Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Kadžove “Retrospektive” i omaž nikšićkim velikanima

kadzo
Marija Vujović
  • Autor onogost.me
  • 25.09.2016. u 06:37

U koncertnoj dvorani Muzičke škole “Dara Čokorilo” sinoć je  predstavljen multimedijalni performans pod nazivom “Retrospektive” nikšićkog umjetnika Jovana Kadža Karadžića. 

Program je integrisao većinu izložbi koje je ovaj znameniti umjetnik organizovao širom Crne Gore, ali glavna tema večeri bila je njegovo najnovije likovno ostvarenje.

Na slici koju su prisutni imali priliku da vide i koja im se, sudeći po reakcijama, veoma dopala  su, pored stare zgrade Nikšićkog pozorišta, sa jedne strane prikazani  živi kulturni stvaraoci – novinar i publicista Maksim Vujačić, pisac, reditelj, scenarista, Obrad Nenezić, glumac i voditelj Miro Nikolić, koreograf i nekadašnji umjetnički rukovodilac „Zahumlja“, Radislav Đuričić i Jovan Karadžič. Sa druge strane su portreti nikšićkih zaslužnih stvaralaca koji nijesu među živima – arhitekta Slobodan Vukajlović, privrednik Stanislav Ćano Koprivica, pjesnik i aforističar Milan Dugo Krivokapić, pjesnik i boem Vitomir Vito Nikolić, slikar Dušan Jeknić, reditelj i scenarista Živko Nikolić i glumci Veljko Mandić i Drago Malović.

Karadžić je kazao da je ovo mali dug prema jednom broju nikšićkih velikana.

“Da bi se predstavili svi velikani grada Nikšića potrebno bi bilo još mnogo toga uraditi. Neka ovaj moj rad podstakne i druge da nastave tamo gdje sam ja stao, a tu sam da pomognem”, dodao je on.

Svoje viđenje likovnog svijeta i stvaralaštva ovog umjetnika sa prisutnima je podjelila Vjera Vuković, direktorica Muzičke škole “Dara Čokorilo”.

“Kadžo nastoji da kroz ovaj performans pokrene raspravu ne samo o umjetnosti, nego o životu, prijateljima i druženjima. Kadžova retrospektiva nije svedena na puku hroniku, već je niz značajnih događaja i pokušaj da se spoje umjetnost i život u prostoru drugačijem od uobičajnih za ovu priliku”, kazala je ona dodajući da je za Karadžića slikarstvo utočište i mjesto idealne neodređenosti koja mu omogućava da se osjeća savršeno.

Jovan Kadžo Karadžić je rođen u Nikšiću. Završio je hercegnovsku Umjetničku školu, odsjek vajarstvo, a studirao je u Zagrebu. Pored vajarstva bavi se slikarstvom, dizajnom, scenografijom, enterijerom. Poslednjih 15 godina u svom ateljeu, radionici ARS, radi sa onima koji žele da se školuju u ovim oblastima. Do sada je izlagao u bivšoj Jugoslaviji, od Ljubljane do Skoplja, a u Crnoj Gori u galerijama od Bijelog Polja do primorja. Učestvovao je i na mnogim kolektivnim izložbama.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Promocija zbornika "Mozaik", Književnog kluba "Poenta poetika", biće upriličena večeras u "Zahumlju", sa početkom u 19 časova.