Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Paraolimpijska diciplina golbal sjutra u Sportskom centru

golbal1
herceg.tv
  • Autor onogost.me
  • 04.09.2015. u 15:58

U okviru 6. Bedem Festa sjutra će se od 11h, u Sportskom centru, održati utakmica u golbalu, paraolimpijskoj disciplini namijenjenoj slijepima i slabovidima.

„Festival će opravdati i ove godine svoj humani karakter, i ugostiti sportsku reprezentaciju slijepih Srbije koja će u golbal meču odmjeriti snage sa kombinovanom ekipom sastavljenom od članova iz Podgorice i Nikšića“, kazao je izvršni direktor Bedem festa, Petar Šundić.

Golbal je sportska igra sa loptom namijenjena slijepim i slabovidnim osobama. Ova sportska igra je takmičarska disciplina paraolimpijskih igara.Ovaj sport spada u red najpopularnijih sportova za osobe sa invaliditetom i igra se u više od 120 država svijeta. Pravila igre su jednostavna. Zasebno se takmiče ženske i muške ekipe.

Igra se odvija na parketu. Igralište je u pravilu iste veličine kao odbojkaško, tj. 9 x 18 m. Jednu ekipu čine tri igrača/igračice: centar i dva krila. Igraju se dva poluvremena po 10 minuta. Svaka ekipa ima pravo na po tri tajm auta u trajanju po jedan minut. Ukoliko jedna ekipa vodi rezultatom 10:0, ta se utakmica prekida i registruje tim rezultatom.

Igrači su u polju igrališta raspoređeni, svako ispred svojega gola. Najefikasniji je poluležeći stav, jer igrač može u svakom momentu da štiti (brani) prostor oko sebe lijevo i desno. Jedna ekipa od tri igrača brani svoj gol i napada protivnički. Princip odbrane je takav, da je centar malo isturen ispred krila, kako se ne bi sudarili tokom igre. Cilj je u odbrani dolazeću loptu spriječiti da uđe u svoj gol . Napad se izvodi bacanjem lopte prema protivničkoj ekipi i njihovom golu. Lopta se mora kotrljati, kako bi protivnička odbrana mogla procijeniti putanju lopte i spriječiti njen ulazak u gol.

Igrači golbala se orjentišu na više načina u prostoru igrališta: opipavanjem gola iza sebe, napipavanjem traka zalijepljenih na pod dvorane i po zvuku zvončića u lopti. Samoljepive tanke trake se lijepe na pod da ograniče bočne ivice polja igrališta i prednje linije do kojih smiju centar i krila da se udalje od svoga gola.

Igrači nose štitnike za oči, te štitnike za ručne i nožne zglobove i za kukove.

U golbalu se igra sa loptom težine 1,25 kg. Lopta ne smije jako odskakati. U lopti se nalaze zvončići, koji kod kretanja lopte zvone. Da bi se zvuk zvončića bolje čuo, na lopti se nalazi osam otvora pravilno raspoređenih prečnika 12÷15 mm. Takmičarska lopta ima prečnik 25 cm. Lopta se upućuje prema protivničkoj ekipi s ciljem da uđe u gol, koji je širine kao i teren  9 m, pri visini 1,3 m. Lopta se ne smije bacati tako da preleti sopstveni dio terena i kotrlja samo u protivničkom. Ako se to desi, to je penal – kazneni udarac.

Za vrijeme trajanja utakmice, u dvorani mora biti tišina, kako bi igrači čuli zvuk zvončića u lopti.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Proteklog vikenda održana su dva prvenstva - Prvenstvo za mlađe seniore i Prvenstvo za poletarce. Takmičari džudo kluba Trebjesa i Straševina ostvarili su zapažene rezultate.
Takmičari džudo kluba Trebjesa osvojili su devet medalja na međunarodnom turniru "Trofej Bara".