Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Vučinić: Sve osim referenduma za ulazak u NATO smatrali bi okupacijom Crne Gore

wp_20151211_12_00_55_pro
Darko Bulatović
  • Autor onogost.me
  • 11.12.2015. u 12:14

Rukovodstvo Radničke partije, na čelu sa Jankom Vučinićem, pozvalo je sa današnjeg presa svoje članstvo i simpatizere, ali i sve one koji se protive učlanjenju u NATO savez, da im se pridruže na sjutrašnjem anti - NATO protestu u Podgorici. 

Vučinić ističe da za Radničku partiju NATO savez predstavlja jednu imperijalnu vojnu silu koja prvenstveno služi radi zaštite interesa krupnog kapitala, te da NATO zbog tih interesa izazva krize i ratove u svijetu i na račun tih ratova stiče profit i gomila kapital i bogatsvo.

„ Za NATO su životi običnih ljudi, građana, radnika i seljaka, najobičnija roba i prilikom ratnih razaranja oni to računaju kao kolateralnu štetu, ili statističku grešku ,pa zbog toga smatramo da Crnoj Gori nije mjesto u takvoj vojnoj alijansi“, kazao je Vučinić na presu koji je održan u prostorijama te partije u Nikšiću

Vučinić naglašava da vladajuće partije na silu pokušavaju da uvedu Crnu Goru u NATO jer  se iza toga zapravo kriju obostrani interesi.

„ Pozivnica nije rezultat nikakvog napretka Crne Gore u izgradnji pravne države, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, u demokratizaciji društva, već je plod obostranih interesa. Imamo s jedne strane geostrateški interes NATO saveza da ovlada prostorima zapadnog Balkana, a sa druge strane imamo interes režima da uz pomoć centara moći iz ove alijnse ostane na vlasti i da zahvaljujući tome zadržava vlast u Crnoj Gori protivno izbornoj volji naroda“, zaključuje Vučinić i poručuje da Crnoj Gori nijesu potrebni protektorati nijedne vojne sile da bi se izgradila pravna država.

„Svaka druga odluka koja bi se donijela za ulazak u NATO, osim referenduma na kojem bi se građani slobodno izjasnili povodom ovog pitanja,  praktično se može smatrati okupacijom Crne Gore, a duboko sam ubijđen da bi se istorija ponovila ako bi se to desilo na drugi način, i da bi to naišlo na žestok otpor crnogorskog naroda“, smatra on.  

Vlado Šćepanović, član predsjedništva Radničke partije, posebno je istakao važnost održavanja referenduma po pitanju NATO članstva. On smatra da je odluka donešena prije samog prijema , pa se već NATO oficiri i vojnici primaju i dočekuju što je, kako je zaključio, van svih ustavnih propisa i moralnih pravila i normi.

Rukovodstvo je pozvalo zainteresovane iz Nikšića da se okupe sjutra oko 16h, na trgu Šaka Petrovića, odakle će organizovanim prevozom poći na protest u Podgorici.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Sastanak predstavnika političkih partija o pronalasku rješenja za izlazak iz krize u Šavniku koji je počeo danas u 12 sati u Skupštini Crne Gore završen je. Šef poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić kazao je da je bilo nekoliko konkretnih prijedloga.
Političke partije počeće sjutra u 12 sati politički dijalog i razgovor kako bi se riješila kriza u Šavniku, gdje izbori nijesu završeni ni nakon više od godinu i po.