Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
15:06
22.10.2018.

Poslodavci protiv isplate zarada iz dva dijela

Isplata zarada iz dva dijela, odnosno na 15 dana, predstavljala bi novo opterećenje za privredu u Crnoj Gori, saopštili su iz Unije poslodavaca (UPCG).


Isplatu zarada zaposlenima na 15 dana predložio je nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

Damjanović, koji je i bivši predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, ranije je ocijenio da bi to pozitivno uticalo na bržu cirkulaciju novca, brži obrt i na ekonomske tokove, ali da tu ideju treba pažljivo analizirati.

U Uniji poslodavaca smatraju da je nerealno da bi privreda mogla izdržati novo opterećenje u teškoj ekonomskoj situaciji, piše Pobjeda.

Prema njihovim riječima, Crnu Goru još karakteriše veoma teška ekonomska situacija u privredi, koja se posebno ogleda kroz neriješene dužničko-povjerilačke odnose i probleme naplate potraživanja, izraženu nelikvidnost velikog broja preduzeća, ogroman broj računa u blokadi i konstantne probleme finansiranja biznisa.

„Nerealno je i ekonomski potpuno neopravdano očekivati da bi privredni subjekti mogli izdržati bilo kakvo novo opterećenje, a posebno ono koje bi dodatno ugrozilo njihovu i inače upitnu održivost“, objasnili su iz Unije poslodavaca.

Oni su dodali da socijalni partneri nikada nijesu pominjali petnaestodnevnu isplatu zarada.

Generalni sekretar Saveza sindikata Crne Gore (SSCG) Duško Zarubica kazao je da bi se prije svega trebalo izboriti da se poštuju važeća zakonska rješenja, odnosno da se zarade isplaćuju redovno svakog mjeseca, da se dio ne daje „na ruke“ i da se redovno plaćaju porezi i doprinosi.

"Sindikat smatra da se moraju poštovati zakonska važeća rješenja. To znači da se za svaki prethodni mjesec redovno primi zarada - neto i bruto. Da se redovno plaćaju i porezi i doprinosi", objasnio je Zarubica.

On je kazao da Sindikat nikada nije dobio inicijativu o isplati zarada u dva dijela. „Sindikat o toj inicijativi niko nije obavijestio. Ali u slučaju da dobije zvanični predlog Sindikat bi ga prvo izanaliziro detaljno i na radnim tijelima zauzeo stav. Nakon opsežnih konsultacija donosi se stav. Mi jednostavno tako funkcionišemo", dodao je Zarubica.

U Montenegro biznis alijansi (MBA) smatraju da sada nije cjelishodno da se uvede isplata zarada u dva dijela.

Kako su naveli, u razvijenim ekonomijama se uglavnom zarade isplaćuju više puta mjesečno.

U toj alijansi smatraju da nije jednostavno odgovoriti na pitanje da li bi isplata zarada iz dva dijela pozitivno uticala kroz bržu cirkulaciju novca, odnosno obrt, na ekonomske tokove.

„Nije jednostavno dati decidniji odgovor. To je isuviše kompleksno. U principu, odgovor bi, na prvi pogled, mogao biti pozitivan, ali s obzirom na to koje sve ekonomske i druge okolnosti na tako nešto utiču, nije jednostavno odgovoriti. I pored toga što mi volimo crno-bijele odgovore“, kazali su iz MBA.

 

Izvor: Pobjeda

Ostale vijesti iz kategorije

 • 09:10
  16.11.2018.

  Isplata materijalnih davanja iz socijalne i dječje zaštite počeće danas, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

 • 08:52
  16.11.2018.

  Posljednjeg dana oktobra u Crnoj Gori bilo je 179 priključaka za distribuciju radio i televizijskog programa putem različitih platformi više, u odnosu na posljednji dan avgusta.

 • 16:15
  15.11.2018.

  Najveća neto zarada u Crnoj Gori u avgustu je iznosila 33.695 eura, (bruto iznos sa obračunatim i prijavljenim porezima i doprinosima je 59.638 eura) i isplaćena je osobi zaposlenoj u djelatnosti vađenja sirove nafte, saopšteno je iz Poreske uprave.

 • 15:29
  15.11.2018.

  Kompanija Coca-Cola HBC drugu godinu zaredom organizovala je program „Coca-Cola podrška mladima“, kako bi im pomogla da se pripreme za tržište rada i lakše nađu posao. Sa tim ciljem organizovane su radionice širom Crne Gore, ali i u nikšićkom Tehnopolisu od utorka, 13. novembra do danas.