Autor: onogost.me
Foto: Ilustracija
12:26
29.6.2020.

Počeo upis u srednje škole, mjesta za 9.000 učenika

E-upis u srednje škole počinje danas, 29. juna i trajaće do 2. jula. Servis za e-upise dostupan je na adresi www.upisi.edu.me 24 sata dnevno, i ne zahtijeva niti jedan dokument. Učenicima su na raspolaganju sve mogućnosti kao i do sada, ukljujučujući mogućnost da promijene preferencije i školu kojoj je podnijet zahtjev za upis, u toku upisne procedure. Mjesta ima dovoljno: oko 9 000, a polumaturanata oko 7 000. Upisni kriterijumi su isti kao i prethodnih godina, saopštila je portparolka Ministarstva prosvjete Milica Lekić.


Kako je naglasila, pored izvoda iz knjige rođenih i potvrda od Centra za socijalni rad, iz već postojećih baza automatski se preuzimaju: podaci o opštem uspjehu učenika; uspjehu na eksternoj provjeri i uspjehu iz predmeta od značaja; te podaci o diplomi Luča kao i o ostvarenim nagradama koje dodjeljuje Ispitni centar.

Nakon početka e-upisa, učenici će svakog dana moći da prate svoje mjesto na rang-listi koja se bude objavljivala, i moći će elektronski da povuku prijavu iz jedne škole i preusmjere je u drugu ukoliko se predomisle ili pak procijene da im pozicija na rang-listi nije dobra.

"Kao i do sada, nema razloga za strah da roditelji i đaci neće imati uslova ili znanja da završe proces e-upisa u srednje škole. I škole i Ministarstvo su na raspolaganju za svako pojašnjenje i pomoć. Takođe, na #UpisiMe platformi nalazi se i mail adresa na koju se mogu slati svi upiti. Ovaj način upisa uveden je upravo da bi se procedura pojednostavila i sačuvalo zdravlje. Sve ćemo zajedno dovesti do kraja kako treba i na isti način kako je to urađeno sa e-upisom u vrtiće i osnovne škole", rekla je Lekić.

Upisni kriterijumi će biti isti kao i prethodnih godina: opšti uspjeh u posljednja tri razreda osnovne škole; uspjeh na polumaturskom ispitu; te uspjeh iz predmeta značajnih za pojedinu školu odnosno smjer. Podrazumijeva se da se boduju rezultati sa državnih i međunarodnih takmičenja, te diploma Luča. Posebni kriterijumi su, baš kao i prethodnih godina, propisani za specijalistička odjeljenja gimnazija.

Ove godine nastavljena je i kampanja za upis u srednje stručne škole „Stručno je ključno“. U okviru Kampanje predstavljaju se ponude stručnih škola, a u okviru iste kampanje danas je raspisan i konkurs za dodjelu čak 800 stipendija za učenike stručnih škola. Polumaturanti se o upisu i stipendijama mogu informisati na sajtu Ministarstva, ali i na društvenim mrežama.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 20:53
  23.11.2020.

  U cilju sprečavanja širenja koronavirusa, policija je od momenata donošenja prvih mjera preduzimala aktivnosti na kontroli poštovanja mjera i procesurala ukupno 2.132 lica zbog sumnje da su izvršila 1.450 krivičnih djela nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zaraze bolesti, saopšteno je iz Uprave policije.

 • 19:39
  23.11.2020.

  Crna Gora je, prema Globalnom indeksu inovacija (WIPO), zauzela respektabilno 49. mjesto od ukupno 131 države svijeta, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

 • 16:24
  23.11.2020.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

 • 15:51
  23.11.2020.

  Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je danas, na sjednici kojom je predsjedavao predsjednik dr Kenan Hrapović, da skrati za dva sata vrijeme rada ugostiteljskih i uslužnih subjekata i da za toliko produži period zabrane napuštanja objekata stanovanja.