Autor: onogost.me
Foto: Ilustracija
08:44
23.1.2021.

MSS: 150 godina crnogorskog novinarstva proslavljamo u nikad neizvjesnijem ambijentu za opstanak profesije

Medijski savjet za samoregulaciju čestitao je svim medijskim poslenicima Dan novinara Crne Gore, saopšteno je iz MSS-a.


“Ove godine slavimo 150 godina od dana kada je štampan prvi broj Glasa Crnogorca i to je svakako značajan jubilej i za mnogo veće države od naše. 150 godina novinarstva proslavljamo u Crnoj Gori u nikad neizvjesnijem ambijentu za opstanak ove profesije. Novinari se suočavaju sa brojnim izazovima kao nikad ranije. Finansijska kriza koja je došla sa koronom ugrozila je opstanak mnogih medija. Nove tehnologije i društvene mreže su ubrzale pogotovo u doba korone transformaciju medija i dale po prvi put primat društvenim mrežama i internet portalima u odnosu na tradicionalne medije. Sa promjenom načina komunikacije, mjenja se i samo novinarstvo koje se danas svodi na kratke forme i poruke”, poručuju iz MSS-a.

Iz MSS-a smatraju da je težak period sa kojim se trenutno crnogorski novinari suočavaju, na nikad nestabilnijoj političkoj sceni.

“Kod nas, rast klerikalizma i ekstremne desnice, populizma i nacionalizma, podržan od pojedinih autoritarnih režima izvana, stvorili su potpuno nove izazove pred naše novinare i medije. Veliki broj prijetećih poruka koje se poslednjih mjeseci šalju novinarima i medijima, povremeno i od strane pojedinih funkcionera nove vlasti, ne obećavaju povoljan ambijent za rad medija i novinara u bliskoj budućnosti. Sve ovo su razlozi da cjelokupno društvo stane iza novinarske profesije i podrži rad medija koji predstavljaju jedan od temelja na kojem počiva svako demokratsko društvo”, zaključuju iz MSS-a.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 10:52
  6.3.2021.

  U Crnoj Gori jutros su saobraća po mokrim i klizavim putevima, saopšteno je iz Auto - moto saveza Crne Gore (AMSCG).

 • 09:06
  6.3.2021.

  Inspektori Uprave za inspekcijske poslove u posljednje dvije sedmice izrekli su 18.200 eura kazni za one koji nijesu poštovali mjere protiv širenja korona virusa, a pokrenuta su i tri prekršajna naloga pred prekršajnim sudovima, rečeno je Pobjedi iz te institucije.

 • 22:09
  5.3.2021.

  U južnim i centralnim predjelima Crne Gore sjutra će biti promjenljivo oblačno i uglavnom suvo, u popodnevnim satima sa dužim sunčanim intervalima.

 • 18:29
  5.3.2021.

  Predsjednik Savjeta MZ Župa Nikšićka Dragoljub Radulović danas je primio priznanje "Šampion solidarnosti", koje je dobio taj savjet jednoglasnom odlukom komisije formirane od strane Opštine Nikšić.