Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

UŽIVO: Otvaranje Tehnopolisa

grbovic
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 17.09.2016. u 10:29

Nikšić danas dobija Inovaciono-preduzetnički centar Tehnopolis, koji će svojim uslugama izaći u susret potrebama malih i mikro preduzeća i na taj način dati doprinos razvijanju biznis ideja.

Zamišljeno je da Tehnopolis bude ključna tačka razvoja projekata ne samo u Nikšiću, već u cijeloj Crnoj Gori.

Pozdravne govore održali su premijer Vlade Crne Gore Milo Đukanović, ministarka nauke Sanja Vlahović i predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović.

Prvi čovjek Nikšića u pozdravnom govoru istakao je zadovoljstvo zbog otvaranja ovog, kako je rekao, izuzetnog objekta.

Grbović je odmah naglasio višestruki značaj Tehnopolisa.

’’Kao prvo, na mjestu ruiniranog Doma vojske, ovdje, u centru grada, dobili smo estetski i funkcionalno izuzetan objekat, koji će upotpuniti urbanu sliku ovog dijela grada’’.

Predsjednik opštine govori o šansama koje će nuditi ova institucija.

 

 

’’Tehnopolis će biti mjesto povezivanja nauke i biznisa, mjesto gdje će biti pružana pomoć razvoju preduzetništva, prije svega razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća, podrška inovatorima i naučnim radnicima’’, dodao je Grbović i naveo da će objekat koji se danas otvara biti dom svima onima koji imaju preduzetnički duh, ideju i potrebu za realizacijom svojih zamisli.

Prema njegovim riječima, Tehnopolis će koristiti i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Ministarstva nauke. Tako će biti ostvarena brža interakcija između državnih i lokalnih institucija sa jedne strane i zainteresovanih građana sa druge strane.

Grbović govori o zgradi koja će, kako je naveo, do kraja oktobra primiti oko 100 zaposlenih.

Objekat  je površine 2000 metara kvadratnih. Ima kancelarije, laboratorije za biotehnička ispitivanja, laboratorije za industrijski dizajn, sale za satanke, prostore za različite istraživačko-proizvodne djelatnosti, Data Centar. Seto čini ovaj Centar jedinstvenim u Crnoj Gori i regionu.

Naveo je da je ukupna investicija premašila prvobitnu procjenu i iznosi 1.914.876,00€, a novac su obezbijedili Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo nauke i Opština Nikšić, dok je izvođač radova je bio konzorcijum Novi Volvox, Tehnogradnja iz Pljevalja.

’’Otvaranje Tehnopolisa uoči praznika opštine je izuzetan poklon našimsugrađanima, privrednom sektoru, poljoprivrednicima, naučnim radnicima, svim ljudima sa idejom, ali i mladim akoji svoju budućnost vide u preduzetništvu i stvaranju nove vrijednosti kroz inovativne poduhvate’’, poručio je Grbović i poželio uspjeh, a građanima srećan Dan opštine.

Ministarka nauke Sanja Vlahović govori o svemu što je postignuto kada je u pitanju nauka u Crnoj Gori.

''Veliko mi je zadovoljstvo što ćemo danas takoračiti u prvi inovaciono-preduzetnički centar, mjesto koje će biti kuća razvijanja biznisa i novih ideja, bilo da se radi o istraživačima ili onima koji su već spremni za biznis'', rekla je Vlahović.

U govoru napomenula je da je proekcija Vlade Crne Gore ulaganje u nauku.

''Danas će u Tehnopolis zakoračiti i 40 novih ljudi inovatora, kratora, naučnika, istraživača, koji su prvi stanovnici, koji će podići ambijent u Nikšiću ali i Crnoj Gori'', poručila je ona.

Ministarka nauke najavila je otvaranje sličnih centara u drugim geadovima na sjeveru i jugu, kao i u Podgorici.

''Želim da i oni budu dio onoga što se zove ekonomski i tehnološki razvoj naše države'', rekla je Valhović i zhavalia Opštini Nikšić što je razumjela ovaj projekat, vizionarima iz Investiciono razvojnog fonda, pokojnom profesoru Draganu Lajoviću, bivšem ministru poljoprivrede Petru Ivanoviću i premijeru Milu Đukanoviću koji je ova projekt stavio na listu prioriteta.

Ona je predala riječ premijeru Đukanoviću koji će otvoriti Tehnopolis.

Đukanović je rekao da sama promjena namjene objekta predstavlja određenu simboliku.

''Crna Gora je stabilna multi-etnička demokratija koja je izašla iz istorijski duge faze rizika, nestabilnosti i sukoba i ušla u novo razdoblje ekonomskog i društvenog razvoija oslonjenog na savremena naučna i tehnološka dostignuća'', naveo je on.

Dodao je da su se odlučili da ovaj objekat bude otvoren baš u Nikšiću, kao preteča sličnom objektu koji će biti otvoren u Podgorici.

''Grad je upamćen u istoriji kao mjesto novih početaka, upamćen po razvojnim projektima, kao i ličnostima koje su davale poseban pečat Nikšiću i Crnoj Gori'', kazao je Đukanović.

Đukanović je rekao da će u Tehnopolisu biti zaposleni mladi ljudi, kojima treba pružiti podršku i podstaknuti nove preduzetnike.

On je čestitao na hrabrosti i odvažnosti svima koji su učestvovali u ovom projektu i poželio uspjeh u budućem radu.

Svečanim presijecanjem vrpce otvoren je Tehnopolis. 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Dvije prosječne zarade u Crnoj Gori nijesu dovoljne da podmire troškove iz sindikalne potrošačke korpe koje iznosi 2.000 eura, što nam i dalje govori da su troškovi života mnogo veći u odnosu na zarade, kažu sagovornici Portala RTCG.