Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

REACT 2016: Crna Gora u NATO-u početkom iduće godine

react_treci_dan
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 08.09.2016. u 06:54

Trećeg dana REACT kampa poručeno je da proces ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u ide dobro, te da će naša zemlja najvjerovatnije početkom naredne godine postati 29. članica tog vojnog saveza.

Deveti Regionalni euroatlantski kamp ove godine održava se na Ivanovim Koritima, a okupio je polaznike iz velikog broja zemalja, kao i eminentne predavače.

Robert Pščel iz Odsjeka za javnu diplomatiju kazao je da zbog različitih procedura u parlamentima zemalja članica NATO-a nije siguran kada će tačno proces ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u biti gotov, ali je uvjeren da će se to dogoditi vrlo brzo.

“Na osnovu dosadašnjeg toka procesa ratifikacije rekao bih da ide intezivnom dinamikom, te se nadamo da će početkom sledeće godine Crna Gora i zvanično biti 29.članica NATOa-, zato budite spremni”, kazao je on.

Polaznici REACT-a pokazali su interesovanje za način na koji će biti donijeta odluka o članstvu Crne Gore u NATO.

Ranko Krivokapić, lider SDP-a, kazao je da pitanje ulaska Crne Gore u NATO nije pitanje koje treba donositi na referendumu.

“Ne postoji mogućnost reverzibilnosti procesa ratifikacije u realnosti i Skupština je ta koja treba da odluči na tu temu” dodajući da se moramo skocentrisati na druge probleme u Crnoj Gori, kao što je najveći budžetski deficit u Evropi, stalno zaduživanje i najveći rast duga u Evropi.

Na pitanje da li će stavovi partija prema učlanjenju Crne Gore u NATO biti odlučujući faktor opredjeljenja birača na predstojećim izborima Krivokapić je odgovorio da članstvo više nije pitanje, jer je NATO sistem vrijednost, kako je rekao, odsad pa ubuduće za Crnu Goru. 

“Glavni izazov na ovim izborima je uspjeti u uklanjanju organizovanih kriminalnih grupe iz vrha partija, suzbiti  kriminal kako se slične situacije kao u Kotoru više ne bi dešavale. To su uslovi da se ekonomski i socijalno oporavimo”, kazao je on.

Žizel Vilc, komandant NATO štaba u Sarajevu je govorila o ulozi NATO-a u Bosni I Hercegovini, ali se osvrnula i na ostale zemlje Zapadnog Balkana.

“Uloga NATO-a u zemljama Zapadnog Balkana svodi se na tehničku pomoć institucijama vlasti kako bi se zahtijevane reforme uspješno sprovele”,  rekao je on dodajući da su odnosi zemalja Zapadnog Balkana sa NATO Alijansom u osnovi veoma različiti, bilo da je riječ o partnerstvu, radu na dostizanju zahtijevanih standarda ili interoperabilnosti među oružanim snagama.

Juče su svoja izlaganja imali i predstavnici civilnog sektora iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore, koja su se odnosila na ulogu civilnog sektora u procesu informisanja o evroatlantskim integracijama.

Četvrti dan REACT-a predviđen je za izlet i posjetu prjestonici Cetinje, kako bi se polaznici sa raznih strana svijeta upoznali sa crnogorskom kulturom i tradicijom. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci