Autor: onogost.me
Foto: Ilustracija
14:36
17.1.2019.

U samozapošljavanje plasirano blizu 48 miliona eura

Zavod za zapošljavanje skoro 20 godina, kroz mjeru aktivne politike zapošljavanja, stimuliše otvaranje novih radnih mjesta i podstiče razvoj preduzetništva u Crnoj Gori. U popularno samozapošljavanje do sada je plasirano blizu 48 miliona eura. 


Savjetnica za kreditiranje Alma Mahmutović navodi da je u protekle dvije decenije isfinansirano 8.666 kredita, vrijednih 47.615.322,27 eura.

Zavod još od 1999. godine realizuje Program za stimulisanje zapošljavanja i preduzetništva. Kontinuitet je nastavljen 2008. godine Inoviranim programom.

Uslovi

Ovim programom dodjeljuju se kreditna sredstva po uslovima povoljnijim od tržišnih. Za kredit mogu konkurisati, kako nezaposleni iz evidencije Zavoda, tako i preduzetnici i pravna lica.

Iznos odobrenog kredita po jednom novozaposlenom je do 5.000 eura. Maksimalno se odobrava do 15.000 eura, za tri novootvorena radna mjesta. Grejs period je godinu. Rok vraćanja je tri godine za fizička lica, a dvije za pravna, i to u polugodišnjim anuitetima. Kamatna stopa, na godišnjem nivou, iznosi tri odsto za projekte čiji su nosioci žene i za projekte koji se realizuju na sjeveru i u manje razvijenim opštinama, a četiri odsto za ostale projekte.

Odlukama Upravnog odbora lani je odobreno 80 kredita, čime je omogućeno otvaranje 100 novih radnih mjesta. U cjelosti je realizovana raspodjela budžetom predviđenih 500.000 eura za kredite za samozapošljavanje. Oko 86,5 odsto usmjereno je nezaposlenim sa evidencije Zavoda, 10,8 odsto pravnim licima, a oko 2,7 procenata preduzetnicima.

“Više od polovine odobrenih kredita je iz oblasti poljoprivrede i ribarstva, slijede trgovina, ugostiteljstvo, turizam, zanatstvo i uslužne djelatnosti. Nešto manje od polovine ukupno isfinansiranih kredita, vrijednosti oko 200.000 eura, dobile su žene”,objašnjava Mahmutović.

Dodaje da je prilikom dodjele kredita akcenat stavljen na sjeverni region i manje razvijene opštine, gdje je, kako kaže, plasirano više od 70 odsto kredita.

Edukacija

Pored finansijske pomoći, Zavod, takođe, pruža i nefinansijsku podršku u vidu edukacija budućih preduzetnika. Pošto se radi o start up preduzećima, svi korisnici kredita, uz sredstva, dobijaju i trodnevnu edukaciju o elementarnim znanjima iz preduzetništva. Ova edukacija je uvrštena u proceduru dodjele kredita i uslov je za njegovo dobijanje.

“Dodjelom kredita naša podrška ne prestaje. Nastavljamo da pratimo njihov razvoj i pružamo im neophodne savjete. Svjesni smo problema sa kojim se suočavaju početnici u biznisu i činjenice da su znanje i kompetencije ključni za uspješan biznis”, ističe Mahmutović.

Podsjeća da Zavod za korisnike kredita, preduzetnike i pravna lica, jednom godišnje, u trajanju od dva dana, u svim opštinama organizuje specijalističke obuke iz oblasti poslovnih vještina, menadžmenta, poslovnog planiranja, poslovne komunikacije, elektronskog poslovanja, finansija, pravne regulative…

Savjetnica za APZ u nikšićkom birou rada Vera Radulović objašnjava kako teče procedura davanja kredita od samog interesovanja, do realizacije i korišćenja kredita.

Procedura

“Što se tiče pravnih lica, odnosno preduzeća, oni jednostavno dolaze i dobijaju formulare za kredite za zapošljavanje i propratnu dokumentaciju o kojoj će biti informisani u kancelarijama biroa. Predaju zahtjev za kredit i dalje idu u procedure, kao i nezaposlena lica sa evidencije. Svi nezaposleni prvu informaciju dobijaju od svog savjetnika za posredovanje i tu se izjašnjavaju da su zainteresovani za kredit za samozapošljavanje”, pojašnjava Radulović.

