Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

OŠ “Braća Labudović” osvojila drugo mjesto na takmičenju o bezbjednom internetu

13321957_1162053697172627_399977822037120870_n
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 31.05.2016. u 17:01

Na međuškolskom takmičenju o bezbjednom internetu, kojim je obilježen završetak pete godine realizacije inicijative #SurfujPametno, drugo mjesto osvojio je tim Osnovne škole ,,Braća Labudović”. 

Naime, timovi učenika šestog i sedmog razreda koji su u školama ostvarili najbolji rezultat na kvizu o bezbjednom internetu  takmičili su se prošle subote u Sportskom i kulturnom centru Univerziteta Crne Gore za prva tri mjesta. Najviše znanja pokazali su učenici Osnovne škole ,,Vuk Karadžić“ iz Berana, a trećeplasirana je ekipa Osnovne škole ,,Vuk Karadžić“ iz Podgorice.

Nagrade finalistima i njihovim školama obezbijedili su Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, Ministarstvo prosvjete i Telenor fondacija. Priznanja su uručili generalni direktor za promociju informacionog društva, Ivica Ivanović, direktorica Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje, Arijana Nikolić Vučinić i menadžerka Telenor Fondacije, Nataša Đurđić.

Ovom događaju, osmišljenom kroz interaktivni zabavni program koji ukazuje na značaj novih tehnologija i digitalizacije, prisustvovalo je oko 600 djece. U duhu te ideje, potpredsjednik Vlade i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije, prof. dr Vujica Lazović, ministar prosvjete Predrag Bošković i generalna direktorka Telenora Crna Gora Sandra Štajner djeci su se obratili video porukama.

Potpredsjednik Lazović je podsjetio da Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije od samog počekta učestvuje u projektu, koji je značajno doprinio razvoju informacionog društva u Crnoj Gori.

 ,,Činjenica da je preko 20 000 osnovaca prošlo izuzetno korisnu obuku o tome kako koristiti internet i društvene mreže, kako surfovati pametno i izbjegavati opasne i nepoželjne sadržaje, govori o tome da je ovaj projekat opravdao svoju funkciju“ poručio je Lazović i dodao da je namjera cijele društvene zajednice da djecu zaštiti od opasnosti na internetu.

I ministar Bošković poručio je da je važno stalno opominjati na izazove u korišćenju elektronskih komunikacija, dinamične oblasti koja se ubrzano razvija.

 ,,Uloga Ministarstva prosvjete i zaposlenih u prosvjeti jeste upravo da ukažu na opasnosti na koje možemo naići upotrebom elektronskih komunikacija, zato sam siguran da je u proteklih pet godina na najbolji način mladima ukazano kako da bezbjedno koriste internet. Nastavićemo aktivnosti na ovom polju kako bi i novim generacijama skrenuli pažnju na potencijalne opasnosti“, rekao je Bošković.

Generalna direktorka Telenora Crna Gora Sandra Štajner istakla je da se, tokom pet godina, u inicijativu #SurfujPametno postepeno uključivao sve veći broj djece iz 150 crnogorskih osnovnih škola.

 ,,Inicijativa je dio strateškog cilja kompanije Telenor da, uz pomoć interneta, poveže sve ljude, ali i da omogući njegovu bezbjednu upotrebu. Djeca su posebno u centru naše pažnje, zato u Telenoru koristimo svaku priliku da izgradimo sigurnu digitalnu budućnost i podignemo svijest učenika, nastavnika i roditelja o tome kako internet može donijeti najviše koristi. Trudimo se da stvorimo online svijet u kojem će se djeca osjećati sigurno i koji će moći bezbrižno da istražuju “, kazala je Štajner.

Video poruke o značaju bezbjednog interneta djeci su uputili i trener Dragan Adžić, košarkaš Vlado Šćepanovič, rukometašica Katarina Bulatović, vaterpolista Nikola Janović, glumac Mladen Nelević, učenica Majda Šukurica i članovi benda Highway.

Projekat #SurfujPametno realizuju Telenor fondacija, Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije, Ombudsman i NVO Teatar mladih. Kroz interaktivne radionice, ove godine su djeca iz 39 osnovnih škola u 17 gradova Crne Gore učila o pravilima ponašanja na internetu i društvenim mrežama, zaštiti ličnih podataka i reagovanja u slučaju da naiđu na opasnost. U toku je priprema posebne brošure namijenjene djeci i roditeljima, sa odgovorima na izazove na koje nailaze u digitalnom svijetu.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Nevladina organizacija Centar za afirmaciju RE populacije (CAREP) organizovala je info-sesije za poslodavce javnog i privatnog sektora iz Berana, Bijelog Polja, Nikšića i Pljevalja, s ciljem otvaranja radnih mjesta za mlade iz ranjivih grupa.