Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Veselin Grbović: Lokalna uprava ima jasnu perspektivu daljeg razvoja grada

sjednica_n
Darko Bulatović
  • Autor onogost.me
  • 18.09.2015. u 09:26

„Na ovaj dan se okupljamo da ga proslavimo i podsjetimo se brojnih starih i mladih Nikšićana koji su svoje živote ugradili u temelje države Crne Gore“, kazao je povodom Dana opštine Nikšić, prvi čovjek grada, Veselin Grbović, u pozdravnom govoru pred okupljenim gostima u sali Nikšićkog pozorišta. 

Podsjećajući na težak tranzicioni period u kojem je grad zbog loših privatizacija, poremećenog tržišta, viškova radnika i sličnih problema, pretrpio veliku ekonomsku štetu, on je istakao da se sve to odrazilo i na finansijsko stanje lokalne uprave što je dovelo povećanog zaduživanja. Ipak kako je naglasio, u poslednje dvije godine rukovodstvo Opštine uspjelo je da sanira glavne finansijske probleme.

„Reprogramirani su porezi i doprinosi na rok  od 20 godina, tako da sada i redovno izmirujemo tekuće poreze i doprinose, što je oko 3miliona eura za godinu. Isplatili smo 5 plata koje su se dugovale radnicima. Refinasirani su komercijalni krediti bez garancije države, uz samnjenje mjesečne rate sa 250,000 eura na oko 100,000 eura. Obezbijedili smo milion eura za socijalni program, obaveze prema dobavljačima su smanjene na minimum, a za dvije godine nijednom nijesmo došli u situaciju da nam račun bude blokiran“, naglasio je Grbović.

Grbović smatra da je i pored brojnih problema u poslovanju menadžerski tim  Opštine uspijevao da započne i realizuje niz infrastrukturnih projekata u gradu, ali i da pokrene njegov privredni oporavak grada.

„Tu se prije svega izdvaja 16,5 milona eura vrijedan kolektor otpadnih voda koji opština Nikšić finansira iz kredita EIB-a. Zatim oko 9 miliona eura vrijedna obilaznica oko Nikšića dužine 10 km, rekonstrusana je zgrada Nikšićkog pozorišta, Pivara Trebjesa je završila svoj prečistač otpadnih voda,  a lokalna uprava je rekonstruisala vodovod za Kočane , Poljica i dio rstoka. Izgrađen je plato na Trgu Save Kovačevića, a u saobraćaj je puštena i Trebješka ulica čiji je finansijer bila direkcija javnih radova“, kazao je Grbović.

Kako je naveo, poslije dužeg vremena i EPCG je uložila značajna sredstva u izgradnju 10 trafostanica, a Elketroprenosni sistem gradi novu 110 KV trafostanicu i  13 km dug kabal čime se dugoročno obezbjeđuje uredno snadbijevanje grada električnom energijom.

Pored ovih, Grbović izdvaja i projekte izgradnje stanova za raseljena lica, zatim poslednju fazu na izgradnji aerodroma čime će biti završen toranj i upravna zgrada nakon čega će aerodrom biti osposobljen za prijem aviona do 60 mjesta. Zatim su tu radovi na izgradnji Tehnopolisa koje finasira Direkcija javnih radova, kao i radovi na rekonstrukciji bazena zahvaljujući prikupljenim donacijama od oko milion eura.

Zaključujući da u gardu nekoliko privatnika gradi više značajnih objekata čija vrijednost prealzi 25 miliona eura, Grbović se osvrnuo i na aktivnosti države da ubrza stečajne procese u nikšićkim firmama.

„Željezara je stabilizovana i radi dobro. Metalac radi poslije 16 mjeseci štrajkovanja. Javorak je pokrenuo proizvodnju, Boksiti su, nadam se , pred uspješnom privatizacijom. Kvalitetni partneri se interesuju za hotel Onogošt. Očekujemo da se brzo riješi i problem mljekare Nika u saradnji sa resornim ministarstvom i stečajnim sudijom“, poručio je Grbović i izrazio nadu da bi se rješavanjem ovih problema otovrila mogućnost za zapošljavanje, prije svega mladih ljudi.

Grbović je na kraju govora podjsetio na značajne kulturne aktivnosti koje se realizuju kroz Program podrške razvoju kulture u Nikšiću i podsjetio na uspjehe kako sportskih kolektiva tako i brojnih sportista poniklih u gradu pod Trebjesom. 

Vujanović: Poštovanje za konsolidaciju budžeta

Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, kazao je nakon svečane sjednice da odaje poštovanje za sve ono što je lokalan uprava uradila između dva praznika posebno u dijelu konsolidacije budžeta.

„To je veliki učinak opštinske administracije i dalo je prave osnove za razvoj Nikšića. Ja sam ubijđen da je konsolidacijom budžeta i umjeravanjem broja zaposlenih obezbijeđen, ne samo razvojni budžet, nego je obezbijeđeno i redovno servisiranje građana kroz tekući budžet“, kazao je Vujanović ističući da treba pomenuti  i brojne realizovane projekte, jer su dokaz i pokazatelj da se Nikšić kvalitetno i brzo razvija.

„Ja sam ubijeđen da će se nastaviti tim pravcem i da će biti sjajne saradnje sa Vladom Crne Gore i međunarodnim organizacijama što Nikšić veoma dobro koristi. Možemo s optimizmom da gledamo i na razvoj industrijskih kompanija koje su nesumnjivo stvorile dobru osnovu za razvoj i vidi se da u gradonačelniku imamo bivšeg privrednika koji je svoje znanje i iskustvo prenio na poziciju predsjednika Opštine“, zaključio je Vujanović.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci