Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Saveljić: Kompaniju Solar gradnja dovela sam u zonu profitabilnosti

GP URA
  • Autor onogost.me
  • 19.10.2024. u 11:21
Bivša direktorica kompanije Solar gradnja Valerija Saveljić reagovala je povodom tvrdnje Borda direktora da je tu državnu kompaniju za sedam mjeseci svog mandata ostavila u dugovima. Saopštenje koje je Saveljić dostavila medijima prenosimo integralno.

Poštovani,

Pošto je 17.10.2024.godine u cijelosti prenijeta Informacija o razlozima smjene izvršne direktorice Solar Gradnje, na portalu Radio – Televizije Nikšić, a do tada nisam imala uvid u istu, imam moralnu i profesionalnu obavezu, da reagujem i demantujem, netačne i neistinite tvrdnje OD EPCG SG.

Ići ću redom:

Kao obrazloženje da sam smijenjena bez razloga na sjednici OD EPCG SG održanoj 12.08.2024. godine, OD SG ističe da je htio zaštiti između ostalog i moj poslovni ugled.

Poštovani članovi OD EPCG, Valerija Saveljić je izgradila svoj poslovni ugled mnogo prije SG, još iz vremena kada sam se sama borila protiv finansijskih i poslovnih nepočinstava tadašnjeg OD 13. Jul Plantaže a.d. na čelu sa prof. Veselinom Vukotićem i izvršnom direktoricom Vericom Maraš.

Svima je dobro poznato da je to bilo za vrijeme vlasti bivšeg režima, bila izuzetna rijetkost suprostaviti se javno i lično, tako da sam zvanično prva u Crnoj Gori dobila status zviždača.

Nakon funkcije finansijskog direktora u Plantažama, obavljala sam funkciju izvršnog direktora Vladine firme Project Consulting doo Podgorica.

Za nepune dvije godine rada u PROCON-u, dobila sam prestižnu nagradu NAJMENADŽER od strane renomirane kuće Solvent Raiting, a naša firma se našla među 100 Najboljih  u Crnoj Gori.

Iz svega gore navedenog, može se zaključiti, da poslovni ugled koji sam godinama sticala i stekla, OD EPCG SG ne može ga urušiti, jednom netačnom i zlonamjernom informacijom.

Dalje:

Neodgovorno upravljanje kompanijom

 OD SG navodi da u prvih pola godine nije bilo opreme, te nije bilo mogućnosti da se rade FNS, i isti navodi, da u tom  periodu nismo iskoristili da nalazimo nove korisnike, radimo obilaske i slično.

Ovom tezom OD EPCG SG pokazuje svoje elementarno nepoznavanje funkcionisanja poslovnih odnosa na relaciji EPCG – EPCG SG.

Po ugovoru o PTS-u (poslovno tehničkoj saradnj), između EPCG i EPCG SG, EPCG obezbjeđuje korisnike a SG radi obilaske korisnika i pozive korisnika po nalogu EPCG.

Prema tome:

OBILASCI NIKAD NISU KOČILI PROCES RADA, JER SU ONI RAĐENI NA OSNOVU PODATAKA I TABELA KOJE NAM JE DOSTAVLJALA EPCG!

Nepotrebna raconalizacija i odsustvo dodatnih poslova

 “Izvršna direktorica nije ništa uradila na obezbjeđenju dodatnih poslova za SG”

Naravno da ni ova tvrdnja nije tačna !

Nije prošlo ni mjesec dana od kad sam preuzela f-ju izvršne direktorice SG, u dogovoru sa tadašnjim OD EPCG i menadžmentom SG, odlučili smo da ispitamo tržiste u regionu, koje se bavi sličnom djelatnošću, kako bi prezentovali našu firmu i uspostavili poslovne kontakte, radi buduće poslovne saradnje.

Po prvi put u SG organizovan je ovakva vrsta službenog puta, na koji je pošao najuži menadžment i jedan član OD EPCG.

