Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
15:28
24.5.2019.

Akcija pošumljavanja Trebjese: Posađeno 500 sadnica crnog bora

Nevladino udruženje "Putevima predaka" organizovalo je danas aktivnost pod nazivom "Trebjesa mali park", koja je podrazumijevala sađenje 500 sadnica crnog bora na Trebjesi i na taj način obilježilo 24. maj, Evropski dan parkova.

 


Cilj ove akcije je bio da se ukaže mladima da Trebjesa ostaje mladima i da su zelene površine izuzetno bitne za očuvanje planete i za naše zdravlje. 

Sprovođenjem današnje akcije organizatori su kazali da su željeli da pokažu da prirodu moramo čuvati jer priroda bez naš može ali čovjek bez prirode ne, a akcija je naišla na simpatije građana i veliki odziv djece I tinejdđera.

„Vizionarstvo kralja Nikole ogleda se u mnogim stvarima, a jedna od onih koje nam je ostavio u amanet je čuvanje ljepote koja nas okružuje. Odluka knjaza Nikole da davne 1878. godine područje Biogradske gore stavi pod zaštitu možemo reči počinje ekološka svijest u Crnoj Gori. Ne smijemo zaboraviti da je upravitelj Nikšića Vojvoda Šako Petrović Njegoš činio velike napore da ozeleni Nikšić. Mnogi Nikšićani tog doba i po volji i po kazni morali su donijeti sadnice iz Budoša kako bi ih posadili u gradu .Tako je Nikšić postao zelena oaza", ističu iz ovog udruženja.

Oni su istakli da je Trebjesa omiljeno izletište Nikšićana i otvoren zeleni teren za sportiste rekreativce i turiste.

„Predstavlja privilegiju živjeti u blizini prostora koji je i danas oaza netaknute prirode. Ali da li je Trebjesa dovoljno promovisana i sačuvana? Na Trebjesi postoje staze za rekreaciju biciklizam ,trčanje. Naš zadatak je da brinemo i čuvamo prirodu koja nam je povjerena i ostavljena u nasleđe", dodali su organizatori.

Akciju su podržali Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprava za šume Crne Gore, Nacionalni parkovi Crne Gore , Opština Nikšić i Turistička organizacija Nikšić, a učenici akcije su bili djeca iz OŠ "Mileva Lajović Lalatović", JU "Prva stručna srednja škola – odjeljenje Saobraćajni tehničari", JPU "Kosovka djevojka", volonteri Crvenog krsta Nikšić, ljubitelji Trebjese, rekreativci ,planinari, vatrogasci i biciiklisti.

.....

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:18
  10.7.2020.

  Ljekarima specijalizantima, kojima je prekinut specijalistički staž zbog koronavirusa, biće isplaćena naknada za maj ove godine.

 • 18:16
  10.7.2020.

  Na Psihologiji je popunjeno svih 30 mjesta raspisanih u I roku Konkursa za upis u I godinu studija u studijskoj 2020/21. godini, saopštili su sa Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

 • 12:10
  10.7.2020.

  U susret Danu državnosti, 13. julu, ministar odbrane Predrag Bošković, objavio je snimak rekonstruisanog spomenika junacima sa Grahovca.

 • 09:00
  10.7.2020.

  U Crnoj Gori jutros se saobraća po suvim kolovozima uz mjestimično smanjenu vidljivost na sjeveru zemlje, saopšteno je iz Auto-moto saveza (AMS).