Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
12:12
19.10.2019.

Vučje: Počeo Regionalni kamp za mlade preduzetnike

U organizaciji Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis juče je na Vučju počeo Regionalni kamp za mlade preduzetnike koji se trajati do 21. oktobra.


Organizatori su kazali da su se na jednom mjestu okupili ljudi sa idejama za pokretanje biznisa, koji će razmjenjivati znanja tokom intenzivna četiri dana rada na ličnim idejama, dok će uspješni preduzetnici prezentovanjem svojih primjera i iskustava ohrabrivati one koji žele da ideju pretvore u održiv biznis.

"Ohrabreni uspjehom prošlogodišnjeg Kampa, koji je okupio 40 učesnika iz čitave Crne Gore, ove godine uz pomoć naših partnera: Tehnološkog parka Intera iz Mostara, Prostora za kreativno delovanje Deli iz Niša, Naučno tehnološkog parka Čačak, kao i Naučno tehnološkog parka Crne Gore, organizovali smo regionalni Kamp koji okuplja mlade ljude iz tri zemlje, Bosne i Hercegovine, Srbije iCrne Gore. Cilj Kampa je da studente iz ovih zemalja motiviše i pruži im alate koje u budućnosti mogu upotrijebiti kako bi razvili sopstveni biznis, a to će se postići sinergijom ideja, znanja i iskustva koje će im prenijeti eksperti iz različitih oblasti djelovanja", istakli su organizatori ovog događaja.

Kamp su otvorili zvanični predstavnici i partneri iz regiona: Đorđije Brkuljan, menadžer za upravljanje programskim aktivnostima i razvoj preduzetništva u IPC Tehnopolis,Vedran Šimunović, izvršni direktor Tehnološkog parka Intera,Nenad Stojanović, projektni direktor Prostora za kreativno delovanje Deli i Velibor Bošković, izvršni direktor Naučno tehnološkog parka Crne Gore.

Tokom prvog dana Kampa, studenati su imali priliku da čuje nešto više o preduzetništvu i motivaciji, prepoznavanju dobre biznis ideje, radu IPC Tehnopolis i putu razvoja od freelancinga do preduzetništva. Oni su izrazili veliko zadovoljstvo radionicama i predavanjima koje su prošli.

Samra, studentkinja iz Mostara, potvrdila je uspješnost dosadašnjeg dijela Kampa.

„Prijavila sam se za Kamp jer želim biti preduzetnica, pa mi se ova radionica učinila kao odlična prilika da steknem nova znanja i vještine na tu temu. Predavanja i radionice koje smo imali do sad su se pokazala kao odlična i mogu samo da izrazim svoje najljepše utiske“, ističe ona.

Uroš je student tehničkih nauka u Čačku i on ističe da je kamp poučan i zanimljiv.

„Prijavio sam se za Kamp zato što očekujem da pokrenem svoj biznis jednog dana i želim što više da naučim o tome. Trenutni utisci su da je sve jako poučno i zanimljivo i radujem se našem daljem radu“, navodi Uroš.

Aleksandra je agronom i želi da započne sopstveni biznis, pa je interesovalo šta može da nauči i nada se da će joj radionice dalje pomoći u razvoju. 

„Do sada sam upoznala mnogo ljudi i mislim da će mi ta poznanstva pomoći u daljem nacionalnom i regionalnom razvoju moje ideje“, kazala je Aleksandra, a svoje utiske prenio nam je i naš sugrađanin Milan.

„Student sam završne godine Građevinskog fakulteta u Podgorici, a Kamp sam vidio kao idealnu priliku da steknem nova prijateljstva, poznanstva, da osjetim pravi preduzetnički duh i da to sve iskoristim kako bih realizovao svoju biznis ideju“, rekao je on.

Naredna tri dana će takođe biti jako intezivna, pa će učesnici kroz predavanja i radionice učiti o komercijalizaciji ideje – izlasku na tržište, marketingu, prodaji, konkretizaciji ideje – uvodu u biznis planove, iskustvima u finansiranju ideje – Solarnom jedrenjaku, kako do finansiranja (grantovi, crowdfunding, investicije, komercijalni krediti), razvojnom putu crnogorskog startup-a Uhura Solutions i kako da se dobro pripreme za pitch. Posljednjeg dana Kampa, učesnici će biti u prilici da primijene znanja stečena na Kampu i da na finalom pitch-u predstave svoje ideje koje će razvijati radom u grupama tokom tri prethodna dana.

loading...

Ostale vijesti iz kategorije

 • 19:17
  20.11.2019.

  Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za oktobar ove godine iznosila je 645,10 eura. Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 269,20 eura, a izdaci za neprehrambene proizvode i usluge 375,90 eura, saopšteno je iz MONSTAT-a.

 • 12:04
  20.11.2019.

  Kvadratni metar novih izgrađenih stambenih jedinica u Crnoj Gori u periodu od početka jula do kraja septembra u prosjeku je koštao 1.122 eura, pokazuju preliminarni podaci Uprave za statistiku MONSTAT.

 • 14:30
  19.11.2019.

  Šesti Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda održaće od 20. do 22. decembra u Sportskom centru Nikšić, a Opština je pozvala sve poljoprivredne proizvođače i proizvođače suvenira, rukotvorina i umjetnina da uzmu učešće.

 • 11:40
  19.11.2019.

  Iako posla ima, a porudžbina ne fali, radnicima fabrike Metalac, koja posluje u okviru matične češke firme Termochem, već dva mjeseca nijesu isplaćene zarade.