Autor: onogost.me
Foto: Ministarstvo zdravlja
16:03
24.9.2021.

U Nikšiću se održavaju Dani Hitne medicinske pomoći

Hitna medicinska pomoć jedna je od najvažnijih karika svakog zdravstvenog sistema, ogledalo njegovog kvaliteta, uspješnosti i efikasnosti i zbog toga je zadatak i cilj Ministarstva zdravlja da se u saradnji sa menadžmentom Zavoda za hitnu medicinsku pomoć sve jedinice na teritoriji države maksimalno pojačaju i unaprijede uslovi za rad i pružanje pomoći, kako bi građani imali bolju, kvalitetniju i prevashodno bržu zdravstvenu uslugu, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović na manifestaciji Dani Hitne medicinske pomoći, koja se održava u Nikšiću.


''Ljekarski timovi hitne pomoći prvi su uz pacijente i njihove porodice kada treba reagovati odmah i hitno, na terenu ili u ambulanti. Tu su da pomognu, zbrinu, ublaže bol kada je najteže, u bolesti ili nesreći, da pruže zdravstvenu zaštitu, uvijek brzo, profesionalno, ali i brižno, osjećajno, sa razumijevanjem'', poručila je ministarka.

Borovinić Bojović je kazala da ekipe Hitne pomoći u Crnoj Gori nastoje da svakom građaninu pruže potrebnu medicinsku pomoć, te da zahvaljujući njihovom požrtvovanju i naporima, uspijevaju u tome, jer je sistem, kako je dodala, već decenijama nefunkcionalan, sa dosta manjkavosti, nedostatkom prostornih, tehnoloških i kadrovskih kapaciteta.

''Na teritoriji Crne Gore imamo 21 jedinicu Hitne pomoći, a jedan od naših osnovnih ciljeva, kao što smo i obećali našim građanima i građankama, jeste otvaranje jedinica Hitne medicinske pomoći u opštinama: Tuzi, Petnjica, Šavnik, Plužne i Gusinje, što je planirano da se realizuje do kraja ove godine'', najavila je ministarka zdravlja.

Tokom uvodnog obraćanja, ministarka je kazala i da je planirana standardizacija dijagnostičkih i terapijskih procedura, što je, kako je naglasila, pretpostavka dobrog funkcionisanja Hitne medicinske pomoći, jer pacijent tu, ukoliko za to postoje jasno definisane indikacije, treba da dobije kompletnu zdravstvenu uslugu od laboratorije, ultrazvuka.

''Pored toga, u saradnji sa UNDP-om, u toku su aktivnosti na razvijanju novog softvera za potrebe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, vrijednog preko 100 000 eura, a pokrenuta je i procedura za nabavku 12 ambulantnih vozila, čime će se značajno doprinijeti efikasnosti rada ovog segmenta zdravstvenog sistema'', saopštila je Borovinić Bojović.

Ona je poručila da je osnovni cilj ovih aktivnosti  da svi građani, bez obzira u kojoj opštini žive i da li su u strogom centru grada ili u najudaljenijem ruralnom dijelu opštine, imaju jednak kvalitet i nivo zdravstvene zaštite.

Manifestacija Dani Hitne medicinske pomoći trajaće do 26. septembra.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 18:29
  25.10.2021.

  Zbog planiranih radova na mreži, bez napajanja električnom energijom sjutra će ostati djelovi nikšićke opštine.

   

 • 12:54
  25.10.2021.

  Savjet mjesne zajednice nikšićka Župa uručio je danas JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju i osoba sa invaliditetom u Nikšiću, kompjuter sa pratećom opremom.

 • 11:21
  25.10.2021.

  Uprava za inspekcijske poslove tokom vikenda kontrolisala je 23 ugostiteljska objekta u Nikšiću, prilikom čega su inspektori podnijeli četiri krivične prijave zbog neposjedovanja kovid potvrde.

 • 07:53
  25.10.2021.

  Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je jutros u 4.52 minuta registrovao zemljotres manje jačine, sa epicentrom 4 kilometra istočno od Stubice, kod Nikšića.