Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
16:07
11.10.2018.

Radnici Željezare: Uslovi za rad katastrofalni, menadžement ne brine o našoj bezbjednosti

Povodom nezgode koja se dogodila jutros u Željezari, kada je radnik Z. Š. teško povrijeđen nakon što je pao sa kranske staze, ispred te fabrike okupili su se njegove kolege sa željom da skrenu pažnju na neadekvatne uslove rada, koji su, kako tvrde, i prouzrokovali jutrošnji nemio događaj.


Predsjednik sindikata Tosčelika, Pero Kadović kazao je da njihov kolega spletom  srećnih okolnosti nije poginuo i da nije životno ugrožen, ali je polomio je obje noge.

“Nažalost, jutros se dogodila nezgoda našem kolegi u kovačnici. Pao je sa kranske staze sa visine od desetak metara. Nažalost, dešava se to što se dešava zadnjih šest godina. Ponavlja se ista priča, ništa se ne radi na našoj bezbjednosti. Još jedan dokaz da smo bili u pravu, da smo apelovali toliko puta da se poboljšaju uslovi rada, da se povede računa o nama, da fali radnika, da fali modernizacije opreme“, naglasio je Kadović.

 Radnik željezare Saša Jelić, takođe je kazao da se ništa ne radi po pitanju zaštite radnika, i da dobijaju samo prazna obećanja.

„Sve su isti problemi, niti imamo smjena, niti imamo rasporeda, ničega.  Uslovi za rad su nikakvi i katastrofalni. Želio bih da neko od nadležnih službi dođe, samo da vidi u kakvim uslovima mi radimo i đe radimo, da se jednostavno vidi kakvi su ti uslovi. I danas smo poslali žalbu, da jednostavno ne možemo da izdržimo takav pritisak sa njihove strane“, kazao je jedan od 28 radnika ovog pogona, koji je istakao da je ovo ko zna koja žalba koju su poslali i da samo traže da uprava odredi pet dana u kojima treba da rade.

I ranije ukzaivali na loše uslove za rad

Petorica radnika Željezare još su početkom septembra mjeseca upoznali upravu sa opasnostima sa kojima se svakodnevno susreću na poslu.

Oni su tada istakli da kranovi u Kokilnoj hali rade nepropisno, što prouzrokuje i nepropisan rad dizaličara.

"Rad sa dizalicama K-3 i K-4 je mimo svakog zakona, jer se radi sa njima koso prevlačenje, radi se mimo dozvoljene težine a ta težina dostiže duplo. Nosivost dizalice je 10 tona, a mi radimo po 20 tona. Željeli bi smo mi dizaličari da imamo napismeno odobrenje da možemo da radimo sa takvim dizalicama, a još su izbačene iz upotrebe. Ova naša izjava je opravdana u potpunosti, tako da tražimo da se preuzme odgovornost za ljude sa kojima radimo i za nas same“, navedeno je u upozorenju koje su potpisali Saša Jelić, Mihailo Vojinović, Ratko Rnković, Miladin Jovanović i Jovan Senić.

Uprava prijeti otkazima ukoliko "komisija" utvrdi propuste radnika

Portal Onogošt imao je uvid u odluku uprave kojom se upozoravaju radnici da će biti sankcionisani ukoliko ne budu poštovali pravila firme. Odluku objavljujemo integralno.

“Počev od 10.10.2018. na svkaom proizvodnom postrojenju na kome se desi bilo koji zastoj koji traje duže od 60 minuta, najkasnije sljedećeg dana ja ću insistirati da se oformi stručna komisija koja će utvrditi uzrok kvara. Ukoliko se ustanovi da je kvar izazvan nemarnim odnosom zaposlenih prema opremi u proizvodnim programima Čeličane, Kovačnice i Radventa, istog momenta taj zaposleni biće suspendovan, a protiv njega će se pokrenuti disciplinski postupak i do okončanja disciplinskog postupka neće mu biti dozvoljeno da radi.

Ukoliko se utvrdi da je kvar izazvan neznanjem, nemarnim odnosom prema sredstvima rada, usled toga što zaposleni šalje sms poruke i koristi facebook umjesto da obavlja redovne radne zadatke taj zaposleni dobiće otkaz.

Takođe, svi menadžeri, šefovi i inženjeri dužni su svakog dana provjeriti zastoje koji su se desili u prethodna  sata i tražiti od zaposlenog koji je radio na postrojenju ili mašini na kome/kojoj se dogodio problem da napiše izjavu i obrazloži zašto se problem dogodio ukoliko je zastoj trajao duže od 60 minuta.

Nakon toga komisija će dati izvještaj i ukoliko se utvrdi da je radnik iz proizvodnje objektivno kriv za problem postrojenja biće najstrožije sankcionisan. Takođe, ukoliko se utvrdi da neki radnici održavanja prethodni problem tehničkog održavanja nijesu sanirali na kvalitetan način, onda će radnik održavanja biti udaljen sa posla do okončanja disciplinskog postupka. Ukoliko se u toku postupka utvrdi da je odgovoran zaposleni prestaće mu odnos po sili zakona, ukoliko se utvrdi da nije biće vraćen na posao.

Ovo su pravila kojih se od danas moraju svi pridržavati. Na ovaj način uvešćemo red u fabrici i osloboditi se onih zaposlenih koji se prema poslu odnose neodgovorno.

Više neće biti ni najmanjeg problema na postrojenju/mašini, pomoćnim postrojenjima (kranovima), a da se neće znati uzrok i imenovati onaj koji je odgovoran za nastali problem.

Kada nekoliko zaposlenih dobije otkaz zbog ovakvih stvari red u fabrici će se uspostaviti vrlo brzo" 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 10:07
  20.6.2019.

  Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki poništila je dva tendera Uprave za saobraćaj (UZS), kojom rukovodi direktor Savo Parača, među kojima tender za nabavku usluga izrade tehničke dokumentacije za rekonstrukciju magistralnog puta M-3 Nikšić - Danilovgrad: tunel Budoš - Danilovgrad, procijenjene vrijednosti 300 hiljada eura.

 • 19:30
  19.6.2019.

  Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Nacionalna turistička organizacija raspisali su danas Javni poziv za Program podsticajnih mjera za oblast turizma u vrijednosti od 800.000 eura. 

 • 15:32
  19.6.2019.

  Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za maj 2019. godine iznosila je 647,90 eura, saopšteno je iz MONSTAT-a.

 • 14:21
  19.6.2019.

  U poslovnoj zgradi Elektroprivrede Crne Gore danas je organizovano izvlačenje dobitnika petog, poslednjeg kola nagradne igre “Zlatni tim - uhvati ritam“, a umanjenje od 50 eura na junskim računima za utrošenu električnu energiju dobilo je 15 domaćinstava iz Nikšića.