Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
09:28
18.6.2019.

Počeo štrajk u Metalcu, posla ima, ali nema novca za plate

Radnici nikšićkog “Termochem Metalca” od petka ne rade jer im još nije isplaćena aprilska zarada.


Kako su „Vijestima“ kazali, nakon njihove najave da će obustaviti proizvodnju, poslodavac im je isplatio oko 40 odsto zarade i obećao da će ostalo isplatiti za dan-dva.

„Dio aprilske plate primili smo prije desetak dana i to tek pošto smo najavili da ćemo obustaviti proizvodnju. Do tada smo dobijali obećanja biće isplaćeno danas-sjutra, da bi na kraju kazao da nema para. Rekli smo da ćemo drugi dio čekati do 14. juna ali nam je iz uprave poručeno da para nema i ako nećemo da radimo dok ne bude plata da ne moramo, tako da od petka ne radimo. Sada su rekli da će plata biti sjutra ili preksjutra“, kazali su radnici.

Prema njihovim riječima u “Metalcu” je zaposleno preko stotinu radnika i poslom su bili zadovoljni i oni i poslodavac, tako da im nije jasno zbog čega zarada kasni.

„Samo za dva mjeseca izvezeno je preko 200 tona robe i ugovoreni poslovi za godinu i po, ali para za naše plate izgleda da nema. Do kraja mjeseca treba da nam bude isplaćena i majska zarada a ne znamo da li ćemo je dobiti s obzirom da je iznos za nju mnogo veći od aprilske jer smo radili i tokom praznika, bilo je i dosta prekovremenih, pošto se radilo i po 12 sati. Nadamo se, za dobro i nas i fabrike, da će situacija krenuti na bolje, kada je isplata plata u pitanju“, poručili su radnici.

Prema njihovim riječima zarade radnicima se kreću od 350 do 800, a u prosjeku oko 500 eura. Kašnjenje u isplati je počelo prije više od pola godine pa se dešavalo da platu, umjesto prvog u mjesecu, prime i 15-20 dana kasnije. “Metalac” je u avgustu 2016. godine kupila češka kompanija “Termochem” i od dolaska novog vlasnika broj uposlenih, kao i obezbjeđeni poslovi i potrebni sertifikati se povećavao, tako da je uposlenost bila na visokom nivou. Uspješno su sarađivali sa češkim, danskim i slovenačkim kompanijama, a odrađeni su poslovi i za domaće tržište. Kako je rukovodstvo fabrike više puta najavljivalo do početka maja, očekivali su da dobiju sve sertifikate potrebne za posao sa svjetski poznatim kompanijama koje su im ponudile saradnju, među njima su “Mitsubishi”, “Simens”, “Hitachi”...

„Vijesti“ su pokušale da kontaktiraju direktora “Termochem Metalca”, Gorana Boškovića, ali im je iz uprave rečeno da je službeno odsutan i da se nalazi van zemlje, kao i da će u fabrci biti danas i da će tada moći da da izjavu.

 

Izvor: vijesti.me

loading...

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:01
  11.11.2019.

  Najveći broj ispitanika, njih 87,7 odsto, nije se obraćao državnim organima za zaštitu potrošačkih prava, dok se vraćanje kusura nalazi na posljednjem mjestu kao pravo koje građani smatraju svojim, pokazali su rezultati istraživanja koje je sprovelo Ministarstvo ekonomije.

 • 13:30
  11.11.2019.

  Naredne dvije sedmice cijene goriva u Crnoj Gori biće bez promjena, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

 • 08:21
  11.11.2019.

  Visina naknade pri registraciji drumskih motornih vozila i posebna godišnja naknada za priključna vozila u svrhu nesmetanog odvijanja saobraćaja i pružanja informativnih usluga korisnicima puta se neće povećavati, saopštili su iz Ministarstva saobraćaja.

 • 21:16
  10.11.2019.

  U Crnoj Gori trenutno 24 osobe posjeduju ovlašćenje za obavljanje aktuarskih poslova, iako je ta profesija na počeku razvoja, saopšteno je iz Agencije za nadzor osiguranja (ANO).