Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
13:42
3.6.2020.

Turska Tosjali grupa za osam godina u minusu 43,5 miliona eura

Turska Tosjali grupa, vlasnik Željezare u Nikšiću, nagomilala je 43,5 miliona eura minusa od 2012. godine, kada je kupila imovinu nekadašnje državne kompanije za 15,1 milion eura, pokazuju finansijski iskazi dostavljeni Poreskoj upravi, piše Dan.


Tosjali grupa nikšićkom Željezarom gazduje preko firme Toscelik alloyed engineering steel Nikšić.

Prošlu godinu Željezara Toščelik je završila sa minusom od 5,74 miliona eura, što je za 1,4 miliona više nego u 2018. godini.

Najveće minuse u poslovanju imali su 2015. i 2017. godine, kada su napravili po sedam miliona gubitka.

Prihodi u 2019. godini pali su za preko četiri i po miliona na 16,6 miliona, dok su rashodi sniženi za tri miliona na 19,7 miliona. Lani su u prosjeku zapošljavali 302 radnika, a na zarade utrošili 3,07 miliona, što je preko 400 hiljada manje nego godinu ranije.

Stalna imovina društva je procijenjena na 8,15 miliona, što je za 600 hiljada manje nego na kraju 2018. godine. Obrtna sredstva su iznosila deset i po miliona, 1,8 miliona manje nego u 2018. godini.

Dugoročne obaveze preduzeća iznosile su 50,5 miliona, od čega se na dugoročne kredite odnose 38,42 miliona.

Dugoročni krediti su za godinu smanjeni za samo 60 hiljada eura. Kratkoročna rezervisanja i obaveze su iznosili 11,6 miliona na kraju godine.

Tosjali grupa je najavljivana kao strateški investitor koji će vratiti ugled Željezari, međutim, za osam godina su više spominjani zbog problema u poslovanju, nego zbog dobrih poslovnih rezultata.

Tako je prošle sedmice predsjednik Sindikata Željezare Željko Rabrenović pozvao nadležne institucije i menadžment da je krajnje vrijeme da se počnu rješavati problemi u preduzeću. Istakao je da je nezadovoljstvo zaposlenih veliko, a da će za sva dalja dešavanja u fabrici odgovornost snositi isključivo poslodavac.

“Nedovoljan broj radnika, i zarade koje se ne povećavaju, ključni su problemi u Željezari Toščelik. Još jednom pozivamo nadležne da se uključe u rješavanje problema u fabrici dok ne bude kasno. Krajnje je vrijeme da se nešto učini”, naglasio je nedavno Rabrenović u ime organizacije.

Izvor: Dan

Ostale vijesti iz kategorije

 • 19:32
  12.7.2020.

  Zbog složene epidemiološke situacije u državi, a u skladu sa preporukama Vlade Crne Gore i Nacionalnog  koordinacionog tijela, Zavod za zapošljavanje Crne Gore sprovodiće sve neophodne mjere kako bi se obezbijedili uslovi za nesmetanu zaštitu javnog zdravlja i spriječilo širenje novog koronavirusa, saopšteno je iz ZZZCG.

 • 16:24
  11.7.2020.

  Cijena eurodizela u Crnoj Gori i dalje je niža od prosjeka u regionu, dok je eurosuper 95 na nivou prosječne regionalne vrijednosti, pokazuju podaci iz Biltena Ministarstva ekonomije.

 • 15:10
  11.7.2020.

  Prosječan junski račun za električnu energiju za domaćinstva na nivou Crne Gore (ukoliko se izuzmu neočitana mjerna mjesta u objektima koji nijesu stalno nastanjeni) iznosi 25,21 eura, saopšteno je iz Elektroprivrede Crne Gore. 

 • 08:14
  11.7.2020.

  U trećem Vladinom paketu podrška razvoju će biti usmjerena na sektore u kojima je moguće ostvariti visok stepen produktivnosti - prerađivačka industrija, poljoprivredna proizvodnja i stočarstvo i energetika, čime će se, uz adekvatnu primjenu digitalnih tehnologija u svim sferama društveno-ekonomskog razvoja, uticati na jačanje konkurentnosti crnogorske ekonomije i obezbijediti uslovi za smanjenje uticaja negativnih pojava na nacionalnom, regionalnom i globalnom nivou, saopšteno je juče iz Vlade koja je bez održavanja sjednice, usvojila Smjernice makroekonomske i fiskalne politike za period od ove do 2023. godine.