Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
13:23
9.7.2020.

Još dva mjesta za sportsko odjeljenje u gimnaziji, evo kako će biti organizovana nastava

Gimnazija „Stojan Cerović“ od septembra školuje prvu generaciju sportista, a nastava će, kako je kazao direktor škole Boris Nikolić, biti podređena obavezama sportista koje imaju prema klubovima.


Prema njegovim riječima, glavna spona između učenika i sportskih klubova biće razredni starješina, koji će organizovati nastavu.

Dosta obaveza od septembra čeka i predmetne profesore, koji će morati svoja predavanja da prilagode učenicima sportskog odjeljenja.

„Na početku godine svaki učenik u sportskom odjeljenju će imati svoj portfolio u kome će se tačno znati sve sportske aktivnosti koje ima u klubu u toj godini. Na osnovu toga će razredni starješina da dostavlja predmetnim profesorima podatke, da bi oni mogli njima blagovremeno da kažu za kad su planirani kontrolni zadaci, pismeni, a sve to u vremenskom periodu kada djeci ne remete obaveze u klubu. To znači da u slučaju kada imaju takmičenja, prvenstva, državnog illi međunarodnog karaktera, profesori će njima izlaziti u susret i neće davati kontrole ili pismene u tom periodu, već u dogovoru sa razrednim starješinama i učenicima kad njima bude najviše odgovaralo“, objašnjava Nikolić, dodajući da sportiste čekaju isti predmeti kao na smjeru opšte gimnazije.

U periodu kada budu organizovana takmičenja i pripreme, sportistima će profesori nastavu držati preko elektronskih platformi.

„Biće sve podređeno obavezama u klubu. Treninzi i nastava biće usaglašeni“, obećava Nikolić.

Za ovo odjeljenje, koje trenutno ima upisano 26 učenika, a preostala dva mjesta biće raspisana u avgustovskom roku, predviđene su brojne vannastavne aktivnosti.

Nikolić ističe da planiraju saradnju sa bazenom u Nikšiću, Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje, sa planinarskim klubom, spasilačkim službama koje su povezane sa sportom, kako bi, objašnjava, bila upotpunjena sportska priča.

Nikolić, koji je i sam sportista, ističe značaj sportskog odjeljenja i obrazovanja sportista.

„Čovjek sam koji je uvijek zastupao mišljenje, da mladi koji krenu da se bave sportom ne treba da napuštaju školu. Zato sam bio prvi koji se zalagao da se u nikšićkoj Gimnaziji otvori sportsko odjeljnje, gdje će upravo moći sport i školu zajedno da povežu. Smatram da je izuzetno važno da se obavezno pohađa škola sa prilagođenim vidom nastave koji smo mi oformili“, kaže direktor.

Pored uspjeha u posljednja tri razreda osnovne škole i eksterne polumature, da bi konkurisali u odjeljenje sportske gimnazije, učenici su bili u obavezi da dostave potvrdu da imaju uspjeha u sportu kojim se bave.

Gimnazija „Stojan Cerović“ ove godine biće bogatija za 308 učenika, koji biraju između četiri smjera.

Marija Goranović

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:08
  13.8.2020.

  Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova uništio je 60,4 tone neeksplodiranih ubojnih sredstava različitog profila, prikupljenih tokom 2018. i 2019. godine.

 • 14:13
  13.8.2020.

  Nevladina organizacija Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN), u saradnji sa Sekretarijatom za uređenje prostora i zaštitu životne sredine i NVO Zeleni centar, danas je na području Studenačkih glavica organizovala akciju suzbijanja ambrozije.

 • 13:53
  13.8.2020.

  U cilju povećanja upisa romske i egipćanske djece u srednje škole i na fakultete, Ministarstvo prosvjete raspisalo je konkurs za dodjelu stipendija učenicima i studentima.

 • 09:17
  13.8.2020.

  U većem dijelu Crne Gore povoljni su uslovi za saobraćaj, a u sjevernim kotlinama i duž riječnih kotlina vidljivost je smanjena zbog magle.