Autor: onogost.me
Foto: fAKT
12:48
23.1.2021.

Specijalno priznanje za građanski doprinos opštem dobru pripalo NVO "Izvor života"

Fond za aktivno građanstvo (fAKT) objavio je spisak dobitnika godišnjih nagrada i priznanja za filantropiju „Iskra“. Prema odluci žirija, biće uručene tri nagrade, jedna specijalna nagrada i pet specijalnih priznanja.


Nagradu za individualni doprinos dobio je Ivo Đukanović, porijeklom Cetinjanin, koji živi i radi u San Francisku. Za borbu protiv pandemije koronavirusa uputio je vrijednu donaciju od 50 hiljada eura zdravstvenom sistemu Crne Gore, odnosno bolnici „Danilo I“ na Cetinju. Jedan je od osnivača Udruženja Crnogoraca Amerike i utemeljivača nagrade najboljem đaku Cetinjske gimnazije, koja se dodjeljuje već 19 godina.

Dobitnik Nagrade za doprinos dijaspore je fondacija „HEMIIAS“, čiji je osnivač poznati dobročinitelj i privrednik Hajriz Brčvak. Fondacija je tokom prošle godine prikupila preko 130 hiljada eura i uspjela da sprovede brojne aktivnosti, među kojima su pomoć institucijama i zdravstvenom sistemu, kao i pomoć ekonomski ugroženim porodicama i pojedincima.

"Specijalna nagrada za životno djelo pripala je prof. dr Miloradu Nikčeviću za izuzetan doprinos očuvanju i razvoju duhovnosti i kulturnog nasljeđa Crne Gore. Doktor filološih nauka, književni istoričar, teoretičar i književnik, stekao je univerzitetsku karijeru i punu naučnu afirmaciju u Hrvatskoj, gdje je dobio više priznanja i nagrada za stručni, naučni i pedagoški rad", kazali su iz Fonda za aktivno građanstvo.

Kako se navodi u obrazloženju, svoju zemlju i njene građane volio je i pomagao perom i naučnim radom, uvijek na braniku onih koji su ugroženi i spreman na odbranu temeljnih vrijednosti građanskoga ustrojstva, ljudskih prava, sloboda i multikulturalizma. Svoja je pregnuća posvetio duhovnom identitetu svog naroda, približavajući ga pritom svim drugim narodima i zajednicama, u prvom redu onoj u kojoj je proveo radni vijek.

"Kompanija Jugopetrol AD dobitnik je Nagrade za doprinos na nacionalnom nivou, koja je u prethodnoj godini realizovala niz društveno odgovornih aktivnosti. Tokom prvog talasa epidemije, kompanija je donirala 40 hiljada eura za nabavku dva respiratora. Pružali su i materijalnu pomoć socijalno ugroženim i zajedno sa zaposlenima donirali 20 tona paketa humanitarne pomoći, preko Crvenog krsta vrijednih više od 20 hiljada eura. Donirali su školski pribor i osam televizora Dječjem domu Mladost u Bijeloj, a finansirali su i uređenje Rimskog trga u Podgorici donacijom vrijednom 28 hiljada eura", navode iz fAKT-a.

Dobitnik Nagrade za doprinos lokalnoj zajednici je NLB Banka AD Podgorica, koja je, pored donacije 44 hiljade eura zdravstvenom sistemu za borbu protiv koronavirusa, realizovala i za projekat „Okvir pomoći“.

"U saradnji sa kompanijom Visa i medijskim partnerima „Vijesti“ i Metropolis Media, NLB Banka je obezbijedila besplatnu promociju i reklamnu podršku za 20 mikro i malih preduzeća, kako bi dobili potrebnu pomoć u suočavanju sa posljedicama krize.  Zahvaljujući projektu, šest preduzeća je pokrenulo svoju web prodavnicu i svoje proizvode učinila dostupnim svim građanima. Vrijednost ovog projekta je 45 hiljada eura", objasnili su.

Bošnjačkom donatorskom fondu, Luksemburg pripalo je Specijalno priznanje za doprinos dijaspore.

"Kroz projekte podrške studentima i djeci bez roditeljskog staranja, u toku prethodne godine donirano je 11 hiljada eura, a od osnivanja Fonda, gotovo 75 hiljada. Podržali su i štampanje monografije KUD-a “Vrelo Ibra” iz Rožaja i donirali 5 hiljada eura opštini Petnjica i Crvenom krstu Bijelo Polje za borbu protiv pandemije", istakli su iz fAKT-a.

