Autor: onogost.me
Foto: Dnevni centar "Defendologija"
11:07
26.3.2020.

"Defendologija centar": Pomoć za 12 ugroženih porodica

Dnevni centar „Defendologija“ je, uz pomoć donatora, obezbijedio hranu za 12 porodica koji spadaju u ugroženu kategoriju.


Riječ je o, kako su naveli, mnogočlanim porodicama koje broje iznad devet članova uglavnom i nemaju nikakvih primanja.

“Teško je a ne obratiti pažnju i ne pomisliti kako je ova situacija uticala na one koji su ostali bez redovnih primanja, onemogućeni da prihoduju makar dnevnicama, a posebno kako je djeci koja su ugrožena prosjačenjem i najčešće je obrok koji zarade na taj način i jedino što imaju, a Dnevni centar njihovo sigurno okruženje. Vrlo svjesni ove situacije, danima smo nailazili na molbe korisnika Dnevnog centra da nemaju osnovno i elementarno za preživljavanje, a kamoli higijenske potrepštine. Ostati imun na suze djece nije odlika profesionalaca, posebno ne kada je situacija ovakva. Stoga smo prvu pravu pomoć i podršku pronašli u našim dugogodišnjim strateškim partnerima, međunarodnoj organizaciji Save the children. Njihova pomoć bila je usmjerena i na korisnike i na zaposlene u Defendologija centru, na šta im posebno dugujemo priznanje i zahvalnost”, kazali su iz “Defendologija” centra dodajući da je količina prikupljene hrane aproksimativno dovoljna za skoro mjesec dana.

Ovom prilikom zahvalili su donatorima.

“Veliku zahvalnost i podršku dugujemo kompaniji Popović d.o.o za donaciju u brašnu, sirari Miljanić za donaciju u siru, kompaniji Mesna industrija Goranović za donaciju u hrani, kompaniji NTC za smrznuti asortiman hrane i brašnu, Narodnoj kuhinji Nikšić za pomoć u hrani, voću i povrću. Centar za afirmaciju RE populacije uz pomoć drugih donatora za 10 porodica obezbijedio je šampone, sapune i maske. Dobru saradnju, razumijevanje i zajednički rad dugujemo i Centru za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik, sa kojima smo u saradnji obezbijedili pomoć i podršku za dodatni broj porodica, takođe cjelokupan proces pokazao je još jednom dobru saradnju sa Centrom za romske inicijative i međusobno razumijevanje i podršku”, istakli su oni.

“Defendologija” centar jedini je u Crnoj Gori koji se direktnim radom bavi sa ovom ugroženom kategorijom, ali i djecom koja iskazuju druge probleme u ponašanju, u skladu sa licencom Ministarstva rada i socijalnog staranja.

“Da se na muci poznaju junaci, davno je rečeno. Ovakva situacija primjer je i dokaz da su ljudi humana bića u čijoj je prirodi da pomažu jedni drugima, te da zajedno uz sve neophodne mjere prevencije izađemo iz ovog problema”, zaključili su oni.

Ostale vijesti iz kategorije