Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Na Bedemu organizovano predavanje za 120 osnovaca

NVO “Pro futuro”
  • Autor onogost.me
  • 01.10.2024. u 15:58
Javnim časom “Kulturna baština i turizam kao mostovi mira” upriličenim za 120 učenika OŠ “Branko Božović”, na nikšićkoj tvrđavi, završeno je ovogodišnje izdanje Dana Evropske baštine i obilježavanje Svjetskog dana turizma.

Učenici su u Nikšić, zahvaljujući saradnji sa Željezničkim prevozom Crne Gore, besplatno doputovali vozom.

“U periodu od 23. septembra pa do 1. oktobra, shodno temi 'Baština koja povezuje - kulturne mreže i rute' realizovali smo volonterske akcije uređivanja šetnih staza i uklanjanja rastinja i trnja sa tvrđave. Na maloj sceni ljetnje pozornice na tvrđavi organizovali smo vikend svirke u kojima je učestvovalo nekoliko lokalnih muzičara. Za oko 400 posjetilaca i posjetiteljki svih generacija iz SAD, Velike Britanije, Hong Konga, Havaja, Čilea, Rusije, Francuske, Poljske, Češke, Slovačke, Danske, Izraela, Turske, Njemačke, Australije i Kine, brojnih gradova iz regiona, kao i naše drage sugrađane i sugrađanke, priredili smo nezaboravno iskustvo pružajući priliku svima koji su došli na tvrđavu- Bedem da se druže, obiđu tvrđavu, probaju lokalne specijalitete, probaju Nikšićko pivo, saznaju istorijske priče i legende koje se vezuju za drevne zidine. U neposrednom razgovoru sa strancima promovisali smo Nikšić i informisali ih o našoj kandidaturi za grad prijestonicu kulture 2030. godine“, stoji u saopštenju koje potpisuje Petar Šundić, direktor NVO „Pro futuro“.

Kako je istakao, dolaz učenika iz Podgorice vozom je nastavak njihove saradnje sa Željezničkim prevozom pod nazivom „Ponovo putujeno vozom“.

„Učenici su imali priliku da se na javnom času upoznaju sa istorijom i izgradnjom tvrđave, kao i da kroz putovanje vozom nauče više o značaju željeznice i odabiru putovanja vozom kao ekološki najpovoljnijeg vida transporta. Svim posjetiocima tvrđave predstavili smo i Bedem fest zahvaljujući čemu je porastao broj naših inostranih pratilaca na društvenim mrežama. Tokom devet dana sa tvrđave iz Nikšića u svijet je otišla prelijepa slika, a posjetioci i posjetiteljke prepuni su utisaka i oduševljenja kako tvrđavom, tako našom toplom dobrodošlicom i domaćinstvom. Gotovo od svih njih dobili smo obećanja da će kada se vrate kućama svima preporučiti posjetu Nikšiću i obilazak tvrđave kako bi imali priliku da dožive čari Tvrđave i autentičnog duha našeg Nikšića”, rekao je Šundić.

Zahvalio se Ministarstvu kulture i medija, Opštini Nikšić, Turističkoj organizaciji Nikšić, JU Muzeji i Galerije Nikšić, EU4ME, Pivari Trebjesa i ŽPCG.

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) raspisalo je konkurse za dodjelu studentskih kredita za studijsku 2024/2025. godinu, kao i stipendija najboljim crnogorskim studentima, a prijave se podnose do 30. oktobra.
    Tokom kampanje "Pojas za sve", koju je Uprava policije sprovodila od 14. do 30. septembra, policijski službenici su izdali 2.501 nalog za plaćanje novčane kazne vozačima i putnicima u vozilu koji nijesu koristili sigurnosni pojas, dok je tokom cijelog septembra za isti prekršaj izdato ukupno 3.867 naloga za plaćanje novčane kazne, saopšteno je iz policije.
    Građani Crne Gore od danas do 7. oktobra mogu da provjere svoje podatke o etničko kulturološkim karakteristikama prikupljenih Popisom stanovništva, domaćinstava i stanova koji je sproveden krajem prošle godine, najavio je direktor Uprave za statistiku MONSTAT Miroslav Pejović.