Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Naknada za prvo rođeno dijete uvećana na 300 eura, novi servisi podrške za djecu i mlade

Opština Nikšić
  • Autor onogost.me
  • 04.10.2024. u 11:54
Opština Nikšić predstavila je servise podrške djeci, mladima i porodicama za tekuću i narednu godinu.

Jedna od novina je da se naknada za prvo rođeno dijete sa 100 povećava na 300 eura. Za drugo rođeno dijete 500 eura, za treće 1.000, a za četvrto dijete 2.000 eura. Naknade će se isplaćivati u 6, 12 i 24 jednake mjesečne rate.

Opština Nikšić će porodice sa troje maloljetne djece podržati sa 1.200 eura na godišnjem nivou, a porodice sa četvoro maloljetne djece sa iznosom od 2.400 eura.

Među novim servisima Opštine Nikšić je besplatna školica sporta za djecu od pet do osam godina starosti, sa posebnim akcentom na djecu čiji roditelji  se nalaze u stanju socijalne potrebe, djecu iz nepotpunih porodica i djecu iz romske i egipćanske (RE) zajednice.

Opština Nikšić sprovodiće i program besplatne škole fudbala za djecu iz RE populacije u saradnji sa Centrom za afirmaciju RE populacije (CAREP) i trajaće tri mjeseca.

Program besplatnih časova engleskog jezika biće omogućen i srednjoškolcima u Nikšiću.

Sa Udruženjem nastavnika matematike Opština će organizovati časove matematike za darovitu djecu od šestog do devetog razreda.

Stipendije će biti uvećane sa 150 na 200 eura.

Biće uvećana sredstva za nabavku medicinske opreme za djecu sa dijabetesom u iznosu od 20.000 eura.

Biće uspostavljen i servis produženog boravka za djecu u prostorijama OŠ „Luka Simonović“.

Ove servise danas su predstavili predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević i sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Dejan Ivanović.

Kovačević je istakao da su ovi servisi podrške proizvod jedne dugoročne analize – kako bi Opština Nikšić poboljšala život naših sugrađana.

„Mi ćemo unaprijediti postojeće servise, ali imamo i nove servise koje uvodimo, i vidjećete koliko smo napora uložiti kako bismo poboljšali položaj naših sugrađana za život u ovom gradu, za formiranje i podršku porodicama. Uz sve ono što mi do sad radimo, kao što je poboljšanje infrastrukture i stvaranje atmosfere u kojoj treba da imamo veći broj radnih mjesta, ovo će biti dodatni podsticaj kako da zadržimo stanovništvo u Nikšiću“, poručio je Kovačević.

Ivanović je podsjetio da Opština Nikšić već duži vremenski period uspješno sprovodi servise kao što su: besplatno psihološko savjetovalište za mlade, podrška roditeljima za vještačku oplodnju, besplatni časovi engleskog jezika za djecu od šest do devet godina, dopunski časovi za darovitu djecu, premije za sportiste i njihove trenere i mnogi drugi.

 

 

 

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Ministarstvo kulture i medija je objavilo Konkurs za dodjelu sredstava za sufinansiranje 57 projekata planiranih kroz Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara Crne Gore u 2024. godini, koji je donijela Vlada Crne Gore, u ukupnom iznosu od 878.000 eura.
    Meteorolog Vučina Popović kazao je za RTCG da se sredinom dana očekuje slabljenje i prestanak padavina, uglavnom u južnim i centralnim predjelima zemlje, dok će u sjeveroistočnim predjelima i dalje biti uslova za kišu, sve do popodnevnih sati. Popović je istakao i da nas u ponedjeljak i utorak očekuje potpuni prestanak padavina.