravi "pakt" sa neistomišljenicima na vlasti, kako bih se ja zaposlila, rečeno mi je da sam time izabrala prioritete. Nažalost, ni danas nije situacija mnogo bolje – ocjenjuje Medojević, dodajući da su još postale konkurentnije kupljene diplome pa se mogu naći, kako se priča i među visoko pozicionirim funkcionerima i danas.

Izvor: dan.co.me

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    2

    1. Sami ste u tekstu dali objašnjenje. Imaju želju da se zaposle u državnoj upravi a ne mogu i to zovu problemom. Da šta znaju da rade ti doktori i magistri otimale bi se za njih privatne firme. Ali pošto očigledno ne znaju, eto potencijalnih novih glasača koje ćemo morati nositi na leđima…

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Sutjeska je večeras u prvom kolu Prve crnogorske košarkaške lige savladala Jedinstvo u Bijelom Polju (81:68) i napravila lijepu uvertiru pred meč sa Bosnom u Sarajevu u 2. kolu NLB ABA2 lige koji se igra u srijedu od18 h.