Autor: onogost.me
Foto: Ministarstvo rada
19:49
28.2.2020.

Pomoć gerontodomaćica dobiće 1.210 korisnika

Ugovor o pružanju pomoći u kući odraslim i starim licima sa invaliditetom za 2020. godinu, potpisali su danas ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić i generalna sekretarka Crvenog krsta Crne Gore Jelena Dubak. Ugovorom je precizirana pomoć za 1.210 korisnika usluga gerontodomaćica.


Kako su saopštili iz Ministarstva rada i socijalnog staranja, uslugu će pružati u skladu sa javnim pozivom, za šta su finansijska sredstva obezbijeđena iz budžeta, kroz angažman 121 gerontodomaćice za 1.210 korisnika.

Uslugu pomoć u kući Crveni krst će pružati u 15 opština i to u: Bijelom Polju, Danilovgradu, Nikšiću, Plužinama, Pljevljima, Žabljaku, Kolašinu, Mojkovcu, Beranama, Andrijevici, Petnjici, Plavu, Gusinju, Rožajama i Prijestonici Cetinje, a Ministarstvo će je finansirati u iznosu od 294.300 eura.

"Kontrola kvaliteta pružanja usluge osim na terenu, vršiće se i putem web i android aplikacije koju je i do sada koristilo Ministarstvo rada i socijalnog staranja i centri za socijalni rad. Pružalac usluge 'Pomoć u kući', kako je propisano Pravilnikom o uslovima za pružanje i korišćenje usluga podrške za život u zajednici, obezbjeđuje jednu ili više aktivnosti, a to podrazumijeva nabavku hrane, pomoć u pripremi obroka, pomoć pri kretanju, pri održavanju lične i higijene prostora, pomoć pri grijanju prostora, plaćanju računa za električnu energiju, telefon, komunalije i sl, kao i posredovanje u obezbjeđivanju različitih vrsta usluga za održavanje stana i uređaja za domaćinstvo i nabavku ljekova i odvođenje na ljekarske preglede", ističu iz Ministarstva rada.

Crveni krst Crne Gore je licencu za obavljanje djelatnosti socijalne i dječje zaštite za uslugu pomoć u kući odraslom i starom licu sa invaliditetom dobio 26.11.2019. godine.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 09:00
  10.7.2020.

  U Crnoj Gori jutros se saobraća po suvim kolovozima uz mjestimično smanjenu vidljivost na sjeveru zemlje, saopšteno je iz Auto-moto saveza (AMS).

 • 08:27
  10.7.2020.

  U Crnoj Gori je od januara do kraja aprila sklopljeno 447, a razvedeno 170 brakova, pokazuju podaci Uprave za statistiku, piše Dan.

 • 08:17
  10.7.2020.

  Sekretarijat za prostorno planiranje, komunalne poslove i saobraćaj nije izdao urbanističko-tehničke uslove ni za jedan objekat koji je izgrađen pored Kapetanovog jezera, saopštila je Ljiljana Rakočević, koja je na čelu tog Sekretarijata.

 • 07:53
  10.7.2020.

  Veterani Sutjeske juče su obišli renoviranu spomen česmu, podignutu u čast Borislava Gajice Đurovića, fudbalera koji je zajedno sa njima nastupao za “plave”, a kasnije sa uspjehom igrao za beogradski Partizan, kao i za španski Valjadolid.