Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
20:06
14.5.2021.

Prihvaćena isplata zarada radnicima Željezare Tosčelik u iznosu od 90 odsto

Radnici nikšićke Željezare Tosčelik, kojom od 2012. godine gazduje turski Tosyali holding, zarade će primate u iznosu od 90 odsto, čime je poslovodstvo preinačilo svoju prvobitnu odluku da im primanja umanji za 30 odsto.


Predsjednik Sindikata Željezare Tosčelik, Željko Rabrenović, rekao je agenciji Mina-business da su izmijenjene odluke o smanjenju zarada za deset odsto od četvrtka počele da stižu na kućne adrese zaposlenima koji su na plaćenom odsustvu do početka avgusta.

“Takav predlog poslovodstvu uputio je na nedavnom sastanku u Željezari ministar Jakov Milatović, a potvrdan odgovor dobio je putem video linka od nadležnih u turskom holdingu. Nadu za pokušaj iznalaženja rješenja za fabriku daje nam i današnji razgovor sa predsjednikom Opštine Markom Kovačević”, rekao je Rabrenović nakon sastanka.

Predstavnici Sindikata Željezare Tosčelik, kako je kazao, uputili su predlog za sastanak sa Kovačevićem koji je prihvatio da razgovara o problemima u toj fabrici.

“Situacija u fabrici, u kojoj od marta nema proizvodnje, je neizvjesna, a oko 270 zaposlenih je na plaćenom odsustvu do početka avgusta. Kovačević je prihvatio da bude prisutan na sastanku sa čelnicima fabrike i predstavnicima Vlade koji se očekuje u maju”, rekao je Rabrenović.

On je kazao da je Kovačević dao punu podršku radnicima Željezare Tosčelik kako bi se makar sačuvala postojeća radna mjesta, ukoliko se već ne može povećati broj zaposlenih.

“Razgovor sa Kovačevićem je i pokazatelj da su počele pozitivne promjene i da su na odgovorne funkcije došli ljudi koji imaju razumijevanja za situaciju u kojoj se nalazi ne samo Željezara Tosčelik, već i privreda grada”, rekao je Kovačević.

Kako je saopšteno iz Opštine, Kovačević je istakao zabrinutost za dalji razvoj situacije u fabrici, kao i za status radnika i obećao da će u njemu i lokalnoj upravi imati partnere za traženje rješenja i ponovno pokretanje proizvodnje u Željezari.

Kovačević je ukazao na to da rješavanje tog problema prevazilazi okvire nadležnosti lokalne uprave, ali je istakao da će u komunikaciji sa Vladom i nadležnim ministarstvima učiniti sve kako bi se zaštitili interesi fabrike, zaposlenih, a samim tim i Opštine Nikšić.

On je prihvatio poziv da prisustvuje sastanku Sindikata Željezare Tosčelik sa predstavnicima Vlade, Skupštine i Elektroprivrede.

U Željezari Tosčelik je oko 270 zaposlenih, prosjek radničke plate je od 350 do 400 EUR, a prema ranijim navodima Sindikata, fabrika konstantno pravi gubitke koji su krajem prošle godine iznosili 48 miliona EUR, što se može vidjeti u izvještaju finansijske agencije.

Milatović: Željezara za nas više od fabrike

Kako je na Tviteru naveo ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, boriće se za bolju budućnost nikšićke Željezare.

"Nakon posjete Željezari i video poziva sa upravom kompanije u Turskoj raduje me da je usvojen predlog da se radnicima Željezare umjesto planiranih 30%, plate umanje za 10%. Žljezara je za sve nas više od fabrike i nadam se da ćemo se zajedno izboriti za njenu bolju budućnost", istakao je Milatović.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 19:47
  12.6.2021.

  Državna kasa će, prema projekcijama Ministarstva finansija, ove godine prihidovati 700 milliona eura od turizma.

 • 16:42
  12.6.2021.

  Povodom iznenadnih izmjena Zakona o radu koje se odnose na snižavanje starosne granice za prestanak radnog odnosa po sili zakona, Udruženje pravnika poziva predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti da u vršenju svojih nadležnosti poštuju preuzete obaveze u procesu pristupanja Evropskoj uniji i čuvaju vrijednosti po kojima je Crna Gora bila prepoznata u međunarodnoj zajednici.

 • 11:55
  12.6.2021.

  Izvršna vlast je u prošloj godini pozajmila 1,35 milijardi eura, dok je deficit budžeta iznosio 329 miliona eura, pokazuju podaci iz završnog računa budžeta za 2020. godinu koji je juče usvojen na sjednici. Tokom prošle godine Vladu su vodili Duško Marković, do 4. decembra, i Zdravko Krivokapić od 4. decembra, piše Dan.

 • 08:33
  12.6.2021.

  Dvanaest banaka koje posluju na crnogorskom tržištu u prvom kvartalu ove godine su od kamata prihodovale 36,5 miliona eura, dok su po osnovu naknada i provizija od klijenata uzele 12,1 milion. Ukupan profit banaka od januara do kraja marta iznosio je 15,27 miliona eura.