Autor: onogost.me
Foto: CGO
13:40
22.1.2021.

CGO: Dan novinara da bude povod za ponos, a ne za brigu

Sloboda medija je temelj svakog demokratskog društva, a bez novinara koji izvještavaju bez opasnosti po život i ekonomske ugroženosti nema napretka za zajednicu u cjelini, kazao je koordinator za razvoj u Centru za građansko obrazovanje (CGO) Damir Nikočević, čestitajući Dan novinara Crne Gore.


"U izazovima sa kojima se suočava crnogorsko društvo, uloga novinara jeste da ostanu privrženi profesiji, bez obzira ko drži poluge moći. Profesionalni integritet novinara se ogleda u objektivnom informisanju koje doprinosi rasvjetljavanju načina donošenja i kvaliteta odluka od javnog interesa, zatim afirmaciji ljudskih prava i sloboda, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i izgradnji političke kulture u kojoj će se javni diskurs zasnivati na činjenicama. Obaveza je novinara da se kredibilnim izvještavanjem suprotstave bilo kakvim unutrašnjim i spoljnjim manipulacijama različitih interesnih grupa i da vode računa o javnom, a ne partikularnom interesu", navodi on.

U vremenu dezinformacija i lažnih vijesti, dodaje, novinar je ključni regulator sadržaja koji se pruža javnosti. 

Prema njegovim riječima, ni najbolja samoregulatorna i regulatorna tijela nisu dovoljno jaki mehanizmi ukoliko nema novinara sa integritetom koji su spremni da zaštite dostojanstvo svoje profesije.

Nikčević je kazao da CGO očekuje da nova Vlada Crne Gore prioritetno radi na unaprjeđenju položaja novinara.

"To podrazumijeva brze i efikasne istrage napada na novinare, počev od do danas nerasvijetljenog ubistva glavnog i odgovornog urednika „Dana“, Duška Jovanovića, zatim osiguravanje dosljedne primjene duha i slova Zakona o medijima i stvaranje pretpostavki za nezavisan Javni servis RTCG oslobođen neprimjerenog političko-partijskog uticaja", navodi Nikočević.

Poručuje da će CGO nastaviti da kroz saradnju sa novinarima pomogne proces demokratizacije u Crnoj Gori uz nadu da će se Dan novinara Crne Gore moći čestitati bez podsjećanja na njihov nezasluženo loš položaj u društvu.

 

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:50
  27.2.2021.

  U južnim i centralnim predjelima Crne Gore sjutra će biti pretežno sunčano, a najviša dnevna temperatura iznosiće 18 stepeni.

 • 20:16
  27.2.2021.

  Redizajniran sajt institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, sa novim sadržajima i platformama, naročito u oblasti prava djeteta i zaštite od diskriminacije, od danas je dostupan građanima i ostalim subjektima koji prate rad institucije.

 • 15:31
  27.2.2021.

  Predsjednik Mjesne zajednica Župa, Dragoljub Radulović kazao je da su danas počeli radovi na rekonstrukciji objekta stare škole u tom kraju, gdje su unazad skoro pola vijeka znanje sticale generacije.

 • 10:46
  27.2.2021.

  Načelnik Centra bezbjednosti Nikšić Tihomir Goranović i komandir tog centra Darko Mađarić u narednom periodu obavljaće druge poslove i zadatke u Upravi policije.