Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
14:30
5.4.2020.

Jovović: Potrebne nove mjere i olakšice kako bi se sačuvala sva radna mjesta

Cilj koji smo sebi postavili je da zadržimo zaposlene, ali moramo voditi računa o održivosti poslovanja, upravo kako bi omogućili opstanak kompanija, a samim tim i angažman zaposlenih, kaže za portal Onogošt Ranko Jovović, prvi čovjek Comp Comerc grupe, komentarišući sve složeniju prvirednu situaciju zbog pojave koronavirusa u Crnoj Gori.


U sastavu ove kompanije, koja posluje u više sektora: trgovina, proizvodnja piva, proizvodnja peleta, turizam i ugostiteljstvo, nalazi se više firmi koje zapošljavaju blizu 350 zaposlenih u Nikšiću, Podgorici, Herceg Novom i Tivtu. Većina zaposlenih je u Nikšiću i to skoro 300.

Veliki udar na sektor turizma i ugostiteljstva

Jovović ističe da su sve djelatnosti u kojima posluju snažno pogođene situacijom koju je prozrokovalo širenje novog koronavirusa. Ipak, naglašava, najznačajnije su pogođene kompanije koje posluju u sektoru turizma i ugostiteljstva, budući da je u tim djelatnostima potpuno obustavljen rad, pa samim tim i prilivi sredstava.

“Ipak, potrudićemo se da zaposleni u najmanjoj mogućoj mjeri osjete teret problema sa kojima se susrećemo od sredine marta kada je rad zabranjen. U zavisnosti od dužine trajanja ove situacije i paketa ekonomskih mjera koje Vlada pripremi za pomoć privredi, zavisiće i aktivnosti koje ćemo sprovoditi u narednom periodu”, objašnjava Jovović.

Posebno brine što će, navodi, sasvim izvjesno, navedeno stanje potrajati.

“Vremenski horizont je upravo ono što nas najviše brine i što nas onemogućava da preciznije planiramo aktivnosti. U takvim uslovima neizvjesnosti ne možemo predvidjeti ni obim negativnih posljedica koje ćemo snositi zbog novonastale situacije, kao ni do kada ćemo odoljevati iskušenjima sa kojima se susrećemo. Ipak, nadamo se ćemo iz ovog perioda izaći do glavne turističke sezone, te radimo na tome da zadržimo zaposlene koji su naš najvažniji resurs”,  optimista je Jovović.  

One koji sačuvaju radna mjesta osloboditi potpuno od plaćanja dijela poreza, omogućiti subvencije i poreske podsticaje

On smatra da je set ekonomskih mjera koje je Vlada usvojila bio vrlo značajan za kompanije u prvom udaru krize. No to, kako sada stvari stoje, neće biti dovoljno,

“Ipak, kako je sada izvjesno da će ova situacija potrajati, biće potrebne dodatne mjere i podsticaji kako bi se sačuvala radna mjesta, što je glavni i zajednički cilj Vladi i nama privrednicima. Sve mjere koje su već usvojene, a koje se odnose na odlaganje plaćanja kredita i poreskih obaveza, su dobre i vrlo značajne kako bi se dobilo na vremenu da se analiziraju svi negativni efekti krizne situacije i kako bi se pripremile dodatne mjere. Shodno tome, sve navedene mjere su dobrodošle i imaju isključivo pozitivne efekte po privredu”, dodaje Jovović.

Međutim, usljed negativnih efekata širenja novog koronavirusa na privredu i uvođenja zabrane rada u brojnim djelatnostima, te posebno zbog dužine trajanja navedene situacije, Jovović smatra da za opstanak velikog broja preduzeća slijedi period velikih izazova.

“Najpogođenija su mala i srednja preduzeća koja nemaju akumulirana sredstva za isplatu obaveza koje dospjevaju, a posebno prema zaposlenima. Ipak, treba dati posebnu pažnju i velikim preduzećima koja angažuju veliki broj zaposlenih i čija će se akumulacija brzo potrošiti usljed potpune obustave ili smanjenja obima rada”, jasan je on i dodaje da posebno brine činjenica da će se kriza osjećati u brojnim sektorima, a naročito u sektoru turizma i nakon početka rada objekata.

“Kako naš turizam zavisi od dešavanja u regionu i svijetu, zdravstvena i ekonomska situacija u inostranstvu će se reflektovati na naš turizam, naročito ako znamo da se ljudi prvo odriču putovanja u situaciji kada im ekonomska situacija oslabi”, navodi Jovović.

Kako procjenjuje, shodno tome, efekat krize će se osjećati i nakon stabilizacije zdravstvene situacije.

Predlaže rješenje.

“U skladu sa tim, smatram da je potrebno donijeti dodatne mjere koje će se odnositi ne samo na odlaganje, već i na oslobađanje dijela poreskih obaveza, kao i poreske podsticaje i subvencije za one privrednike koji uprkos zatvaranju objekata odluče da zadrže zaposlene. U suprotnom, bojim se da veliki broj subjekata neće izdržati teret ove situacije, jer nijesu dovoljno ekonomski snažni da iz akumuliranih ili budućih priliva servisiraju obaveze nastale tokom perioda u kome nijesu obavljali djelatnost pa ni ostvarivali prilive”, zaključuje on.

Jovović vjeruje da će i ovog puta Vlada prepoznati teret sa kojim se  svi susreću, ali i dobru namjeru velikog broja privrednika koji žele da zadrže zaposlene uprkos svemu, te da će dodatnim planiranim mjerama odgovoriti izazovnoj situaciji u kojoj se nalazimo.

Ostale vijesti iz kategorije