Informacije o vremenu su trenutno nedostupne.

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Otvorena izložba „Nikšić kroz vrijeme“: Istorija grada na razglednicama

bosko
Darko Bulatović
  • Autor onogost.me
  • 28.09.2016. u 06:35

Punih deset godina je prošlo otkad je Boško Roganović krenuo u jednu vrstu nemoguće misije, da kroz razglednice sklopi mozaik nikšićke prošlosti, sabere ih na jednom mjestu i i sve to predstavi svojim sugrađanima. 

Njegova kolekcionarska strast sinoć je krunisana u foajeu Nikšićkog pozorišta, izložbom 250 razglednica „Nikšić kroz vrijeme“, a koju je posjetio veliki broj Nikšićana.

Pozdravni govor za okupljene priredio je Boškov prijatelj, Blagoje Đukanović, predsjednik Filatelističkog društva Nikšić, čiji je Boško član i sekretar više od deset godina.

Đukanović se podsjetio prvih susreta i Boškove ideje da počne da skuplja razglednice. Njihov značaj i Boškova žrtva i posvećenost, utoliko su veće jer je, kako je kazao Đukanović, Boško pronalazio razglednice koje je vrijeme gazilo, čime su samo dobijale na vrijednosti.

„Sve razglednice predstavljaju značajan istorijski izvor pojedinih događaja, ličnosti, nošnji, arhitekturi i sl. To je originalno svjedočanstvo materijalnog i duhovnog života Nikšića u predstavljenom vremenu. Ove razglednice nam vjerno govore kako je Nikšić rastao, kako se razvijao i oplemenjivao i na najljepši način afirmisao dostignuća svojih žitelja“, kazao je Đukanović i dodao da će posjetioci tokom trajanja izložbe narednih dana moći da vide stare fotografije - djela Branka Šobajića, Knjižare Mijušković, Knjižare braće Kavaje, Knjižare Progres, Rudolfa Mosingera, Knausa iz Zagreba, knjižara Kaluđerović i Cerović sa Cetinja .

Đukanović je na kraju citirao Getea, navodeći kako su kolekcionarni srećni ljudi, što, kako je zaključio, Boško svakako jeste pa mu je na kraju poželio da svoju kolekciju prenese i u knjige jer to zaslužuje tako vrijedna zbirka.

Otvarajući izložbu, potpredsjednik Opštine, Radoš Šućur, najavio je upravo to. Mogućnost da se već naredne godine bogata kolekcija razglednica nikšićke istorije nađe u knjigama.

„Večerašnje prisustvo ovolikog broja posjetilaca dovoljno govori koliko je mladi Roganović uložio truda u večerašnju izložbu. Da bi ovo neko radio stavrno mora imati strast. Prije svega ovo što se nalazi na ovim razglednicama, nas koji se nalazimo na čelu grada, obavezuje da sačuvamo sve to što se tu nalazi, jer ove razglednice govore kakav je Nikšić bio prije više od stotinu godina. Dobro bi bilo da sljedećih godina sve ove fotografije budu u nekim finim knjigama i mislim da ćemo i za ovo pružiti podršku“, poručio je Šućur.

Boško je kratko novinarima kazao da je izuzetno srećan i ponosan što je nakon deset godina dočekao da postavi izložbu razglednica.

„Mislim da je vrijedjelo čekati, tako da će svi koji dođu i posjete izložbu imati o čemu da pričaju dugo vremena“, kazao je Boško.  

Najstarija razglednica je iz 1896. godine. To su, zapravo, dvije razglednice na kojima se može vidjeti Petrova glavica, što znači da na njoj tada još nije bilo Saborne crkve.

Ova izložba je prikaz bogatog kulturno-istorijskog nasljeđa Nikšića iz perioda sa kraja XIX vijeka, do početka Drugog svjetskog rata, ukupno 130 razglednica iz tog perioda i dodatnih 120 do osamdesetih godina XX vijeka. Izložen je i pano sa motivima Ostroga, Šavnika i Žabljaka.

Autor izložbe Boško Roganović tokom posljednje godine sarađuje sa našim portalom u okviru rubrike ''Nikšić kroz istoriju''. Napisao je veliki broj tekstova o istoriji grada, koje prate stare fotografije iz njegove kolekcije.

Izložba, koja će moći da se pogleda narednih dana, priređena je uz podršku Opštine Nikšić, a u okviru Septembarskih dana.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Promocija zbornika "Mozaik", Književnog kluba "Poenta poetika", biće upriličena večeras u "Zahumlju", sa početkom u 19 časova.