Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
15:13
26.3.2020.

Premije na kredite će se naplaćivati i za vrijeme moratorijuma

Kod kredita koji budu stavljeni pod moratorijum, a koji su obezbijeđeni pojedinačnim i grupnim polisama osiguranja, neće do srazmjernog produženja važenja osiguranja po automatizmu, poručili su iz Agencije za nadzor osiguranja.


“Naime, kako je ugovor o osiguranju različit pravni posao od ugovora o kreditu, osiguravači će nastaviti da pružaju pokriće po zaključenim ugovorima o osiguranju i u periodu važenja moratorijuma. Stoga preporučujemo svim onima koja imaju obavezu plaćanja premije na kredite, da kontaktiraju društvo za osiguranje sa kojim je zaključen ugovor o osiguranju, kako bi obezbijedili kontinuitet u pokriću”, naveli su iz Agencije za nadzor osiguranja.

Pojašnjavaju da kako na osnovu Odluke CBCG obaveza plaćanja po ugovoru o kreditu koji je stavljen pod moratorijum, traje 90 dana po isteku formalno zaključenog ugovora, to je za nastavak osiguravajućeg pokrića potrebno da se blagovremeno prije isteka važećeg ugovora, korisnik osiguranja obrati društvu za osiguranje i podnese odgovarajući zahtjev.

“Društva za osiguranje imaju utvrđen set dokumentacije koju je potrebno priložiti za potrebe adekvatnog preuzimanja rizika u cilju zaključenja ugovora o osiguranju. Zavisno od vrste osiguranja, osiguravač može produžiti postojeći ugovor ili zaključiti novi”, ističu u ANO.

Posebno naglašavaju da će aneksiranje ugovora odnosno zaključenje novog podrazumijevati i plaćanje odgovarajuće premije.

“Napominjemo da obaveza plaćanja premije prvenstveno leži na ugovaraču osiguranja, pa za slučajeve gdje je ugovarač osiguranja banka, napominjemo da je neophodna adekvatna komunikacija banke – ugovarača osiguranja sa korisnicima kredita – osiguranim licima, kako ne bi došlo do prekida pokrića usljed neplaćanja premije. Za polise koje ističu dok su na snazi mjere NKT, ugovaraču osiguranja je omogućeno da elektronskim putem (putem e-maila) komunicira sa osiguravajućim društvom i na taj način obezbijedi produženo pokriće”, kažu u ANO.

Takođe, imajući u vidu aktuelnu situaciju, od društava za osiguranje se očekuje da pokažu određeni nivo fleksibilnosti, naravno, vodeći računa o likvidnosti, pa ovim pozivaju korisnike kredita koji su osigurani po nekom osnovu, da ne dolaze u prostorije društava za osiguranje, već da kontaktiraju društva za osiguranje telefonski ili putem emaila kako bi dogovorili način i dinamiku plaćanja, kako po sada važećem ugovoru, tako i po eventualno zaključenom aneksu ili novom ugovoru o osiguranju.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 16:29
  5.4.2020.

  Željezara Tosčelik u Nikšiću, kojom od 2012. godine gazduje turski holding Tosyali, povećala je poizvodnju u odnosu na kraj prošle godine i obezbijedila kupce za narednih nekoliko mjeseci, saopšteno je iz uprave fabrike.

 • 14:30
  5.4.2020.

  Cilj koji smo sebi postavili je da zadržimo zaposlene, ali moramo voditi računa o održivosti poslovanja, upravo kako bi omogućili opstanak kompanija, a samim tim i angažman zaposlenih, kaže za portal Onogošt Ranko Jovović, prvi čovjek Comp Comerc grupe, komentarišući sve složeniju prvirednu situaciju zbog pojave koronavirusa u Crnoj Gori.

 • 11:28
  5.4.2020.

  Crna Gora će aplicirati za sredstva iz Fonda solidarnosti EU, kako bi što efikasnije prebrodila posljedice epidemije.

 • 08:08
  5.4.2020.

  Investiciono-razvojnom fondu (IRF) je za sedmicu stiglo 430 zahtjeva za kreditnu podršku, u proceduri obrade je preko 130 prijava, a donijeto je već 12 odluka. To je saopštio za Radio Crne Gore predsjednik Odbora direktora IRF-a Zoran Vukčević. Istakao je da su najviše prijava dostavila mala i mikro preduzeća i tražila zajmove od deset, 20 i 30 hiljada eura.