Autor: onogost.me
Foto: Ministarstvo rada
19:49
28.2.2020.

Pomoć gerontodomaćica dobiće 1.210 korisnika

Ugovor o pružanju pomoći u kući odraslim i starim licima sa invaliditetom za 2020. godinu, potpisali su danas ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić i generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore Jelena Dubak. Ugovorom je precizirana pomoć za 1.210 korisnika usluga gerontodomaćica.


Kako su saopštili iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, uslugu će pružati u skladu sa javnim pozivom, za šta su finansijska sredstva obezbijeđena iz budžeta, kroz angažman 121 gerontodomaćice za 1.210 korisnika.

Uslugu pomoć u kući Crveni krst će pružati u 15 opština i to u: Bijelom Polju, Danilovgradu, Nikšiću, Plužinama, Pljevljima, Žabljaku, Kolašinu, Mojkovcu, Beranama, Andrijevici, Petnjici, Plavu, Gusinju, Rožajama i Prijestonici Cetinje, a Ministarstvo će je finansirati u iznosu od 294.300 eura.

"Kontrola kvaliteta pružanja usluge osim na terenu, vršiće se i putem web i android aplikacije koju je i do sada koristilo Ministarstvo rada i socijalnog staranja i centri za socijalni rad. Pružalac usluge 'Pomoć u kući', kako je propisano Pravilnikom o uslovima za pružanje i korišćenje usluga podrške za život u zajednici, obezbjeđuje jednu ili više aktivnosti, a to podrazumijeva nabavku hrane, pomoć u pripremi obroka, pomoć pri kretanju, pri održavanju lične i higijene prostora, pomoć pri grijanju prostora, plaćanju računa za električnu energiju, telefon, komunalije i sl, kao i posredovanje u obezbjeđivanju različitih vrsta usluga za održavanje stana i uređaja za domaćinstvo i nabavku ljekova i odvođenje na ljekarske preglede", ističu iz Ministarstva rada.

Crveni krst Crne Gore je licencu za obavljanje djelatnosti socijalne i dječje zaštite za uslugu pomoć u kući odraslom i starom licu sa invaliditetom dobio 26.11.2019. godine.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 19:55
  29.3.2020.

  U okviru kampanje Instituta za javno zdravlje #OstaniDoma, UNICEF i Udruženje Roditelji pokrenuli su izazov #IgrajSeDoma i pozvali roditelje da im šalju kratke video-snimke raznih igara s djecom predškolskog uzrasta, do jednog minuta trajanja.

 • 17:53
  29.3.2020.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

 • 16:19
  29.3.2020.

  Predsjednik Vlade Duško Marković kazao je da naša zemlja za sada zahvaljujući naporima i složnom djelovanju i požrtvovanju vlada situacijom u vezi sa koronavirusom, ali da najteži dani tek predstoje te je stoga potrebna čvrsta disciplina i poštovanje naredbi i preporuka Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

 • 13:54
  29.3.2020.

  U KCCG je preminula druga osoba pozitivna na koronavirus.