Autor: onogost.me
Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
15:14
19.1.2020.

IPARD podrška veliki podsticaj razvoju poljoprivrede

Realizacija IPARD programa kroz koji poljoprivredni proizvođači i prerađivači dobijaju bespovratnu podršku za investicije u unapređenje proizvodnje predstavlja značajan podsticaj ubrzanom razvoju sektora poljoprivrede zemalja zapadnog Balkana, saopštili su iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja,


O efektima ovog programa podrške, koji se finansira iz pretpristupnih sredstava EU i nacionalnih budžeta, razgovarali su visoki predstavnici vlada zemalja zapadnog Balkana i predstavnici Evropske komisije na okruglom stolu koji se održao u Berlinu u okviru Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu i najvećeg sajma poljoprivrede „Zelena nedjelja“.

Sastanak na ovu temu organizovalo je Savezno ministarstvo za hranu i poljoprivredu Njemačke i Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj jugoistočne Evrope (SWG). Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici zemalja u kojima se sprovodi IPARD program, kao i onih koje tek treba da počnu sa primjenom.

Skup na temu „Da li IPARD daje rezultate - šta treba učiniti bolje?“ bio je prilika da se razmijene iskustva u primjeni programa i sagledaju mogućnosti u pravcu unapređenja programa na bazi izazova koje svaka od zemalja ima u primjeni.

U ime crnogorske delegacije, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Đuro Žugić ocijenio je da se IPARD II program podrške poljoprivrednicima u Crnoj Gori realizuje uspješno već dvije godine. Žugić je kazao da je interesovanje proizvođača, i u dijelu primarne proizvodnje i prerade, izuzetno veliko, što pokazuje podatak od oko 500 prijava na tri do sada objavljena javna poziva. Slično interesovanje, kako je dodao, očekuje se i na četvrti javni poziv koji se planira objaviti u februaru.

“Sadašnjih preko 260 potpisanih ugovora o podršci za crnogorsku poljoprivredu je veoma značajno. Rezultati ove podrške su već vidljivi na terenu”, ocijenio je Žugić.

On je kazao da se upravo zbog najvidljivijih efekata na terenu i podrške koja ide direktno poljoprivrednim proizvođačima, ovaj program mora još snažnije promovisati.

Imajući u vidu da je zahtjevna administrativna procedura prilikom prijavljivanja na javne pozive ključni izazov poljoprivrednim proizvođačima, Žugić je istakao da je u pripremi novog IPARD III programa potrebno razmotriti mogućnosti pojednostavljivanja tih procedura.

“Zajednički cilj nam je da što više poljoprivrednih proizvođača brže i efikasnije dobije i maksimalno iskoristi raspoloživa bespovratna sredstva. Već razmišljamo u tom pravcu u okviru pripreme za novi IPARD III program i težićemo da uravnotežimo stvarne potrebe i moguća pojednostavljenja procedura. Naš cilj je da omogućimo našim proizvođačima da iskoriste raspoloživa sredstva podrške, da što veći broj njih bude konkurentniji i ostvari održiv biznis u sektoru poljoprivrede", kazao je on.

Predstavnici Evropske komisije istakli su da su zadovoljni sprovođenjem IPARD programa, kao i da će pružiti svaki vid podrške, kako bi  finansijska sredstva maksimalno bila iskorišćena i nastavilo se jačanje poljoprivrede u zemljama zapadnog Balkana.

Okruglom stolu su prisustvovali i ministri poljoprivrede Hrvatske i Mađarske kao i državni sekretari Italije i Slovenije. U svojim izlaganjima naglasili su da će nastaviti da pružaju podršku zemljama koje su u procesu pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.

Podrška Njemačke Crnoj Gori

Na marginama Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu koji se održao u Berlinu, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Đuro Žugić susreo se sa  ministarkom za hranu i poljoprivredu SR Njemačke Julijom Klokner. 

Žugić se tom prilikom zahvalio na podršci koju Njemačka u kontinuitetu pruža Crnoj Gori u procesu evropskih integracija  u svim oblastima, posebno u poljoprivredi.  Žugić je istakao i da Crna Gora ostaje snažno posvećena evropskim integracijama i dostizanju evropskih standarda, te da očekuje da će naša zemlja biti prva sljedeća članica EU.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:44
  9.4.2020.

  Ekonomski tim koji je formirao premijer Duško Marković predložio je paket mjera radi pružanja podrške privredi, zaposlenima i socijalno ugroženim građanima i o tome će biti započet dijalog sa socijalnim partnerima, predstavnicima poslaničkih klubova i ekonomskim ekspertima.

 • 07:40
  9.4.2020.

  Od uvođenja mjera za suzbijanje virusa korona (14. marta) do 1. aprila, broj nezaposlenih u Crnoj Gori je porastao za 111, odnosno za 0,31 odsto, saopšteno je iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG).

 • 12:06
  8.4.2020.

  Direktor Investiciono razvojnog fonda Zoran Vukčević saopštio je da je interesovanje za kredite veliko, te da je stiglo oko 500 prijava. Istakao je da kreditna linija nije jednokratna i da se neće završiti samo sa ovim mjesecom, već će i nakon pandemije IRF ponuditi nove kreditne linije, kako bi preduzeća mogla da ostanu na tržištu.

 • 08:29
  8.4.2020.

  Ako Vlada ne donese paket mjera podrške privredi pravovremeno, one neće imati skoro nikakav efekat, poručio je predsjednik upravnog odbora Unije poslodavaca (UPCG) Predrag Mitrović.