Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
14:29
23.9.2019.

Mještani naselja Budo Tomović odlučni: Buvljaka ovdje više biti neće

Mještani naselja Budo Tomović okupili su se sinoć kako bi spriječili prodavce iz više crnogorskih gradova da prodaju robu na tom mjestu.


Kako su kazali, ovo je nekada bio park koji je bio pravo mjesto odmora, uživanja i dječje igre, a već duže od godinu dana ponedjeljkom je pretvoren u “izvor zaraze”. To je razlog što su prošlu noć proveli stražareći i čuvajući park.

“Rečeno je da će ovo biti privremena lokacija dva, eventualno tri pazarna dana, a oni ostaše skoro 14 mjeseci. Iz našeg naselja imamo odbornika u Skupštini opštine Nikšić i pisali smo preko 50 puta. Ne znam na koliko adresa je on to slao. Zvali smo Komunalnu policiju, tržišnu inspekciju, policiju... Jednostavno, samo prebacuju loptu sa jednog na drugog. A mi imamo žestok problem zbog fekalija“, kazao je mještanin Željko Ćirović dodajući da je najveći problem što u parku nema toaleta, a tuda prolaze djeca iz susjednog naselja prema školi ili se igraju.

On je istakao da su problem i brojni parkirani automobili.

„Pisali smo dopis i Komunalnoj policiji da piše prijave za parkiranje na zelenim površinama, što su oni i uradili. Zauzmu naš parking pa stanari koji ovdje žive nemaju gdje da parkiraju auto, bez na makadamski put“, dodao je Ćirović.

On je, kao i njegove komšije, odlučan u namjeri da se izmjesti buvlja pijaca.

„Od jutros pa svakog narednog ponedjeljaka ćemo biti ovdje. Sigurno, ovdje buvljak više biti neće“, poručio je on.

Rade Đurđevac, takođe mještanin, istakao je da razumije prodavce, ali da park nije mjesto za buvljak.

„Reagujemo jer djeca treba da se igraju u parku, a ne da boluju nekakve bolesti. Iza prodavaca ostane jedan neukus, koji može da ima veće posljedice. Mi smo zvali razne službe. Moramo riješiti ovaj problem, da ljudi konačno dobiju prostor da rade svoj posao, a mi svoj mir kao što smo uvijek imali ovdje“, smatra on.

I dok su stanari odlučni u svojoj namjeri, prodavci kažu da je svima njima buvlja pijaca jedini izvor egzistencije.

„Kome da se obratimo, gdje da tražimo pomoć. Mi ne bježimo od plaćanja lokacije u zakup, ali to niko nije tražio od nas. Nijesmo u stanju da radimo i druge prihode nemamo. Mi zavisimo od ovog pazarnog dana. Ako ne zaradimo, nemamo djeci hljeb da odnesemo. Ne bježimo ni od čišćenja i redovno plaćamo čovjeku da očisti kada odemo i nijesmo upozoreni da je ostalo smetlište“, objasnila je Željka Kandić iz Podgorice koja ima nezaposlenog supruga i dvoje maloljetne djece.

Predsjednik Mjesne zajednice Humci Goran Tomašević naveo je da mu je prilikom ranijeg obraćanja opštinarima rečeno da će buvlja pijaca biti privremenog karaktera, ali da rok nije precizaran.

“Kada sam išao u Opštinu, oni su mi rekli da je privremenog karaktera jer treba da pređu, koliko mi je poznato, na Staro pazarište. Zaista je uzurpirano da više ne liči na park koji je nekad bio i ja se nadam kad prodavci odu da ćemo ga dovesti u bolje stanje nego prije“, kazao je Tomašević.

Buvlja pijaca nikako da dobije stalnu lokaciju. Prvobitno je bila smještena pored Bulevara “13. jul“, zatim na nekadašnjem placu Rudnika boksita, ispod Trebjese. Od septembra prošle godine nalazi se u naselju Budo Tomović, gdje se, prema nadama mještana, neće još dugo zadržati.

Vujković: Nova lokacija se intezivno traži

Odbornik DPS-a iz tog naselja Vladan Vujković smatra da je buvljak evidentan problem građana ovog dijela grada.

"Želim da naglasim, u komunikaciji sa rukovodstvom opštine Nikšić jasno je izražena spremnost da se nadje odgovarajuće rjesenje. Lokacija se intenzivno traži, rjesenje će biti na obostrano zadovoljstvo. Naši planovi idu u smjeru sređivanja lokalnog sportskog terena i postavljanje dječijeg mobilijara. Nadamo se da ćemo taj jedini kutak za izlazak građana ovog dijela grada privesti namjeni", naveo je on.

Ono što ga hrabri kao odbornika jesu, kako je rekao, planovi lokalne samouprave, infrastrukturni projekti koji se planiraju, a neki njih se već izvode nailaze na pozitivan odgovor građana.

"Vrijedan rad u budućem periodu rezultiraće konkretnim djelima... Naravno svaka zdrava i realna ideja imaće moju podršku. Sinoc sam proveo noć na ulici u znak podrške mojim komšijama. Naši planovi i planovi lokalne samouprave su ambiciozni za ovaj dio grada, naši komsijski odnosi i partnerski odnos lokalne samouprave u budućem periodu daće konkretne rezultate i to neka niko ne dovodi u pitanje!", poručio je on.
 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:10
  28.5.2020.

  Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) odlučilo je da od 1. juna dozvoli ulazak stranaca u Crnu Goru, i to bez karantina i samoizolacije ako je stopa aktivnih slučajeva kovid-19 manja od 25 na 100.000 stanovnika u državi čiji je stranac rezident i u državi iz koje stranac ulazi u Crnu Goru.

 • 16:46
  28.5.2020.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

 • 15:25
  28.5.2020.

  Sredinom prošle godine u Crnoj Gori je bilo 622.028 stanovnika, pokazuju podaci Monstata. Kako se ističe, u Crnoj Gori na osnovu prirodnog priraštaja na 1.000 stanovnika, broj stanovnika se godišnje poveća za jednog stanovnika. Očekivano trajanje života na rođenju u 2019. godini je 76,7 godina.

 • 14:44
  28.5.2020.

  Stav Ministarstva prosvjete je da bi maturske i polumaturske večeri, u svijetlu popuštanja epidemioloških mjera, trebalo održati, i to u skladu sa jasnim smjernicama i preporukama Instituta za javno zdravlje. Naravno, konačna riječ je na resornim subjektima, te se Ministarstvo ovim povodom obratilo upravo Institutu za mišljenje, saopštio je ministar prosvjete dr Damir Šehović.