Dalje, dodaje ona, to lice uradi plan zapošljavanja sa svojim savjetnikom, ide u kreditnu službu, gdje će od savjetnika za kreditiranje dobiti osnovne informacije o uslovima za kredit: koja su sredstva obezbjeđenja, kolika je kamata, rok trajanja i slično i onda se upućuje na edukativni seminar za preduzetnike. Svako ko prođe taj seminar dobija formulare za kredit koje popunjava i uz propratnu dokumentaciju predaje u službu kredita. Nakon toga, zajedno sa preduzetnicima, malim preduzećima i nezaposlena lica idu u proces odobravanja kredita.

“Zainteresovanost za kredite za samozapošljavanje je veoma velika. Na ovaj način je mnogo ljudi došlo do zaposlenja, riješilo egzistencijalne probleme i otpočeli sopstveni biznis”, zaključuje Radulović.

Svoj biznis – najbolji izbor

Korisnica kredita Milica Peković iz Nikšića, nakon deset godina čekanja na birou, odlučila se za kredit za samozapošljavanje, prije nego za neku prekvalifikaciju.

“Kredit je povoljan. Iznos od 5.000 eura je dovoljan za početak nekog biznisa, a odgovara i grejs period. To je, inače, najjeftiniji kredit koji se nigdje drugo nije mogao dobiti, pa sam se odlučila da otvorim Pet shop u Nikšiću”, priča Peković.

U septembru je, kaže, krenula sa radom. Bio joj je cilj sebe da zaposli, da plaća sebi osiguranje. Ako biznis bude uspješan, planira da ga proširi i možda zaposli drugu osobu.

“Gledajući iz svog iskustva, bolje je pokrenuti se s mjesta. Tražila sam posao u struci i van struke, ali nije ga bilo, pa sam se odlučila za samozapošljavanje. Posebno mladim ljudima svoj biznis je dobra opcija, jer mnogo je bolje da na ovaj način dođu do posla, nego da sjede kući”, poručuje Peković.

Slično je uradio i Rajko Šućur, koji je odlučio da proširi svoju farmu krava. Prije toga, deset godina je radio u grafici, zatim na građevini i na kraju se opredijelio za sopstveni biznis.

“Kredit sam dobio za unapređenje poljoprivrednog gazdinstva. Posjedujem mini farmu. S tim projektom sam otišao prema Zavodu za zapošlljavanje i oni su mi izašli u susret. Trenutno imam četiri grla. Planovi su da se proširi taj objekat, da se uradi nešto novo i trenutno mlijeko ide prema mljekari Nika”, objašnjava Šućur.

Ove godine za samozapošljavanje 300.000 eura

Budžetom za ovu godinu Zavodu za zapošljavanje opredijeljeno je 300.000 eura za samozapošljavanje. Predviđeno je da se dodijeli 50 kredita, čime će se omogućiti otvaranje 60 novih radnih mjesta. Procjena je da će se 20 kredita usmjeriti ženama.

Priručnik za preduzetnike

U Zavodu za zapošljavanje ovih dana ažuriraju Priručnik za preduzetnike, usklađuju ga sa postojećim propisima. Izmijenjeno i dopunjeno, peto po redu izdanje uskoro će se naći u štampi. Sadrži informacije iz onih oblasti koje su od značaja za sve koji žele da se bave preduzetništvom (kako registrovati djelatnost, radno pravo, poslovni ugovori, biznis plan, finansijsko računovodstvo, marketing…). Priručnik će biti distribuiran svim područnim jedinicama Zavoda, a naći će se i u elektronskoj formi na sajtu Zavoda.

 

Izvor: Dnevne novine

Ostale vijesti iz kategorije

 • 10:00
  24.8.2019.

  Zaposleni u javnom sektoru koji se prijave za sporazumni prekid radnog odnosa mogu računati na otpremnine od 1.050 do 16.490 eura, u zavisnosti od godina radnog staža i pozicije koju su pokrivali, pokazuje Tablica simulacije iznosa otpremnina koju je Ministarstvo javne uprave proslijedilo državnim i lokalnim institucijama.

 • 11:27
  23.8.2019.

  Zakonski osnov koji bi inspekciji omogućio kažnjavanje vlasnika trgovina u kojima se kupcima ne vraća kompletan kusur, odnosno iznosi od jednog ili dva centa, za sada ne postoji zbog čega su inspektori nemoćni da djeluju u ovakvim situacijama.

 • 12:01
  22.8.2019.

  Sneaker klasik iz ’90. ugledao je svjetlost dana u potpuno novom ruhu.

 • 09:07
  22.8.2019.

  Crna Gora je od početka godine uvezla više od 185.712 tona nafte i naftnih derivata u vrijednosti od 108,33 miliona eura, saopšteno je u Upravi carina.