Autor: onogost.me
Foto: Opština Šavnik
11:21
23.5.2022.

Jakić: Izgradnjom HE Komarnica Šavnik će prihodovati 2,5 miliona

Izgradnja hidroelektrane Komarnica donijeće mnoge benefite Šavniku, između ostalog i dodatni prihod od 2,5 miliona opštinskoj kasi, kazao je predsjednik Opštine Jugoslav Jakić.

 

 


On ističe da prema informacijama lokalne uprave, mještani podržavaju izgradnju HE Komarnica.

“U stalnoj smo komunikaciji sa mještanima i oni godinama očekuju izgradnju hidroelektrane. Za nas to znači bolju putnu povezanost ovog dijela naše opštine, jer je preko same krune brane planirana saobraćajnica. To za nas znači lakše vodosnabdijevanje tog bezvodnog kraja, dodatni prihod u opštinskoj kasi do 2,5 miliona eura, što nije mali iznos i što bi svakako bilo uloženo u valorizaciju turističkog potencijala i poljoprivredi”, kazao je on u jutarnjem programu “Dobro jutro Crna Goro”.

Istakao je i da  u Opštini podržavaju gradnju hidrocentrale.

“Svakako trerba da postoji monitoring izgradnje. To će poboljšati kvalitet projekta. Nadam se da će se iznaći najbolje moguće rješenje”, kazao je Jakić.

On je kazao da je zadovoljan finansijama Opštine uprkos ekonomskoj i političkoj krizi.

Saopštio je da su prošle sedmice asfaltirana tri putna pravca, gotovo tri kilometra lokalnih puteva vrijednosti oko 150 hiljada eura preko IPARD programa. Budući da je planirano preko pola miliona za putnu infrastrukturuće asfaltirano ili sanacija više seoskih puteva tokom ljetnje sezone.

Jakić kaže da se poboljšanjem uslova života i omogućavanjem egzistencije može spriječiti odliv stanovnika sjeverne regije Crne Gore.

Pojavom korona virusa povećao se broj nezaposlenih u Šavniku. Subvencijama najviđe za poljoprivredu Opština pokušava da to nadomjesti.

“Gotovo 300 domaćinstava se u našoj opštini bavi poljoprivredom. Imamo gotovo 12 hiljada grla stoke. Prošle godine smo poljoprivrednike pomogli sa 100 hiljada eura, ove preko 200 hiljada eura kroz 25 mjera”, kazao je on.

Cilj je da se napravi i dobra baza poljoprivrednika.

Prošle godine je u školu upisano samo jedno dijete.

“Preduzeli smo dosta mjera. Već prošle godine je bilo gotovo 15 novorođene djece , tako da se nadamo da je trend pada nataliteta zaustavljen”, kazao je on.

Izvor: rtcg.me

Ostale vijesti iz kategorije

 • 11:53
  30.6.2022.

  Osolike muve koje se posljednjih dana mogu vidjeti u velikom broju u Crnoj Gori, a pogotovo na području Nikšića, potpuno su bezopasni insekti, ističe specijalista biologije Miloš Džiknić.

 • 10:41
  30.6.2022.

  Zbog tropskog talasa i izuzetno visokih temperatura na snazi je narandžasti meteoalarm, a narednih dana biće ekstremno vruće, dok će tokom vikenda živa u termometru dostizati 40 stepeni Celzijusove skale, najavio je meteorolog Branko Micev.

 • 09:00
  30.6.2022.

  Oglas za prijem 70 lica u službu u Vojsci Crne Gore u svojstvu vojnika i vojnikinja  po ugovoru, koji je Ministarstvo odbrane raspisalo 20. juna ove godine, odnosno 22. juna za upražnjena formacijska mjesta sa mjestom rada u Golubovcima, povučen je, saopštili su iz Ministarstva odbrane.

 • 08:53
  30.6.2022.

  Zemljotres jačine 4,8 stepeni po Rihteru pogodio je jutros u 8.07h Bosnu i Hercegovinu, a potres se osjetio i u Crnoj Gori.