Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Pejovići: Goranovo ubistvo nije rasvijetljeno sve dok su Kalinićevi pomagači na slobodi

  • Autor onogost.me
  • 12.01.2016. u 16:38

U domu Pejovića, Ratka i Stanke, sve je isto kao i prije skoro osam godina. Goranova slika pored televizora i ispod nje narukvica koju je nosio tog dana kada je, ispostaviće se, greškom ubijen. I to dan uoči svog  29. rođendana. 

Vijest da je nakon toliko vremena poznato ime osumnjičenog za ubistvo njihovog sina nije mnogo ublažila tugu u domu Pejovića.

„A zna li se ko mu je pomagao“,  samo je kratko upitala Stanka.

Na konferenciji za medije koja je danas održana u Podgorici, osim podatka da je za Goranovo ubistvo osumnjičen član „zemunskog klana“, Sretko Kalinić, i još par detalja o već poznatim okolnostima ubistva, ništa drugo nije rečeno. A Pejoviće je upravo to i zanimalo.

„ Za našu porodicu ovaj slučaj ne može biti zatvoren zato što se ne zna, ili se zna, a ne žele da nam kažu  ko je navodio ubicu i ko je njega skrivao u Budvi, kako je mogao izaći iz zemlje. Za nas Goranovo ubistvo nije rasvijetljeno sv dok su  Kalinićevi pomagači na slobodi. Neće ni to ništa promijeniti, ali mi ćemo tada imati neki svoj mir“, kazala je Stanka kroz suze.

Preliminarni rezultati DNK vještačenja potvrdili su prošle godine sumnju crnogorske policije da je Sretko Kalinić, ozloglašeni pripadnik "zemunskog klana“, u avgustu 2008. ubio Gorana Pejovića u Budvi. 

"Budvanska policija je, postupajući po nalogu zamjenika Višeg državnog tužioca u Podgorici, preduzela brojne policijske mjere i radnje na osnovu kojih je danas tužiocu podnijet poseban izvještaj, kao dopuna krivične prijave po nepoznatom počiniocu, protiv Sretka Kalinića, starog 41 godinu, rođenog u Zadru, sa prebivalištem u Beogradu, zbog osnova sumnje da je 11. avgusta 2008. godine u Budvi upotrebom vatrenog oružja ubio Gorana Pejovića iz Nikšića, pri čemu su teške tjelesne povrede zadobile još dvije osobe “, kazao je Aleksandar Bošković iz Uprave policije danas na press konferenciji.

Zapravo sve što je danas rečeno znalo se i od ranije, ali sve je bilo na niovu pretpostavki koje je trebalo dokazati.

Beogradski "Blic" je još 2010. godine pisao kako je Kalinić prilikom hapšenja hrvatskim policajcima priznao da je  umjesto Delića ubio mladića koji je sjedio za susjednim stolom. 

" Nosio je sivu majicu, kakvu je na sebi imao i Delić", ispričao je hrvatskim policajcima Sretko Kalinić. 

Sa tim saznanjem su godinama živjeli i Stanka i Ratko.

„Osam godina smo čekali, niko to ne može da shavti, kroz šta smo prošli. Ipak , tokom svih ovih godina tužilaštvo i policija uvijek su bili tu za nas. Bili smo u stalnoj komunikaciji i na tome im zahvaljujemo“, kaže za Stanka prisjećajući se njenog posljednjeg razgovora sa Goranom.

"Išao je kao i svake godine da se vidi sa društvom, ali mu se ovog puta nije uopšte išlo. To mi je rekao pred odlazak", prisjeća se. 

Goran Pejović je ubijen, a njegov drug Vojkan Inić (27), iz Prištine, ranjen je u pucnjavi koja se 13. avgusta 2008. godine dogodila oko 18 sati u bašti kafića "Palma“ u Budvi. Već u prvim satima istrage bilo je jasno da je nesrećni Nikšićanin greškom ubijen, te da je maskirani ubica sa perikom i šeširom greškom naveden na njega, umjesto na poznatog Budvanina Ivana Delića, koji je sjedio za susjednim stolom.

U prilog toj pretpostavci ide i poruka koju je ubica uputio Pejoviću prije nego što je ispalio smrtonosne hice: "Ovo ti je pozdrav iz Beograda“.

Pejović, Inić i dvojica prijatelja iz Nikšića sjedeli su i pili piće kada je njihovom stolu prišao maskirani, bradati muškarac srednjih godina, obučen u kariranu košulju, duge crne kose, sa slamenim šeširom na glavi. Govorio je ekavski, beogradskim akcentom, i prenio mu "pozdrav iz Beograda“. Izvadio je pištolj i pucao u Pejovića, koji je odmah preminuo. Na nišanu ubice našao se i Inić, koga je metak pogodio u grudi.

Držeći pištolj u rukama, ubica je potrčao ka šetalištu gdje su bile stotine turista. U trenutku kada je trčao pored "Trokodera“, na njega je pucao neko iz ove diskoteke, ali ga je metak promašio i uspio je da uzvrati paljbu. To potvrđuju dva metka koja su se zarila u vrata diskoteke, a jedan automobil je oštećen od hitaca ispaljenih iz "Trokadera“. Ubica je nastavio da trči ka groblju Gospoštine u centru Budve, gdje mu se gubi trag. Na mjesto pucnjave odmah je stigla policija, a teško ranjeni Inić prevezen je u kotorsku bolnicu, gdje je smješten na odjeljenju intenzivne njege.  

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Monstat je danas objavio Uputstvo za korišćenje aplikacije za provjeru etničko-kulturoloških karakteristika prikupljenih popisom stanovništva, domaćinstava i stanova u 2023. godini.
Prema novom Zakonu o upravljanju otpadom od 20. oktobra biće zabranjena upotreba plastičnih kesa i plastike za jednokratnu upotrebu, a raspon kazni za one koji ove proizvode stavljaju u promet biće od 1.000 do 40.000 eura.