Obišli smo Slovenačku firmu Energetik Energija koja se bavi distribucijom opreme za SE, pri čemu su nas upoznali sa kretanjem svjetskih cijena opreme za SE, i predstavili svjetsku industriju proizvodne opreme za SE, kao jednu od najbrže rastućih, a koja za rezultat ima povećanje kvaliteta opreme uz sniženje cijena.

Prenijeli su nam njihova iskustva iz Slovenije sa SE i ponudili poslovnu saradnju.

Drugi sastanak je bio sa jednim od najeminentnijim stručnjakom sa prostora EX YU prof.dr. Ljubomirom Majdančićem, koji nam je prezentovao dostignuća Hrvatske u ovoj grani proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Takođe ponudio saradnju, kako bi i mi u CG na osnovu specijalizovanih aplikacija mapa, mogli da utvrdimo crnogorske prostorne kapacitete za proizvodnju električne energije iz SE, čime bi promovisali svoju zemlju kao energetski efikasnu i samoodrživu.

Treći sastanak je bio sa firmom Kaldera iz Laktaša, i isti je kasnije rezultirao potpisivanjem ugovora o PTS.

Nažalost, isti taj ugovor smo morali kasnije raskinuti zbog političkih razloga.

“Crnogorsko državno preduzeće “EPCG Solar gradnja” saopštilo je 11. jula da je raskinulo poslovni ugovor sa kompanijom iz Bosne i Hercegovine “Kaldera company” koja se nalazi na ‘crnoj listi’ Sjedinjenih država zbog povezanosti sa predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom.”

Nepoštovanje odluka osnivača

Koja se odnosi na nepoštovanje plana SE 2023-2027, koji je donio osnivač EPCG.

Nažalost, gore pomenuti plan od strane EPCG je donešen na nerealnim osnovama, i isti se nije mogao ostvariti zbog propusta od  strane osnivača, koji nam nije mogao obezbjediti ono što je njegova obaveza bila po ugovoru o PTSu:

  • Kompletnu opremu za instaliranje SE
  • Dovoljan broj korisnika

S druge strane, sam plan nije kvalitetno odrađen, kad je u pitanju finansijska analiza planiranih prihoda i troškova, ne uzimajući u obzir vremenske prilike po mjesecima, koje su ograničavajući faktor pti ugradnji SE.

Zbog svega navedenog, odlučili smo izraditi proizvodno finansijski plan za poslovnu 2024.godinu (prvi put rađen u SG), na realnim osnovama, uzimajući u obzir

  • Optimalan broj zaposlenih (na osnovu predhodno usvojenog Sanacionog plana),
  • Vremenske uslove u zimskim mjesecima,
  • Realne prihode za izvršene usluge po zvaničnim cjenovnicima

A sve sa ciljem da poslovanje SG na kraju planiranog perioda bude pozitivno.

Za razliku od tvrdnje OD EPCG SG, gdje naš Plan predstavljaju nerentabilnim, ko imalo ima Finansijskog znanja, zna toliko, da svaki Proizvodno-finansijski plan koji rezultira profitom je USPJEŠAN PLAN !

Cilj EPCG SG je pozitivno poslovanje, i u svom mandatu za sedam mjeseci sam uspjela firmu dovesti u zonu profitabilnosti!

Finansijsko poslovanje

Netačna tvrdnja da je EPCG SG za šest mjeseci prošle godine bila pozitivna !

E ovo je čisto fingiranje bilansa!

  • Na 30.06.2023.godine imate na poziciji vanrednih prihoda cca 600.000€, dok na istoj poziciji na 31.12.2023. ne postoje ti prihodi (što je po svim MRS nemoguće)
  • Na 30.06.2023.godine nisu prikazani troškovi goriva, pa smo ih morali na 31.12.2023.godine prikazati u totalu

Prema tome, namještanja su rađena i na pozicijama prihoda i troškova!

