Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
15:28
24.5.2019.

Akcija pošumljavanja Trebjese: Posađeno 500 sadnica crnog bora

Nevladino udruženje "Putevima predaka" organizovalo je danas aktivnost pod nazivom "Trebjesa mali park", koja je podrazumijevala sađenje 500 sadnica crnog bora na Trebjesi i na taj način obilježilo 24. maj, Evropski dan parkova.

 


Cilj ove akcije je bio da se ukaže mladima da Trebjesa ostaje mladima i da su zelene površine izuzetno bitne za očuvanje planete i za naše zdravlje. 

Sprovođenjem današnje akcije organizatori su kazali da su željeli da pokažu da prirodu moramo čuvati jer priroda bez naš može ali čovjek bez prirode ne, a akcija je naišla na simpatije građana i veliki odziv djece I tinejdđera.

„Vizionarstvo kralja Nikole ogleda se u mnogim stvarima, a jedna od onih koje nam je ostavio u amanet je čuvanje ljepote koja nas okružuje. Odluka knjaza Nikole da davne 1878. godine područje Biogradske gore stavi pod zaštitu možemo reči počinje ekološka svijest u Crnoj Gori. Ne smijemo zaboraviti da je upravitelj Nikšića Vojvoda Šako Petrović Njegoš činio velike napore da ozeleni Nikšić. Mnogi Nikšićani tog doba i po volji i po kazni morali su donijeti sadnice iz Budoša kako bi ih posadili u gradu .Tako je Nikšić postao zelena oaza", ističu iz ovog udruženja.

Oni su istakli da je Trebjesa omiljeno izletište Nikšićana i otvoren zeleni teren za sportiste rekreativce i turiste.

„Predstavlja privilegiju živjeti u blizini prostora koji je i danas oaza netaknute prirode. Ali da li je Trebjesa dovoljno promovisana i sačuvana? Na Trebjesi postoje staze za rekreaciju biciklizam ,trčanje. Naš zadatak je da brinemo i čuvamo prirodu koja nam je povjerena i ostavljena u nasleđe", dodali su organizatori.

Akciju su podržali Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprava za šume Crne Gore, Nacionalni parkovi Crne Gore , Opština Nikšić i Turistička organizacija Nikšić, a učenici akcije su bili djeca iz OŠ "Mileva Lajović Lalatović", JU "Prva stručna srednja škola – odjeljenje Saobraćajni tehničari", JPU "Kosovka djevojka", volonteri Crvenog krsta Nikšić, ljubitelji Trebjese, rekreativci ,planinari, vatrogasci i biciiklisti.

.....

Ostale vijesti iz kategorije

 • 16:30
  16.6.2019.

  Male bespilotne letjelice – dronovi u posljednjih nekoliko godina postali su popularni u svijetu. Izuzetak nije ni Crna Gora. Zvanično u našoj državi ih je registrovano 266, ali i da nelegalnih ima mnogo više. 

 • 11:43
  16.6.2019.

  Dekanica Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Nikšiću, Tatjana Jovović kazala je da na tom fakultetu radi više od sto profesora, saradnika u nastavi i lektora, ali da im nedostaje domaći kadar na Studijskom programu za njemački jezik i književnost.

 • 10:57
  16.6.2019.

  U Crnoj Gori su danas vremenski uslovi za vožnju povoljni, kolovozi su suvi, vidljivost je dobra. Na putevima na kojima su u toku radovi na rekonstrukciji ili sanaciji izmijenjen je režim vožnje, saopšteno je iz Auto moto saveza Crne Gore. 

 • 07:49
  16.6.2019.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom danas će ostati djelovi nikšićke opštine.