Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
14:38
6.4.2020.

Sindikat Željezare: Ne tražimo ništa više nego ono što zaslužujemo - dostojanstvenu radničku platu

Zarade se na vrijeme isplaćuju i nema nikakvih kašnjenja, ali ovim putem želimo da podsjetimo na dato obećanje izvršnog direktora o povećanju zarada u aprilu. To obećanje je dato u ona četiri mjeseca kada kada su radnici podnijeli teret krize na svjetskom tržištu smanjenjem plata za deset odsto. I to smo prebrodili i sada kad je došao april očekujemo da dato obećanje bude ispoštovano, saopšteno je iz Sindikata Željezare Toščelik.


Oni su u saopštenju za javnost podsjetili poslovodstvo da je izvršni direktor Alkaja u prethodnim intervjuima izjavio da će radnici  primati i više nego što traže.

“Mi ne tražimo ništa više nego ono što zaslužujemo - dostojanstvenu radničku platu”, poručuju iz Sindikata.

Najveći problem je, kako kažu, sa nedostatkom radne snage u pogonu Čeličane gdje jedan dio radnika koristi odsustvo s posla shodno uredbama Vlade povodom pojave korona virusa.

“Stoga se sada suočavamo sa ionako nedostajućom radnom snagom. Nema zapošljavanja iako su radnici livnih jama reagovali dopisom prema tehničkom direktoru Ljubiši Đurkoviću i menadžeru Drašku Piljeviću i još uvijek ništa nije preduzeto. Rasporedom kojim sada radimo dva ili tri radnika su u brigadi u tri smjene, što je neizdrživo”, objasnili su oni.

Podsjetimo, iz uprave Toščelika su prije dva dana saopšili da se nadaju da ih ova viša sila neće spriječiti , u obavljanju posla i izmirivanju obaveza prema zaposlenima.

Takođe su istakli da su obezbijedili kupce za narednih nekoliko mjeseci, ali da im najveći problem predstavlja obezbjeđivanje prevoza za isporuku čelika i dovoz sirovina u novonastaloj situaciji.

Kako su tada naveli, primjenjuju sve preporuke Instituta za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja povodom sprječavanja pojave i širenja koronavirusa, da je zaposlenima, koji su podnijeli zahtjev, omogućeno plaćeno odsustvo, kao i da dio radnika, koji pripadaju rizičnoj grupi, radi od kuće.

Sindikat je to i potvrdio.

“Podijeljena su zaštitna sredstva koja je bilo moguće nabaviti, međutim, zbog prirode posla koji obavljamo i zbog sosptvene bezbjednosti u radu, prvenstveno mislimo na pogon Čeličane, ta sredstva nismo u mogućnosti da koristimo kako bi trebalo. Socijalnu distancu se trudimo da održimo što je moguće više, ali takođe zbog prirode posla to nije moguće izvesti”, poručili su oni.

U Tosčeliku su zaposlena 302 radnika, a većina njih ima rješenje na neodređeno.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 08:35
  28.5.2020.

  Program pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog korona virusa realizovan je kroz obezbjeđivanje subvencija preduzetnicima i privrednim društvima registrovanim shodno Zakonu o privrednim društvima.

 • 08:16
  28.5.2020.

  Prijavljivanje za drugi moratorijum na otplatu kredita počinje od 1. juna. Na bankama je da odluče da li će moratorijum da ponude za sve ili samo za određene kreditne proizvode. Nijesu obavezne da ponude drugi moratorijum korisnicima, čak i ako ispunjavaju uslove propisane novom odlukom CBCG, pojašnjeno je juče iz CBCG. Korisnik kredita može tražiti moratorijum na 90, 30 ili 60 dana.

 • 19:49
  27.5.2020.

  U cilju ublažavanja posljedica koronavirusa, odbornici Skupštine opštine (SO) Nikšić na današnjoj sjednici su jednoglasno usvojili Odluku o mjerama podrške građanima i privrednim subjektima.

 • 14:31
  27.5.2020.

  Korisnici elektrodistributivnog sistema su u aprilu preuzeli ukupno 188.866.423 kWh električne energije, što je za oko četiri odsto manje u odnosu na isti period prošle godine i za 18 odsto manje u odnosu na martovsku potrošnju. Najviše električne energije, oko 38 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja (Region 2), saopštli su iz Crnogorskog elektro-distributivnog sistema (CEDIS).