Što se tiče pomenutih spornih faktura (br.3. i br.4.) u iznosu 700k eura (na fakture je EPCGSG platila PDV) izdate su u januaru2024. godine na bazi izvršenih aktivnosti u decembru i na osnovu  instrukcija direktora direkcije OIE (e-mail u nastavku) i na osnovu Cjenovnika br.01-00-14807 od 13.12.2023. godine, koji je zaveden kod EPCG pod brojem: 20-00-9838 od 13.12.2023. godine, a  koji je važio u trenutku ispostavljanja spornih faktura, gdje jasno stoji da se stavka 1.2 naplaćuje za “Provjeru stanja krovne površine i ispunjenosti tehničkih uslova za postavku fotonaponskih modula, mjerenje impedanse uzemljenja, mjerenje napona, provjera stanja instalacija i izrada izvještaja kroz kontrolne liste”, gdje je neosporno da su naši inžinjeri odradili sve navedene aktivnosti, na svakom obiđenom objektu bez obzira da li on zadovoljava ili ne zadovoljava uslove za montažu. Do promjene opisa ove stavke u cjenovniku je došlo nakon izdavanja ovih faktura, a po dogovoru sa VD izvšnim direktorom Zoranom Šljukićem. Kasnije, tek u julu 2024. sudski vještak je dao misljenje kojim je osporio ove fakture, ali ne zbog pogrešnog tumačenja sa naše strane, nego zbog nedostatka propratne dokumentacije koja je definisana Ugovorom o PTS-u (radni nalozi koje izdaje EPCG kao Organizator posla). Ova propratna dokumentacija nije dostavljana ni uz fakture kojesu nam priznate i plaćene, tako da bi bilo koja faktura koja bi bila poslata na vještačenje takođe dobila negativno mišljenje.

Na sastanku menadzmenta EPCG i ESG usaglasili smo se da tehnički sektor odradi reviziju aktivnosti navedenih u fakturamakako bi se obezbijedile kontrolne liste i iste bile plaćene odstrane EPCG. Taj proces je u toku. Kad bude usaglašeno šta može da se fakturiše, onda ćemo korigovati i finansijski izvještaj. Do 12.08.2024. godine nismo znali koji su iznosi u pitanju.

Dalje, OD SG navodi da je izvršna direktorica obmanula ministarstvo i isto nije obavjestila

NETAČNO !!!

Ministarstvo je dobilo mail od strane menadžmenta SG 06.08.2024.godine u 2:22 pm

A ŠTO SE TIČE REZULTATA NA KRAJU SEDAM MJESECI, ODGOVORNO TVRDIM DA JE TAČAN I JAVNO POZIVAM DA SE URADI EKSTERNA REVIZIJA ISTOG !

OD EPCG SG  iznošenjem neistina po pitanju fingiranja poslovno- finansijskog rezultata, pokušao je da diskreditije moju ličnu i poslovnu reputaciju, ali znanje i istina će pokazati da sam i ovaj put bila u pravu !

Nadalje, OD EPCG SG svjesno prikriva činjenicu, da smo u mom mandatu ostvatili 480.000€ prihoda kojima smo zatvorili Avansni račun od 540.000€.

Prihod od 480.000€ nije prikazan u poslovnim knjigama SG do moje smjene 12.08.2024.jer nije priznat u tom periodu od strane EPCG.

Da je priznat, i čak da su sporne fakture stornirane, rezultat bi bio pozitivan i u iznosu blizu 100.000€!

Dalje

OD EPCG SG je takođe zlonamjermo predstavio takozvani dug na dan mog razriješenja od nekih 346.000€

OD EPCG SG bi trebao znati da DUG nije jednako GUBITAK

Ako ste 12.08.2024. imali dug od 346.000€, a npr 13.08.2024. naplatili 350.000€ od jedinog kupca EPCG, na osnovu faktura gdje usluga završena u mom mandatu, imate li DUGA 13.08.2024?

