Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
19:21
15.2.2020.

Energetski potencijal jedan od najznačajnijih

Elektroenergetski potencijal jedan je od najznačajnijih prirodnih potencijala Crne Gore i treba ga razvijati na dugoročno održiv način, ocijenjeno je na sjedici Odbora udruženja energetike i rudarstva Privredne komore (PKCG).


Sekretar Odbora, Ranko Vukmirović, kazao je da bi učešću obnovljivih izvora energije trebalo posvetiti posebnu pažnju, sa naglaskom na energiju vjetra i sunca.

„To je grana privrede koja, ako se blagovremeno ulože određena sredstva i izgrade novi energetski izvori, može postati značajan izvoznik električne energije i doprinijeti poboljšanju spoljnotrgovinskog bilansa“, rekao je Vukmirović, piše Pobjeda.

On smatra da je valorizacija vodotoka Pive, izgradnjom hidroelektrana Komarnica, Kruševo i Piva 2, što čini jedinstven sistem, optimalno rješenje i da se može očekivati dinamičniji rad na tim projektima.

Vukmirović je dodao da značajan energetski potencijal predstavljaju rezerve uglja u pljevalskom i beranskom bazenu.

„Dokazane rezerve ležišta Maoče i drugih ležišta zahtjevaju novi pristup u izgradnji termoelektrane sa primjenom novih tehnologija koje omogućavaju nultu emisiju gasova“, rekao je Vukmirović.

On je kazao da se stabilan elektroenergetski sistem postiže kombinacijom drugih izvora električne energije sa termoelektranom.

„Zato se moraju uložiti nova znanja kako ne bi to ogromno bogatstvo bilo zanemareno“, poručio je Vukmirović.

Vlada je 12. decembra donijela odluku o energetskom bilansu za ovu godinu, kojim je planirana bruto potrošnja električne energije od 362 hiljada gigavat sati (GWh), što je približno procjeni ostvarenja u prošloj godini.

Od toga iz sopstvenih izvora treba da bude obezbijeđeno 345 hiljada GWh, a saldom od uvoza/izvoza 161,3 GWh.

Energetskim bilansom predviđeno je učešće električne energije iz hidroelektrana u ukupnoj planiranoj proizvodnji struje u ovoj godini od 52,78 odsto, iz termoelektrane 38,1 odsto, iz vjetroelektrana 9,09 odsto i iz solarne energije 0,06 odsto. Predviđeno je da proizvodnja iz malih HE iznosi 8,4 odsto.

 

izvor: RTCG

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:44
  9.4.2020.

  Ekonomski tim koji je formirao premijer Duško Marković predložio je paket mjera radi pružanja podrške privredi, zaposlenima i socijalno ugroženim građanima i o tome će biti započet dijalog sa socijalnim partnerima, predstavnicima poslaničkih klubova i ekonomskim ekspertima.

 • 07:40
  9.4.2020.

  Od uvođenja mjera za suzbijanje virusa korona (14. marta) do 1. aprila, broj nezaposlenih u Crnoj Gori je porastao za 111, odnosno za 0,31 odsto, saopšteno je iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG).

 • 12:06
  8.4.2020.

  Direktor Investiciono razvojnog fonda Zoran Vukčević saopštio je da je interesovanje za kredite veliko, te da je stiglo oko 500 prijava. Istakao je da kreditna linija nije jednokratna i da se neće završiti samo sa ovim mjesecom, već će i nakon pandemije IRF ponuditi nove kreditne linije, kako bi preduzeća mogla da ostanu na tržištu.

 • 08:29
  8.4.2020.

  Ako Vlada ne donese paket mjera podrške privredi pravovremeno, one neće imati skoro nikakav efekat, poručio je predsjednik upravnog odbora Unije poslodavaca (UPCG) Predrag Mitrović.