Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
08:22
12.8.2020.

Jovović: Vladine mjere velika razvojna šansa za turizam

Da li su Vladine mjere turizmu opredijeljene kroz Treći paket podrške privredi velika dovoljne, ne znamo jer se ne zna ni koliko će situacija sa pandemijom korona virusa trajati ali je sigurno da su one jako izdašne i da predstavljaju veliku razvojnu šansu za sve u turizmu, ocijenio je predsjednik Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore (PKCG) Ranko Jovović.


Trećim paketom socio-ekonomskih mjera podrške privredi za ublažavanje posljedica pandemije korona virusa koji je vrijedan 1,2 milijarde eura najznačajnija podrška opredijeljena je sektoru turizma. Za Jovovića to je bilo i očekivano jer, kao podsjeća, turizam čini četvrinu crnogorskog BDP-a.

Ipak, na pitanje, da li su one dovoljne, nema konkretan odgovor.

"Ovo je prevazilaženje trenutne situacije i niko ne zna da li će te mjere biti dovoljne jer ne znamo koliko će trajati ova situcija sa pandemijom. Ono što je sigurno je da su mjere jako izdašne da smo puno radili sa vladom i ostalim institucijama po pitanju kreiranja ovih mjera", istakao je Jovović gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore.

Mjere smatra velikom razvojnom šansom za sve u turizmu.

"Treba da prepoznamo sve ove mjere i nađemo nove projekte i koncepte gdje bismo u skladu sa ovim što je kriza donijela napravili nova značajna i radna mjesta i nove projekte za Crnu Goru", kazao je Jovović.

Značajnim ističe da sektor turizma ovim mjerama refinansira postojeće kredite.

"Da Vlada subvencionira naredne dvije godine, da je tu svakako linija za likvidnost koja će pratiti do početka sljedeće sezone, sve ono što se tiče likvidnosti. Svakako da je to mjera sezonskih radnji koja će omogućiti da sačuvamo radna mjesta gdje Vlada 60 odsto od bruto plate 50 odsto subvencionira tako da je sve u svemu jako veliko", kazao je Jovović.

Ističe i da su i ostale institucije pratile mjere vlade.

"Centralna banka Crne Gore (CBCG) je donijela mjeru da banke klasifikuju nas koji budemo se refinansirali A kategorije što opet omogućava bankama da nemaju tolike rezervacije prema Centralnoj banci i da olakšano uđu u refinansiranje kredita", dodao je.

On je apelovao na poslovne banke da isprate ovu situaciju i pomognu turističkoj privredi.

"Jer znamo svi da je Investiciono razvojni fond jako puno uradio u prethodnom periodu i da će najveći teret pasti na IRF zato apelujemo na banke da one uzmu veiliko učeše po pitanju ovih mjera koje je Vlada donijela", kazao je Jovović.

On je ocijenio da se situacija u turizmu trenutno poboljšala otvaranjem granica i dolaskom turista iz Bosne i Hercegovine, Rusije i Bjelorusije ali kazao nada da će se poslije 1. septembra otvoriti nova tržišta.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 13:39
  19.9.2020.

  Korisnici elektrodistributivnog sistema su u avgustu preuzeli ukupno 211.070.466 kWh električne energije, što je za oko 20 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. U opštinama Regiona 4 (Budva, Bar i Ulcinj) zabilježen je pad preuzete energije od oko 40 odsto u odnosu na vrijednosti ostvarene tokom avgusta prošle godine, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

 • 11:49
  19.9.2020.

  Vlada je u petak bez održavanja sjednice, odnosno elektronskim putem, dala saglasnost da se izda državna garancija od 800 hiljada eura za kredit između Prve banke i Inovaciono-preduzetničkog centra (IPC) Tehnopolis Nikšić.

 • 10:34
  19.9.2020.

  Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) od početak godine do kraja jula iznosio je 419,8 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlila 134 miliona, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

 • 08:14
  19.9.2020.

  Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja saopštili su da će danas početi redovna mjesečna primanja za korisnike penziskog i invalidskog osiguranja.