Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Streljaštvo u Nikšiću nekada rasadnik reprezentativaca, danas na margini

streljastvo-min
  • Autor onogost.me
  • 06.09.2015. u 10:12

Jedan od sportova sa kojim se Nikšić ponosio i koji je iznjedrio veliki broj kvalitetnih takmičara svakako je i streljaštvo. 

Najuspješniji period za nikšićke strelce bile su sedamdesete i osamdesete godine prošlog vijeka, kada je nikšićki streljački klub Čelik u svojim redovima imao i reprezentativce SFRJ. U staroj zgradi “Desetka“ pisana je istorija nikšićkog streljaštva, zahvaljujući entuzijazmu i upornosti nekolicine ljubitelja ovog sporta.  Danas Nikšić ima tri streljačka kluba, Čelik, Nikšić i Sportski centar. O najsvjetlijim danima, kao i o trenutnom stanju ovog sporta razgovarali smo sa Žarkom Milićem iz SK “Nikšić“, najmlađeg kluba u Nikšiću.

Milić podsjeća da su među najzaslužnijima za nekadašnje uspjehe nikšićkog streljaštva, Radosav Bulajić , Mašo Vujičić, Ljubo Drinčić, Ilija Milović i Sveto Brajović. Kao najuspješniji strelac u istoriji crnogorskog streljaštva smatra se Nikšićanin Radomir Knežević koji je imao 101 nastup za reprezentaciju tadašnje SFR Jugoslavije. Taj podatak svakako govori koliko su bili zapaženi rezultati Kneževića. Ni ženski dio ekipe nije zaostajao za muškim kolegama. Standardna reprezentativka i najuspješnija je bila Branka Đurković.  Takođe, veoma uspješne u ženskoj ekipi su bile su i Nevenka Milović i Nataša Bulajić, koje su ostvarivale veoma zapažene rezultate na svim takmičenjima. Tada je finansijska situacija u ovom sportu bila mnogo bolja, jer je pomoć stizala sa više strana, a najviše od saveza, opštine i od Željezare. Danas je situacija mnogo teža i klubovi se snalaze na sve načine da dođu do sretstava.

„Od saveza dobijamo oko 500 eura pomoći, ali nam to ne znači mnogo jer samo jedna puška košta 2000 eura. Nešto pomoći dobijemo i od donacija, ali taj novac potrošimo za putovanja na takmičenja. Problem kod nas je, na primjer, i to što nemamo disciplinu “mali kalibar“, jer nemamo uslova u našoj streljani da organizujemo tu disciplinu, dok je zastarjelost oružja nešto sa čime kuburimo duže vremena“ – istakao je Milić.

Ovo su svakako najveći razlozi zbog čega Nikšić nije uspješan u ovom sportu kao nekada. Talenta svakako ne fali kod naših sugrađana, ali čini se da klubovi jednostavno nijesu u mogućnosti da podrže mlade talente na pravi način i da im obezbijede neophodne uslove za treniranje i takmičenje.

SK “Nikšić“ je trenutno na početku priprema za predstojeću sezonu, poslije ljetnje pauze. Mladi takmičari iako u finansijskim problemima, jedva su dočekali da počne nova sezona i posvete se sportu koji, kako oni kažu, opušta i donosi iznova poseban osjećaj. Oni pozivaju sugrađane da se makar i rekreativno posvete streljaštvu i osjete čari koje krije ovaj sport . 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić otvorio je regionalni Sajam sporta za opštine Nikšić, Danilovgrad, Plužine i Šavnik, koji se održava u Sportskom centru Nikšić.
Elektroprivreda iz Nikšića ostvarila je pobjedu drugog takmičarskog dana ligaških takmičenja Šahovskog saveza u Herceg Novom.