Nesavjesno raspolaganje novcem

 Pojedinačni računi za utrošeno gorivo za 2023.godinu nisu dostavljani eksternom knjigovostvu kako nalaže zakon o računovodstvu.

Odgovovor na ovo pitanje glasi :

PITAJTE BIVŠEG DIREKTORA VUKSANOVIĆA ZAŠTO

U njegovom mandatu uplaćivano je gorivo kao “pripejd račun” sa po nekoliko hiljada eura, i ja sam tu praksu prekinula i zahtjevala od Jugopetrola ispostavljanje mjesečnih faktura. Tako da smo prestali sa avansiranjem goriva.

Troškovi službenog puta su objašnjeni ranije uz dopunu da smo bili učesnici i panelisti SOLAR Samita u Banja Luci, kao i sajma Energetike u Beogradu.

BEZ INVESTICIJA NEMA PROFITA

BEZ MARKETINGA NEMA REALIZACIJE

Što se tiče stimulansa, svaki je dodijeljen po zakonu i prati ga Odluka kojom se obrazlaže isti.

Odsustvovanje s posla

 BEZ KOMENTARA

Svaki dan odsustva, zakonski pokriven.

OD EPCG SG ponovo je iznio joj jednu od mnogih neistina, a to je da su troškovi goriva ID u avgustu ove godine iznosili 371€.

Da je OD SG provjerio ovaj podatak preko potpisanih otpremnica od strane ID vidio bi da je u pitanju samo jedna otpremnica u iznosu od 47€ od 09.08.2024.godine.

Loša saradnja sa OD EPCG SG

 Prije bih rekla, unaprijed isplaniran loš odnos prema ID i njenom menadžmentu (izuzimam bivšeg tehničkog direktora a sadašnjeg vd id Milutina Marojevića, preko koga je OD SG, uspio da zadovolji neke od svojih interesa, ali ne i interese SG), koji su svojim znanjem, radom i humanošću, od firme koju smo zatekli u jako lošem stanju, od organizacije do finansija, doveli do firme organizaciono sređene sa novom sistematizacijom od 439 zaposlenih, dok je predhodna brojala 1.867 zaposlenih.

Zatekla sam svega pedesetak zaposlenih na neodređeno, dok ih je preko 500 bilo sa ugovorima na određeno, ugovorima o djelu, preko agencije itd…

A ostavila sam firmu sa 430 zaposlenih na neodređeno i potpisanim Kolektivnim ugovorom.

Pa se postavlja pitanje:

KO JE OVDJE RADIO U KORIST FIRME U ZAPOSLENIH A KO NE ?!

I na kraju,

Je li OD EPCG SG slučajno ili namjerno zaboravio informisati resorno ministarstvo i OD EPCG, kakav su ostvarili rezultat na kraju trećeg kvartala ?

 Koliki je gubitak u pitanju?

Je li blizu pola miliona eura ?

 Pravo je umjeće za dva mjeseca skočiti sa plusa u gubitak od blizu pola miliona eura!

 Takođe bih pitala OD EPCG SG, kako su zaposlili četrdesetak novih zaposlenih?

Jeste li raspisali konkurs , ili “po babu i stričevima”?

 

 Smjenjena ID EPCG SG

 Dipl.ecc. Valerija Saveljić

 

 

    ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

    Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

    Ostavi komentar

    Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

    Povezani članci

    Od naredne godine u tri crnogorske opštine – Nikšiću, Bijelom Polju i Ulcinju mladima koji su registrovani kao NEET kategorija (koji nijesu zaposleni, ne obrazuju se i ne usavršavaju kroz neki oblik treninga) država će da omogući kvalitetnu ponudu za zaposlenje u roku od četiri mjeseca od početka nezaposlenosti ili napuštanja formalnog obrazovanja.