Autor: onogost.me
Foto: MER
12:58
25.9.2021.

Fond za inovacije počinje da radi

Konstitutivna sjednica Odbora direktora Fonda za inovacije Crne Gore održana je u petak u prostorijama Ministarstva ekonomskog razvoja.


Iz Ministarstva su rekli da je Fond za inovacije osnovala država kao krovna institucija za implementaciju mjera i programa inovacione politike namijenjene malom i srednjem preduzetništvu i ima ključnu ulogu u transferu tehnologija s javnih naučno-istraživačkih institucija na preduzeća.

Vlada je 9. septembra za članove Odbora direktora Fonda za inovacije imenovala Vasilija Čarapića, Milicu Marković, Ivanu Pejović, Snežanu Šćepanović i Igora Đurovića.

“Za predsjednika Odbora direktora izabran je Vasilije Čarapić, a kao vršilac dužnosti izvršnog direktora imenovana je Bojana Femić-Radosavović”, navodi se u saopštenju.

Opšti cilj Fonda za inovacije će, kako se precizira, biti podsticanje ekonomskog rasta i konkurentnosti Crne Gore podizanjem inovativnosti crnogorske privrede.

Prvi pozivi za dodjelu sredstava od Fonda mogu se očekivati u prvoj polovini naredne godine, do kada će biti završen kadrovski, dokumentacioni i programski okvir za funkcionisanje Fonda.

Svečanom dijelu sjednice prisustvovali su ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović i državna sekretarka Milena Lipovina-Božović.

Milatović je rekao da očekuje da će Fond za inovacije značajno uticati na povećanje konkurentnosti crnogorske privrede i ekonomski rast.

“Drago mi je što je uspostavljen sistem za sprovođenje inovacione politike koji čine Fond za inovacije, Naučno-tehnološki park, Savjet za inovacije i pametnu specijalizaciju i Kancelarija za transfer tehnologija koju planiramo da otvorimo, kroz koji će biti obezbjeđivana i realizovana sredstava za podsticanje inovacione djelatnosti”, naveo je Milatović.

Ostale vijesti iz kategorije