Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
15:26
5.6.2020.

Nikšić: Potpisan Memorandum o saradnji speleoloških organizacija Crne Gore i Republike Srpske

Kako bi zajedničkim snagama radili na očuvanju speleoloških objekata i prirodnih dobara, ali i na njihovom ispitivanju, danas je na Filozofskom fakultetu potpisan Memorandum o saradnji speleoloških organizacija Crne Gore i Republike Srpske (RS).


Kako je objasnio predsjednik Speleološkog saveza Republike Srpske, Miloš Jakić Memorandum se odnosi na zaštitu speleoloških objekata, razmjene informacija, zajedičke saradnje koja će, kako vjeruje, što više povezati speleologe.

"Mali je broj ljudi koji smije da se usudi da istražuje speleološke objekte i nadamo se da će ovim potpisivanjem doći do poboljšanja u radu društava u obje zemlje”, istakao je Jakić.

On se danas u Nikšiću osvrnuo i na istoriju nastanka Saveza RS, napominjući da je osnovan 2014. godine, a društva koja su u Savezu datiraju od 1979. godine.

Spasilačka služba RS, kako je kazao, djeluje, zasada, u četiri stanice Banjaluka, Foča, Gacko i Trebinje.

Izvršni direktor Asocijacije speleološkog društava Crne Gore, Veselin Mijušković prilikom potpisivanja Memoranduma podsjetio je da je davne 1963. godine u Sarajevu bilo dogovoreno da se u Crnoj Gori oformi speleološko društvo, koje je do 1982. radilo u Podgorici, tadašnjem Titogradu, te je potom izmješteno u Nikšić.

“Nije to samo ispitivanje jama i pećina, nego je i ponekad, ako se neko povrijedi  spelospašavanje, izvlačenje unesrećenih iz objekata. Ono što je najbitnije da vidimo šta je podzemlje i naše i njihovo, da primaknemo malo svijetu i ostalima ljepote podzemlja tih objekata, šta sve u kršu, kamenu, kako smo ga zvali, može da se radi može da se razvije, da postane i koje su to ljepote”, kazao je Mijušković.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 13:25
  6.7.2020.

  Neradni dani povodom Dana državnosti Crne Gore biće 13. i 14. jul, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

 • 10:03
  6.7.2020.

  U Crnoj Gori jutros se saobraća po suvim putevima, a vidljivost je mjestimično smanjena po kotlinama na sjeveru.

 • 09:58
  6.7.2020.

  Značajan broj saobraćajnih nezgoda koje se dešavaju u samom gradskom jezgru, posledica su propusta vozača, koji se ogledaju u činjenici, da se isti  nijesu prethodno uvjerili da na bezbjedan način mogu preduzeti željenu radnju vozilom, kao i zbog činjenice da nijesu blagovremeno o svojoj namjeri  obavjestili druge učesnike u saobraćaju, uključivanjem pokazivača pravca, tzv . žmigavca, saopšteno je iz Uprave policije.

 • 07:55
  6.7.2020.

  Uprava policije je organ čija je obaveza da stvara siguran bezbjednosni ambijent građanima Crne Gore i svim drugim pravnim i fizičkim licima, radeći svakodnevni posao u skladu sa svojim nadležnostima i ovlašćenjima (preduzima neophodne mjere i radnje na očuvanju javnog reda i mira, bezbjednosti i sigurnosti građana i imovine, kao i sprečavanjem i otkrivanjem krivičnih djela i prekršaja i drugih nezakonitih radnji), pojašnjava predsjednik Sindikata Uprave policije Mladen Šuškavčević.