Autor: onogost.me
Foto: onogost.me
14:58
27.10.2021.

Projektom Centra za političku edukaciju do digitalizacije i demokratizacije društva

Okrugli sto o digitalizovanju sistema komunikacije između lokalne samouprave i građana, a kroz projekat “3D – Digitalizacija + Demokratizacija = Digitalna transformacija” danas je okupio više eksperata za navedenu oblast, predstavnika Opštine Nikšić, nevladinih organizacija i medija.


Kako je objasnio Dragiša Janjušević, programski direktor Centra za političku edukaciju, koji je organizator događaja, projekat se realizuje u okviru regionalnog projekta "Povećanje građanskog angažmana na polju digitalne agende - ICEDA", koji sufinansira Evropska unija, a sprovode ga Metamorphosis Foundation (Sjeverna Makedonija), 35mm (Crna Gora), e-Governance Academy (Estonija), CRTA – Center for Research, Transparency, and Accountability (Srbija), Open Data Kosovo (Kosovo) and Lëvizja Mjaft (Albanija). Ovaj projekat je dijelom finansiran od strane Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija Crne Gore.

„Nama kao organizaciji je jako bitno da se to odnosi na lokalnu samoupravu jer nama je lokalna samouprava jedno polje djelovanja i dio javne uprave od koje treba da krene demokratizacija čitavog društva“, naveo je Janjušević.

Smatra, kako kaže, da će kroz određena rješenja koja su predvidjeli projektnim aktivnostima, zajedno sa lokalnom samoupravom, medijima, nevladinim sektorom, građanima i građanskim udruženjima, doći u situaciju da naprave jedan oblik koji će unaprijediti sistem digitalne komunikacije između lokalne samouprave i građana.

„I na taj način je učiniti efikasnijom, otvorenijom, transparentnijom prema svim građanima da taj nivo komunikacije na obostrano zadovoljstvo, i lokalne samouprave i građana, bude na jednom značajno visokom nivou“, dodao je on.

Čeka ih još niz projektnih aktivnosti.

„Planiramo još jedno veliko, značajno istraživanje koje ćemo prezentovati celokupnoj javnosti. Planiramo izradu jednog video-tutorijala, planiramo izradu softverskog rešenja koje je suština čitavog projekta i na kraju planiramo izradu jedne digitalne brošure preko koje će biti vidljivost čitavog projekta, a koju ćemo promovisati preko društvenih mreža. Nadam se da će to vidjeti veliki broj građana, ne samo Nikšića nego i čitave Crne Gore“, zaključio je Janjušević.

Ostale vijesti iz kategorije