Specijalna priznanja za građanski doprinos opštem dobru biće uručena NVU Žene Bara, NVO Izvor života i Sabri Decević.

U protekloj godini, Žene Bara su obezbijedile preko 1500 paketa pomoći vrijednih blizu 90 hiljada eura, dok je za pripremu preko 45 hiljada obroka u Narodnoj kuhinji, nabavku ogrijeva, medicinskih pomagala, garderobe i ljekova obezbijeđeno skoro 150 hiljada eura. Za kupovinu stana za porodicu Marinković i renoviranje stambenih jedinica za nekoliko porodica, Žene Bara su obezbijedile preko 50 hiljada eura.

"NVO Izvor života je i u 2020. nastavila svoju humanitarnu misiju podrške socijalno najugroženijim kategorijama. Kroz Narodnu kuhinju čiji su osnivač, dnevno je pripremano i do 400 obroka, a obezbijeđeno je i dostavljeno 2 000 paketa humanitarne pomoći. Izgrađena je i opremljena kuća za porodicu Radulović iz Nikšića i adaptirano više stanova i kuća socijalno ugroženih porodica u Nikšiću, Podgorici i Plužinama. Vrijednost ukupne pomoći koju je u protekloj godini obezbijedila ova NVO, iznosi preko 400 hiljada eura", ističe se u saopštenju.

Sabra Decević već godinama, kako su naveli, daje važan doprinos procesu socijalne inkluzije u Crnoj Gori.

"Početkom godine, putem donatorskih kutija, Sabra je organizovala akciju prikupljanja sredstava za socijalno ugrožene porodice sa teritorije opštine Tuzi i uspjela da obezbijedi pomoć u vidu namirnica i higijenskih sredstava za 20 najugroženijih porodica, vrijednu više od 10 hiljada eura. Za projekte organizacije „Djeca Crne Gore“ na čijem je čelu, obezbijedila je 53 hiljade eura, koji su usmjereni na djecu i mlade i njihovo osnaživanje", objasnili su oni.

Dobitnik Posthumnog priznanja za dobročinstvo je Petar Vukčević, crnogorski emigrant u Sjedinjenim Američkim Državama. Radio je u Američkom komitetu za pomoć Jugoslaviji, organizaciji koja je tokom i po završetku Drugog svjetskog rata sakupljala i slala pomoć Jugoslaviji, za šta dobio je priznanje od Eleonore Ruzvelt, počasne predsjednice ovog komiteta i tadašnje Prve dame SAD.

" Bio je sekretar Jugoslovensko-američkog progresivnog kluba u Njujorku i u tom svojstvu je 1976. posjetio Jugoslaviju. SFRJ ga je odlikovala Ordenom bratstva i jedinstva sa zlatnim vijencem. Svojim testamentom je odredio da Crnogorska akademija nauka i umjetnosti dobija dvije trećine kamate na oročenih 25 hiljada dolara njegove životne ušteđevine, a za nagrađivanje „najboljih Jugoslovena iz oblasti književnosti, umjetnosti ili nauke“, kroz Fond Petra Vukčevića. Nagrade iz ovog Fonda dobili su najistaknutiji mladi naučni radnici i stvaraoci Crne Gore devedesetih godina", dodaje se u saopštenju.

Svečanost dodjele nagrada biće organizavana u petak, 29 januara u velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ u Podgorici, u 12 časova, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 21:50
  27.2.2021.

  U južnim i centralnim predjelima Crne Gore sjutra će biti pretežno sunčano, a najviša dnevna temperatura iznosiće 18 stepeni.

 • 20:16
  27.2.2021.

  Redizajniran sajt institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, sa novim sadržajima i platformama, naročito u oblasti prava djeteta i zaštite od diskriminacije, od danas je dostupan građanima i ostalim subjektima koji prate rad institucije.

 • 15:31
  27.2.2021.

  Predsjednik Mjesne zajednica Župa, Dragoljub Radulović kazao je da su danas počeli radovi na rekonstrukciji objekta stare škole u tom kraju, gdje su unazad skoro pola vijeka znanje sticale generacije.

 • 10:46
  27.2.2021.

  Načelnik Centra bezbjednosti Nikšić Tihomir Goranović i komandir tog centra Darko Mađarić u narednom periodu obavljaće druge poslove i zadatke u Upravi policije.