Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
10:13
13.2.2019.

Javni poziv za podršku vinogradarstvu i vinarstvu

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja nastavlja i ove godine sa mjerama podrške iz Agrobudžeta, za koje se pokazalo veliko interesovanje u prošloj godini. Jedna od tih mjera je i podrška razvoju vinogradarstva i vinarstva.


Danas je objavljen Javni poziv za dodjelu podrške investicijama u vinogradarstvu i vinarstvu za 2019. godinu, kroz koji vinogradari i vinari imaju mogućnost da unaprijede proizvodnju, uz bespovratnu podršku u iznosu od 50 do 60 odsto realizovane investicije.

"Cilj podrške jeste podsticanje zasnivanja novih, modernizacija postojećih proizvodnih zasada vinove loze, koji će, uz redovnu primjenu savremene agrotehnike, dati visoke, kvalitetne i stabilne prinose. Podržava se i nabavka savremene opreme za proizvodnju i čuvanje vina, koja je pored kvalitetne sirovine, neophodna za postizanje visokog kvaliteta vina", navode iz tog resora.

Ovim javnim pozivom utvđuju se uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podsticajnih sredstava.

"Maksimalna podrška iznosi 50 odsto ukupne vrijednosti prihvatljive investicije, a do 60 odsto za zasnivanje zasada od autohtonih sorti vinove loze. Maksimalna prihvatljiva investicija je 10.000 eura, a minimalna 500 eura, dok maksimalna podrška iznosi do 5.000 eura. Prihvatljive investicije za podršku su nabavka sadnog materijala loznih kalemova (vinske i stone sorte), elementi potporne konstrukcije za špalirni uzgoj i za pergole (stubovi i žica), zatim sistem za navodnjavanje “kap po kap”, mreže za zaštitu od ptica, kao i specifična opremu za proizvodnju, čuvanje vina i vinskih destilata (inox I barrique burad, muljača, aparat za destilaciju i dr.)", objašnjavaju oni.

Korisnici podrške kroz javni poziv su poljoprivredna gazdinstva koja moraju biti upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Vinogradarski registar u trenutku podnošenja Zahtjeva za dodjelu podrške. Ukoliko su podnosioci zahtjeva u statusu pravnih lica, neophodno je da im je primarna djelatnost u skladu sa Zakonom o klasifikaciji djelatnosti.

Prema uslovima javnog poziva, nakon završetka investicije, vinogradari i vinari predaju Ministarstvu zahtjev za dodjelu podrške sa svom propisanom dokumentacijom. Obrazac zahtjeva može se preuzeti sa sajta Ministarstva.

Vinogradari i vinari mogu dostavljati zahtjeve do 01. novembra 2019. godine.

Informacije u vezi sa Javnim pozivom mogu se dobiti putem telefona:  020/482-176.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 17:12
  18.3.2019.

  Konkurs za nagradu Marko Polo, koju je osnovao Turistički koordinacioni centar država centralne i istočne Evrope i Kine, otvoren je do 31. maja.

 • 15:16
  18.3.2019.

  Cijene svih vrsta goriva u Crnoj Gori ostaće nepromijenjene u narednih 15 dana, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

 • 11:06
  18.3.2019.

  Nezavisni Međunarodni komitet za dodjelu priznanja i nagrada, koga čini trinaest članova akademske zajednice iz zemalja bivše Jugoslavije, Austrije, Njemačke i Švajcarske, donio je odluku da posebna nagrada i priznanje za doprinos razvoju preduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Evropi “Stvaratelji za stoljeća” za 2018. godinu, pripadne Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis.

 • 08:30
  18.3.2019.

  Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja danas je objavilo dva javna poziva - za dodjelu podrške za izgradnju bunara i bistijerni i nabavku opreme za transport pčelinjih društava.