Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Uprava za gazdovanje šumama: Završeni trendovi da drvoprerađivači diktiraju uslove

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima
  • Autor onogost.me
  • 27.07.2024. u 08:26
Uprava za gazdovanje šumama i lovištima oglasila se nakon, kako su rekli, burnih reakcija pojedinih drvoprerađivača, koje se odnose na nedavno objavljeni Javni poziv za redovne sječe, a u cilju, naveli su, istinitog i objektivnog informisanja crnogorske javnosti.

”Burne reakcije i zamjerke dijela drvoprerađivača povodom nedavno objavljenog Javnog poziva 1 za redovne sječe u 2024. godini i kriterijumi bodovanja, možda mogu biti materijal za medijske tekstove kojima se manipulise javnost, ali ne i Uprava za gazdovanje šumama i lovištima. Amnezija koja je zavladala kod pojedinih drvoprerađivača govori nam da su u pitanju ništa drugo do lična korist i lični profit uz postavljanje ultimatuma da kreiraju javne pozive po sopstvenoj mjeri, kako su to činili nekada”, stoji u saopštenju Uprave za gazdovanje šumama i lovištima.

Uprava u saopštenju naglašava da drvopređivači džabe neće dobiti ništa te da niko ne može biizi privilegovan an tenderima.

”Ukoliko žele da njihovi pogoni rade, sirovine za njihov rad ima, jer je Javnim pozivom 1 ponuđena i više nego dovoljna količina, koju ukoliko žele da uzmu moraju da plate, kao i svi drugi. Džabe dobiti neće ništa i ne može više niko biti privilegovan”, navodi se u saopštenju Uprave za šume.

Poručuju da je sa trendovima prošlosti, u kojima su, navode, drvoprerađivači diktirali uslove za zloupotrebu državnog resursa van prostorija Uprave završeno.

”Nećemo dozvoliti da niko, a posebno drugi, nenadležni subjekti manipulišu sa našim zakonitim i pravednim odlukama. Omalovažavanja, prozivke, prijetnje i ucjene neće nas zastrašiti da u skladu sa zakonom nastavljamo naše aktivnosti. Kada se govori o patriotizmu, ističemo da su o njemu najmanje pozvani da govore oni koji nakon završenih radova u šumi ostavljaju puteve u katastrofalnom stanju, što mogu posvjedočiti i građani na tim podrucjima. Njihov patriotizam se ogleda u ostvarivanju ogromne dobiti za sebe, a da se pri tom ne udostoje da ulože u infrastrukturu. Takodje, nezainteresovanost i ignorisanje da godinama unazad učestvuju u gašenju šumskih požara, a da ne govorimo o propustima u slučaju uspostavljanja zakonom propisanog šumskog reda”, saopštili su.

U obraćanju nezadovoljnim drvoprerađivačima, iz Uprave za gazdovanje šumama poručili su da uzimaju količine, koje sa minimalnim brojem radnika nisu u stanju da izvezu iz šume i prerade. ”Isto tako, nezadovoljni na lagerima svojih pilana, ali i u šumi imaju na hiljade kubika koji propadaju i nanose štetu, a sve zbog malog broja zaposlenih i lične pohlepe. Potom, podnose zahtjeve za produženje ugovora, neki i po nekoliko puta za isto odjeljenje. Isti ti, uvredljive cijene nude vlasnicima privatnih šuma i žele ih uzeti u bescjenje, a iz to konstantno smanjuju broj zaposlenih i uslove rada, dok želja za što većim brojem kubika ostaje ista i stalno raste”, dodaju.

Podsjećaju da svrha davanja državnih šuma na korišćenje ima za cilj razvoj šumarstva i drvne industrije u Crnoj Gori, pa samim tim i veću zaposlenost u ovoj oblasti.

”Zbog toga je jedan od kriterijuma za bodovanje na tenderu i broj zaposlenih radnika, kako bi se stimulisalo da drvoprerađivači zapošljavaju radnike i povećao stepen zaposlenosti u ovoj oblasti, a ne mehanizam za sticanje lične koristi i profita na štetu državnog budžeta”, poručili su iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Zadatak radnika Željezare jeste da intenziviraju svoje aktivnosti na izradi konstrukcija za solarne panele i betonskih blokova i ono što je vrlo važno jeste da se tačno zna koliki mora biti prihod radnika Željezare na mjesečnom nivou, kako bi kompanija poslovala na jedan adekvatan način i kako bi zaposleni zarađivali za svoje bruto lične dohodke, saopštio je ministar energetike Saša Mujović nakon sastanka sa radnicima i rukovodostvom Željezare Nikšić i EPCG.
    Nekadašnja direktorica EPCG Solar gradnje Valerija Saveljić razriješena je jer je, između ostalog, neodgovorno upravljala kompanijom, nije realizovala sve poslove te nije poštovala odluke osnivača piše u obrazloženju za smjenu koji je razmotrio i usvojio Odbor direktora EPCG Solar gradnje.
    Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) projektuje da će u naredne četiri godine cijene struje za distributivne potrošače, što uključuje i domaćinstva, prosječno rasti šest odsto godišnje, navodi se u četvorogodišnjem poslovnom planu energetske kompanije, datiranom u prvom dijelu ove godine, a koji je u posjedu Akcije za socijalnu pravdu (ASP).